Har du överväxt av candida. Del 2 – testa själv

Idag är det dags för dig att testa om du har candidaöverväxt. Börja gärna läsa gårdagens inlägg om du vill veta mer om vad Candida är, symtom etc.

Det här testet fluktuerar runt bland forum på internet, men jag ska som vanligt även berätta varför det fungerar.

För att göra detta enkla test för att se om du har candidaöverväxt behöver du bara ett glas vatten.

Ställ ett glas vatten på nattduksbordet innan du går och lägger dig. När du vaknar på morgonen, innan du dricker, äter eller borstar tänderna – spotta i glaset. Samla gärna ihop ordentligt med saliv i munnen innan du spottar så kommer du tydligare att se resultat.

Redan inom ca 5 minuter brukar man kunna urskilja vad som händer med saliven. Om trådar hänger ner från saliven mot botten på glaset, om vattnet blir alldeles grumligt eller om salivet sjunker till botten så har du med stor sannolikhet överväxt av candida. Händer inget så vänta ytterligare 20 minuter. ”Hälsosam” saliv kommer att stanna kvar och hålla sig flytande eller lösas upp i vattnet.

Anledningen till att testet fungerar är att svampen är tyngre än både vatten och vanligt saliv. Det gör att saliv med candida sjunker och antingen lägger sig på botten och/eller bildar trådar från saliven mot botten.

Det som har hänt i kroppen är att candidan spritt sig från tjocktarmen, upp genom tunntarmen, magen, matstrupen och munnen. När den spritt sig ”tillräckligt” kan man även se en vit film på tungan och insidan av kinderna.

Vad visar ditt test?? Kommentera gärna.

Imorgon pratar vi om vad man kan göra åt det, då blir det myyycket information och tips, så häng med!

OBS! Ett test som detta ger givetvis inte ett helt tillförlitligt svar. Jag rekommenderar dig som har mag besvär och tror dig ha en candida överväxt att testa detta i ett avföringsprov: http://4health.se/mage-tarm

Det här inlägget postades i Ohälsa & Sjukdomar. Bokmärk permalänken.

26 svar till Har du överväxt av candida. Del 2 – testa själv

 1. JohanKarl skriver:

  Jodå, jag har trådar i glaset och film på tungan. Nu vill jag bli av med eländet. Ser fram emot fortsättningen.

 2. Eva-marie skriver:

  Jag gjorde testet i mitten av november och det bildades trådar direkt av saliven. Jag har sedan dess ätit strikt LCHF utan mejeriprodukter, de första 2 månaderna även utan smör. Jag har gjort om testet varje månad och det ser likadant ut hela tiden, ingen skillnad. Jag har tagit cyklovir och grapekärnextrakt. Kan testet vara falskt positivt eller gör jag något fel? Har inga direkta symtom annat än att jag har muskelvärk och är orolig att värken försämras av ev candida.

 3. Märy skriver:

  Har aldrig förr hört någon förklaring till VARFÖR testet fungerar?
  Kan dock verifiera att det funkar!

  Mitt eget spott spred ut sig i hela glaset innan jag gjorde något åt det, och tre-fyra månader senare flöt ”loskan” fint och samlat på ytan!

  En vän som i samma veva fick Diflucan eller liknande mot sin hudsvamp ombads göra samma test före och efter behandlingen, med samma resultat.

  Jag tycker personligen dock att det räcker att vänta 5 min innan man läser av, för väntar man 20-30 minuter har i princip allas spott spridit ut sig.

 4. elle skriver:

  i somras -efter drygt 1 1″ år lchf- hostade jag upp trådar, ungefär som bitar av tandtråd vid ett par tillfällen.
  Det var väl sådär…i samma veva komm det även trådar/ och ungefär som små tygremsor i avföringen… och nej.. jag hade inte tuggat på kudden.. :-P
  Det är ju inte direkt nåt jag diskuterat med nån… det var rätt äckligt.
  Har haft lite funderingar om det kan ha något med candida att göra ?

  • Märy skriver:

   Men hu!!!
   Ingen som haft en kvalificerad gissning på vad det var???
   Kändes det någon skillnad på före och efter?

   • elle skriver:

    har som sagt inte pratat så mycket om det…om det blev skillnad…ja….kanske inte så dramatiskt, men plattare lugnare mage. Kroppen i övrigt, ja inte heller där nåt dramatiskt. Tror jag förträngde det hela lite och det kom tillbaka nu när jag läst om candida…..

    • Fnutt skriver:

     Trådar i avföringen får mig direkt att tänka på spolmask eller springmask. Inte alls särskilt ovanligt, och går att bli av med med receptfria medel från Apoteket (t.ex Vanquin).

     • elle skriver:

      Fnutt…är bekant med springmask, och det var det inte. Mer som remsor, 1- 1, 5 cm breda.

 5. Tack för att ni delar med er! Ser fram emot era kommentarer imorgon när vi pratar om att bli av med det!

 6. Maria skriver:

  Nu har jag äntligen testat och hoppla, vad trådar det blev?! Hade ingen aning för sen jag var gravid har jag inte märkt något och inget av symptomen du beskrivit känner jag igen heller (skulle vara sockersug då men det kan ju finnas många orsaker… ;) ). Tittade på listan i det senare inlägget om åtgärder och det blir inte lätt att leva utan de goda mjölkprodukterna, soyasås och annat… Hm… Får grunna lite på detta… :)

  • Tack för att du delar med dig :)
   Om du inte har några symtom så är det nog inte så mycket som ska till för att bli av med det. Själv fick jag det i fuktigt klimat, ökad mängd kolhydrater (lite sötpotatis), jordnötter och mer ost. I torrt klimat med dessa tillägg bortplockade och helt alkoholfritt så är det nästan borta igen

 7. lotta skriver:

  Bandmask ser ut så.

 8. Fia skriver:

  Jag hade jjättemycket trådar i mitt saliv så jag gick tull doktorn som skickade in ett prov till deras laboratorium. Men svaret som kom var att det inte fanns någon svamp i saliven! Varför visar inte provsvar på candida? Eller ljuger läkaren?

 9. Monica skriver:

  Jag har definitivt candida. Har haft det i säkert tjugo år mer eller mindre, till och från. Är nu rädd att det har utvecklats till något annat eftersom jag haft det så länge. Hur kan jag ta reda på det? Vad gör jag nu? Kan jag bota mig själv helt och hållet?

 10. Emelie skriver:

  Om det bara ligger kvar på ytan i en liten hög, vad betyder det? Det löses alltså inte upp helt men ligger på ytan utan att sjunka.

 11. Motta skriver:

  hej
  Varför måste glaset stå så länge innan testet? kan man inte ta nytt glas. fräsch vatten precis när man vaknar? tänker ifall man glömt ställa fram glaset innan man lagt sig. då är det kört ju.

 12. Maria Karlsson skriver:

  Hej testade detta o lät det stå dryga 30 minuter o inga trådar syntes men när jag lyfte glaset får att hälla ut vattnet o saliven började trådar synas hur ska jag tolka det då? Nån där ute kanske vet

 13. Andreas skriver:

  Jodå, trådar började hänga ner efter bara några sekunder, och ökade hela tiden i antal …

  Jag har haft problem med trötthet, uppsvullen mage och luftbesvär i många år nu, så det här kanske är orsaken då..? Har under senare år dessutom upplevt muskelsvaghet och trötthet i musklerna, ibland även värk. Så … Det blir väl bara att försöka behandla då..)

 14. Viktor Bengtsson skriver:

  Hej!

  Jag har sedan i början av hösten 2015 haft problem med min hy i form av handeksem och en allmänt orolig hy. Ingen akne eller så utan snarare torr och lättirreterad hy som framför allt visat sig på just händerna, men även mildare symptom på armar, ben och pannan. Dom milda symptomen är för tillfället bättre men mina händer verkar nu ha övergått I någon form av Dyshidrotiskt Eksem, vilket är ett djävulskt tillstånd! Ett intressant samband är att jag också fått kliande mjäll vilket jag aldrig haft tidigare. I övrigt har jag haft en känsla av att min kropp inte riktigt varit sig själv i största allmänhet och efter att läst om det breda spektra av symptom som Candida kan ge kan jag även pricka in nysningar, ökade urinträngningar, förändrad kroppsdoft, beläggning på tungan, trötthet, huvudvärk m.fl.
  Har som sagt läst en del om Candida och ramlade över detta ”självtest” som jah självklart gjorde. Mycket riktigt, redan efter tio minuter bildas som trådar både från den delen av saliven som stannar på ytan och från det som sjönk till botten av glaset. Där i mellan är det som en massa partiklar som svävar runt. Är detta tillsammans med beskrivda symptom tecken på att jag har överväxt av Candida?

 15. Sofia skriver:

  Först blev det trådar neråt i glaset och efter någon minut så försvann de och syns knappt i vattnet nu, lite ligger på botten. Vad menas med det? Mvh Sofia

 16. Tony Stark skriver:

  Vet inte ens om den är tråden lever längre ? Men testar att skriva ändå =) När jag spottar så blir det liksom en enda stor tråd. Ser ut som det ligger en tornado i glaset när den sjunker ner mot botten. Inga småtrådar alls. Måste väl vara Candida eller?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>