Sköldkörteln, autoimmunitet, utmattning och annat blir det i dagens avsnitt som handlar om att ta reda på orsaken och att få en verklig diagnos.
Du kan inte bara fortsätta äta Levaxin utan att veta vad dina sköldkörtelbesvär beror på.
Du som har sköldkörtelbesvär får konkreta svar på vad du ska börja med att göra.
Du som har en autoimmun sjukdom får 5 konkreta steg att ta tag i för att få vara frisk!
Ett kort, men ack så viktigt avsnitt!
Du får en kvart att lyssna på i bilen, på tåget, eller på promenaden!
Så här gör du:
Lyssna på din dator
- Antingen kan du lyssna direkt här på bloggen genom att trycka på den grå playknappen i respektive avsnitt, dvs längst ner här i inlägget (alla avsnitt hittar du här: https://4health.se/category/podcast)
- Eller så kan du gå in i iTunes och söka 4health. Då hittar du kanalen 4Health med Anna Sparre som du kan klicka på och välja avsnitt att lyssna på.Klicka på prenumerera så får du varje avsnittDirektlänk till iTunes: https://itunes.apple.com/se/podcast/4health-med-anna-sparre/id907951009?mt=2
Lyssna på din iPhone
- Kolla om du har appen/symbolen Podcaster (lila och vit). Annars gå till App Store i din telefon och sök Podcaster. Välj ladda ner (gratis)
- Gå in i podcaster och sök 4health. Då hittar du kanalen 4Health med Anna Sparre som du kan klicka på och välja avsnitt att lyssna påDirektlänk till iTunes: https://itunes.apple.com/se/podcast/4health-med-anna-sparre/id907951009?mt=2
Lyssna på din android:
- Kolla om du har en app för att lyssna på podcasts. Annars gå till Google Play i din telefon och ladda ner podcast-app. Exempel på podcast-appar för android som du kan söka upp och ladda ner till din telefon är BeyondPod eller pocket cast. Se här för olika podcastappar till android:https://play.google.com/store/search?q=podcast&c=apps
- Öppna länken till 4healths podcast-feed i denna app. Detta är det podcast-feed du kan kopiera och öppna i din podcast-app:https://4health.se/category/podcast/feed
Gå gärna in och lämna ett betyg/review när du ändå är i iTunes.
Podcast: Play in new window | Download
Subscribe: RSS
Lena says
Skulle gärna lyssna på avsnitt 111, men jag hittar den inte. 110 ser jag men inte 111.
Anna Sparre @ 4health.se says
antagligen för att du missat att prenumerera på podcasten
Ny livskraft says
Vilket otroligt inspirerande avsnitt, även om jag vet att jag är autoimmun så tänker jag inte bara acceptera ett helt liv med levaxin, jag ska äta mig frisk!
Anna Sparre @ 4health.se says
Härligt! Tack! you go!
Kerstin says
Hej! Tack för intressant info!! Har jag förstått rätt – kan man alltså blir helt frisk från hypotyreos och Hashimotos genom att följa det fem stegen?
Anna Sparre @ 4health.se says
Kanske, kanske inte.
Har du haft hashimotos länge har ju sköldkörteln skadats kroniskt
Maria says
Kommentar till Kerstin 22 oktober.
hej! jag har en kompis som hade just hypotyreos åt levaxin och blv bara sjukare.
Idag ngt år senare är hon helt frisk! fick tag i en bra homeopat…….
lycka till!
Örthäxan
kerstin magnusson says
Hej!
Örthäxan, Vilken homeopat var det?
Anna Sparre: Jag har lyssnat två ggr på din intervju med Mia Lundin och det var väldigt lärorikt, tusen tack!!!
Jag fick levaxin 2006. Jag hade inga större symptom innan, läkaren sa att jag låg inom gränsvärdet, men lite lågt och att det fanns tecken på antikroppar så att jag på sikt ändå måste börja med levaxin. Sedan har jag legat på dosen 75 nästan hela tiden.
Förra året blev jag sjukskriven för utmattningssyndrom, och nu har jag just börjat arbetsträna. Jag mår mycket bättre, men det går upp och ner, är pigg ibland och sjuuukt trött ibland.
Det gnager i bakhuvudet att sköldkörteln spökar och är en del i utmattningen: Det känns sedan fler år tillbaka som att något går i skov i kroppen – plötsligt blir jag sådär trött och det känns som influensa i kroppen (och i perioder har jag varit öm under fotsulorna på morgnarna när jag sätter ner fötterna, men det var längesedan nu). Sedan går det över.
När jag lyssnade på intervjun med Mia satte det igång en massa tankar om att jag borde göra ngt, och det skapar en massa stress och oro eftersom man måste var sin egen doktor när det gäller detta. Mia sa ju att man ska gå tillbaka och se vilka värden man hade på sitt ursprungliga test. Jag har tyvärr inte kvar det, men jag hittade ett som togs för ngt år sedan och då låg TPO på 75. Det stod att det ska vara under 35. Betyder det att jag har Hashimotos? Hur vet jag om sköldkörtln är skadad? Vad ska jag göra??
Jag vill verkligen gå till botten med detta nu. Vad är ditt råd? Ska jag börja med de fem stegen du tipsade om?
Kerstin
Anna Sparre @ 4health.se says
Ja, det betyder att du har en autoimmun reaktion och måste utgå ifrån det
kerstin magnusson says
..Glömde ju säga:
TACK Anna för en fantastisk sajt med väldigt intressanta och lärorika poddar! Jag är så glad att jag hittade hit!!!! Kerstin
Kerstin says
Anna, Jag vore tacksam om du bara vill förtydliga: är autoimmun reaktion, alltså för högt TPO = Hashimotos?
Anette says
Hej!
Så intressant att finna denna sajt. Jag har precis lyssnat till avsnitt 111 och undrar vart man kan gå och ta IGG-prover? Enligt mitt läkarbesök i går på vårdcentralen tas inte dessa inom den traditionella läkarvården. Så vart kan jag vända mig för att få koll på vad exakt som fattas mig (bor i Stockholm län)? Jag är inte glutenintollerant enligt senaste blodprov taget på vårdcentralen, men de ser som sagt inte till IGG-värdet. Jag har varit sjukskriven sedan februari för nedsatt sköldkörtelfunktion med antikroppsangrepp. I dagsläget tycker den ena läkaren att jag är utmattad eftersom jag fortfarande är så pass trött, medan en annan läkare anser att detta bara är början, då det kan ta upp till ett år för kroppen att anpassa sig till dosen, trots att den nu skall vara på rätt nivå.
Anna Sparre @ 4health.se says
du kan göra dem via 4health. Gå in under hälsotester allergi/överkänslighet
Tricia says
På mitt labbtestpapper står det S-TPO-ak är det denna jag skall be min läkare kryssa i? Är det både tpo och tgak? Tror dock inte att mitt sköldkörtelproblem beror på autoimmunitet… Hadde omkring TSH 2,5 före graviditet o fick levaxin för att öka chanserna att bli gravid. I 8e månaden så hade värdena försämrats och man ökade dosen från 25-75mcg levaxin. Kan man då anta att graviditeten stressade kroppen till sköldkörtelproblem?
Tusen tack för suuuuuuuper värdefull pod!
Anna Sparre @ 4health.se says
TPOak viktigast och vanligast att få mätt, men helst även TGak och TRak