Konkreta tips på hur du förbättrar din viktiga tarmflora!
Har du förstått hur viktig din tarmflora är, men inte riktigt vad du kan göra åt den? idag pratar vi om HUR man gör rent praktiskt.
Har du eller ska du äta antibiotika? Eller vet du att din tarmflora är dålig eller ur balans? Har du en bakgrund med dålig kost, är du född med kejsarsnitt, har du vuxit upp i en steril inomhusmiljö eller blev du aldrig ammad?
Lyssna idag så får du reda på hur du lindrar effekterna av antibiotika och hur du bygger upp din tarmflora på nytt. Vi kommer in på saker som kost och tillskott
Du får 35 minuter att lyssna på i bilen, på tåget, eller på promenaden!
Så här gör du:
Lyssna på din dator
- Antingen kan du lyssna direkt här på bloggen genom att trycka på den grå playknappen i respektive avsnitt, dvs längst ner här i inlägget (alla avsnitt hittar du här: https://4health.se/category/podcast)
- Eller så kan du gå in i iTunes och söka 4health. Då hittar du kanalen 4Health med Anna Sparre som du kan klicka på och välja avsnitt att lyssna på. Klicka på prenumerera så får du varje avsnitt
Direktlänk till iTunes: https://itunes.apple.com/se/podcast/4health-med-anna-sparre/id907951009?mt=2
Lyssna på din iPhone
- Kolla om du har appen/symbolen Podcaster (lila och vit). Annars gå till App Store i din telefon och sök Podcaster. Välj ladda ner (gratis)
- Gå in i podcaster och sök 4health. Då hittar du kanalen 4Health med Anna Sparre som du kan klicka på och välja avsnitt att lyssna på
Direktlänk till iTunes: https://itunes.apple.com/se/podcast/4health-med-anna-sparre/id907951009?mt=2
Lyssna på din android:
- Kolla om du har en app för att lyssna på podcasts. Annars gå till Google Play i din telefon och ladda ner podcast-app. Exempel på podcast-appar för android som du kan söka upp och ladda ner till din telefon är BeyondPod eller pocket cast. Se här för olika podcastappar till android:https://play.google.com/store/search?q=podcast&c=apps
- Öppna länken till 4healths podcast-feed i denna app. Detta är det podcast-feed du kan kopiera och öppna i din podcast-app: https://4health.se/category/podcast/feed
Gå gärna in och lämna ett betyg/review när du ändå är i iTunes.
Podcast: Play in new window | Download
Subscribe: RSS
Marcus says
Tack för ett bra avsnitt!
Anna Sparre @ 4health.se says
Tack snälla för feedback!! 🙂
Ulrika says
Tack, intressant!
Men nu undrar ju jag då om kroppen alltså bara tar upp energin från blomkål motsvarande 0.4 gram kolhydrater?
(Enligt livsmedelsdatabasen innehåller blomkål 2.3 gr kolh och 1.9 gr kostfiber per 100 gr.)
Det kan väl bara inte funka så?
Ulrika says
Och ta frysta hallon som jag älskar, 5.4 gr kolhydrater och 3.7 gr kostfiber. Det skulle ju betyda att jag kan äta jättemycket hallon utan att gå upp i vikt om det du säger stämmer. Jag tror helt enkelt inte på att det är så enkelt.
Anna Sparre @ 4health.se says
Nej det är det ju inte. Enligt denna svenska märkning så är alltså 5,4 g av kolhydraterna sådana vi tar upp och bildar blodsocker av, och 3,7 g är fibrer. I tex USA hade det stått 9,1g kolhydrater, men inte alla 9 g blir alltså blodsocker.
Däremot finns det personer som går så långt att de tänker så som du beskriver. Detta eftersom det är stor skillnad att äta ett livsmedel med 5g kolhydrater utan fibrer och ett med 5g kolhydrater plus 4g fibrer
Jessica Kinnander says
Hej Anna!
Tack för ett bra avsnitt och för en superbra podd överlag! Mycket inspirerande och intressant!
Du nämnde i senaste avsnittet att det var viktigt att använda ett tillskott av probiotika som innehöll många bakterier och av flera sorter. Har du tips på ett sådant preparat man kan köpa eller är det enligt dig bättre att istället satsa på fermenterade produkter?
Tack på förhand!
/Jessica
Anna Sparre @ 4health.se says
Försöker att hålla mig ganska neutral vad gäller produkter, men sök här på sidan så hittar du inlägg med tips
Men ja, mer hållbart som lösning är som sagt surkål och annat du gör själv
Anna N says
Hej!
Väldigt intressant avsnitt. Jag undrar vad som händer med den resistenta stärkelsen i potatismjöl när man bakar på det? Det hettas ju upp i ugnen men är kall när man sedan äter tex brödet.
/Anna
Annika says
Är i valet och kvalet hur mycket jag ska experimentera med min mat. Jag har en kropp, mage och tarm som fungerat helt utan anmärkningar i över 40 år. Är i princip aldrig sjuk, aldrig legat på sjukhus, äter inga mediciner och har väldigt fina blodprovsvärden. Jag äter inget socker, vitt mjöl eller mjölk. Lagar familjens mat från grunden.
Jag lyssnar och läser om t.ex. probiotika och alger. När jag prövade mjölksyrabakterietabletter för några år sedan blev jag hård i magen. När jag prövade spirulina vid två tillfällen spydde jag rejält efter några timmar båda gångerna. När jag skär ned på kolhydraterna tex. slutar med grovt hårdbröd börjar magen krångla.
Kan det inte vara så att vi är olika? Borde jag pressa min kropp att börja acceptera surkål och alger och sluta med spannmål eller är detta inte rätt kost för alla?
Anna Sparre @ 4health.se says
Har du alldeles perfekt hälsa, med god energi, bra hud/hår, mage etc så kan du nog fortsätta som du gör 🙂
Har du inte det så skulle jag nog inte experimentera så mycket mer annat än att ta bort spannmål och bara ersätta med lite mer grönsaker och fett (av de sorter du redan äter tex)
Marie Erlandsen says
Hej!
Jag funderar mycket på allt du berättar om tarmbiotan och tycker det är jätte intressant. Har själv haft magproblem sedan jag var liten. Som vuxen fått diagnos IBS som jag kämpar vidare med. Tyvärr kan man med IBS mage få ont även av sådant som är nyttigt för tarmen som tex blomkål.
Men det är inte det jag funderat mest på utan jag har en dotter som det har visat sig ha mjölkproteinallergi. Vi har slutat med mjölk såklart och hon mår mycket bättre. Men det jag tänker på är om hennes tarmflora är lite förstörd om vissa bakterier saknas med tanke på att hon antagligen haft mjölkallergin ett tag innan vi kom på att det var så.
Vad har du för tips för henne? Jag ger henne surkål just nu och även köpt probiotika som kosttillskott. Jag ville ta bort gluten också men hon är tonåring och livet blev tufft när alla mjölkprodukter försvann så att plocka bort ännu mer i dagsläget känns inte som en jätte bra idé.
Tack för en intressant pod, lyssnar varje dag på tåget:)
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej! Diskuterar det där med tarmflora och intoleranser bl.a. i kommande avsnitt 134 – så kolla om du får svar där 🙂