Prebiotika förbättrar din viktiga tarmflora!
Ett litet bonusavsnitt på veckans tema “konkreta tips för tarmfloran”.
Ta dig an utmaningen i detta avsnitt för att få en bättra tarmflora, och få samtidigt inspiration från min mat.
Du får knappt 10 minuter bonus att lyssna på i bilen, på tåget, eller på promenaden!
Så här gör du:
Lyssna på din dator
- Antingen kan du lyssna direkt här på bloggen genom att trycka på den grå playknappen i respektive avsnitt, dvs längst ner här i inlägget (alla avsnitt hittar du här: https://4health.se/category/podcast)
- Eller så kan du gå in i iTunes och söka 4health. Då hittar du kanalen 4Health med Anna Sparre som du kan klicka på och välja avsnitt att lyssna på. Klicka på prenumerera så får du varje avsnitt
Direktlänk till iTunes: https://itunes.apple.com/se/podcast/4health-med-anna-sparre/id907951009?mt=2
Lyssna på din iPhone
- Kolla om du har appen/symbolen Podcaster (lila och vit). Annars gå till App Store i din telefon och sök Podcaster. Välj ladda ner (gratis)
- Gå in i podcaster och sök 4health. Då hittar du kanalen 4Health med Anna Sparre som du kan klicka på och välja avsnitt att lyssna på
Direktlänk till iTunes: https://itunes.apple.com/se/podcast/4health-med-anna-sparre/id907951009?mt=2
Lyssna på din android:
- Kolla om du har en app för att lyssna på podcasts. Annars gå till Google Play i din telefon och ladda ner podcast-app. Exempel på podcast-appar för android som du kan söka upp och ladda ner till din telefon är BeyondPod eller pocket cast. Se här för olika podcastappar till android:https://play.google.com/store/search?q=podcast&c=apps
- Öppna länken till 4healths podcast-feed i denna app. Detta är det podcast-feed du kan kopiera och öppna i din podcast-app: https://4health.se/category/podcast/feed
Gå gärna in och lämna ett betyg/review när du ändå är i iTunes.
Podcast: Play in new window | Download
Subscribe: RSS
Annika says
Har antagit utmaningen!
Några frågor:
Räknas frysta grönsaker och örtkryddor?
Räknas torkade kryddor typ ingefära, kanel och örtkryddor?
Räknas bönor och linser?
Räknas örtte’er? (kan ju alltid hoppas 🙂 )
Anna Sparre @ 4health.se says
Härligt!
frysta grönsaker ja. Örter räknar jag när jag äter mycket av dem så att jag verkligen får i mig fibrer från dem. Ett stort knippe persilja som jag hackar ner i min sallad tex
teer nej om du inte sitter och tuggar i dig tebladen får du ju inte i dig fibrer
bönor och linser ja
🙂
Britt says
Hej Anna!
Tack för alla dina braiga informativa poddinlägg!!
Hänger absolut på utmaningen och ska ge maggen ytterligare sköna fibrer. Har dock en fråga innan jag drar igång utmaningen.
Jag har svår dysbios som jag kämpat hårt och enträget med under en tid. Går åt rätt håll men långsamt. Börjat lite smått att sätta in lite surkål och funderar även på kombucha.
Tror du jag vågar mig på det? Tänker på sockret som ska tillsättas.
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej Britt!
Så roligt att du är på utmaningen!
Jag har lagt till saker som persilja, fiberhusk, lök och vitlök den här veckan 🙂
Ang din dynbios och kombucha så beror det ju på vilken sorts bios du har. Har du överväxt av jästsvamp eller de sorters bakterier som i huvudsak lever på socker så kanske du ska vara försiktig med just kombucha
Britt says
Tack Anna! Jag får testa mig fram lite försiktigt då.
Lise Benberg says
Kanonbra utmaning!
Jag och Anders är med! (Min man)
Igår blev det 16 st…
Idag 11 nya…
Alltså 27 på två dagar.
Det känns ju bättre än väntat, men jag behöver nog en lista med tips på vad mer som ingår och är prebiotika.
Spännande ska det bli!
Anna Sparre @ 4health.se says
Härligt! Bra jobbat!
Allt med fibrer ingår 🙂
Bengt says
Hej Anna!
Vet du något om Stig Benngmarks synbiotica, eller kan kanske ge en kort kommentar baserat på innehållet i den? Det är alltså en blandning mellan pro och prebiotika.
Här finns att läsa mer: http://supersynbiotics.se/
Tack för en mycket bra pod.
Anna Sparre @ 4health.se says
Har ingen erfarenhet av produkten. Vet att Stig är väldigt kompetent och seriös, men har inte några kommentarer kring bredd etc av produktens innehåll
Anette says
Jättebra utmaning och nytt sätt att tänka 🙂
Jag känner att man blir sugen på att prova nya saker. Åt t ex råstekt svartrot igår (150 gram). Har aldrig ätit det förut och fick ont i magen och blev väldigt uppblåst efter bara nån timme. Ska man tolka det som att magen är för ovan vid så mycket fibrer? Skulle nog stekt den längre…
Anna Sparre @ 4health.se says
Roligt att du testar nytt. Ja det kan bero på att det är nytt och att du inte har rätt bakterier i rätt mängd för att ta hand om den. . Eller att din mage ännu inte mår så bra att den klarar det om du inte kokar den mjuk
Anette says
Tack för att du tar dig tid och svarar!
Tror du att man kan öka på antal rätt bakterier genom att äta mer av sånt som man får känningar av? Alltså, om jag fortsätter äta svartrot lite då och då, är det då troligt att jag kommer att klara av dem så småningom?
Jonna says
55 olika växtfibrer, minst 2ggr vardera, på 6 dagar (samt ett tiotal till bara en gång). Yay!! Försöker äta efter säsong och trodde att jag åt extremt ensidigt nu på vinterhalvåret. Rolig utmaning Anna! En bra pepp att fortsätta variera kosten. Tack.
Anna Sparre @ 4health.se says
Grymt bra jobbat Jonna!
Magnus says
Hej Anna!
Var hittar du glasört? Skulle vilja prova.
Anna Sparre @ 4health.se says
på ica, fick be dem beställa hem det dock. Och är dyrt. skrev om det på instagram
men bor du råvästkusten kan du nog plocka själv 😀
Charlotta Filling says
Kul med utmaningen. Jag har sedan sonen blev sjuk jobbat mycket med att rotera alla livsmedel. Dessutom försöker jag följa Terry Wahls tips om 6 koppar grönsaker om dagen och en lågkolhydratkost. Det motsvarar ca 1,5 liter grönsaker. När jag räknade kom jag upp i ca 60 olika sorters grönsaker under denna veckan. Då har jag ytterligare några livsmedel som jag äter regelbundet. Främst äter jag ovanjordgrönsaker, örter, fröer/nötter och bär. Jag försöker också öka på barnens variation. Pga matintoleranser så går det långsamt men det går sakta men säkert åt rätt håll. Det är så mycket lättare att ändra sin egen kost än att ändra åt någon annan.
Anna Sparre @ 4health.se says
Wow, snyggt jobbat! 60!
Maria Nilsson says
Mån-onsdag 28 olika fiberrika grönsaker och växter. Mycket tack vare de två matlagningskurser jag haft i veckan 🙂