Utmattning, stress och nedstämdhet. SSRI, antidepressiva läkemedel. Enormt vanliga diagnoser och mycket vanliga läkemedel. Läkaren i funktionsmedicin, Cecilia Fürst, denna enormt kunniga och välutbildade kvinna hjälper oss att reda ut ämnet.
I avsnittet pratar vi både om orsakerna till depression, utmattning och obalanser i signalsubstanser. Vi pratar om hur du ska ställa dig till antidepressiva läkemedel, hur du kommer av dem och mycket annat. Dessutom kommer vi in på andra spännande saker, allt från ADHD till genetik.
Här får du över en timme att lyssna på! På promenaden eller i bilen tex.
Så här gör du:
Lyssna på din dator
- Antingen kan du lyssna direkt här på bloggen genom att trycka på den grå playknappen i respektive avsnitt, dvs längst ner här i inlägget (alla avsnitt hittar du här: https://4health.se/category/podcast)
- Eller så kan du gå in i iTunes och söka 4health. Då hittar du kanalen 4Health med Anna Sparre som du kan klicka på och välja avsnitt att lyssna på.Klicka på prenumerera så får du varje avsnittDirektlänk till iTunes: https://itunes.apple.com/se/podcast/4health-med-anna-sparre/id907951009?mt=2
Lyssna på din iPhone
- Kolla om du har appen/symbolen Podcaster (lila och vit). Annars gå till App Store i din telefon och sök Podcaster. Välj ladda ner (gratis)
- Gå in i podcaster och sök 4health. Då hittar du kanalen 4Health med Anna Sparre som du kan klicka på och välja avsnitt att lyssna påDirektlänk till iTunes: https://itunes.apple.com/se/podcast/4health-med-anna-sparre/id907951009?mt=2
Lyssna på din android:
- Kolla om du har en app för att lyssna på podcasts. Annars gå till Google Play i din telefon och ladda ner podcast-app. Exempel på podcast-appar för android som du kan söka upp och ladda ner till din telefon är BeyondPod eller pocket cast. Se här för olika podcastappar till android:https://play.google.com/store/search?q=podcast&c=apps
- Öppna länken till 4healths podcast-feed i denna app. Detta är det podcast-feed du kan kopiera och öppna i din podcast-app:https://4health.se/category/podcast/feed
Gå gärna in och lämna ett betyg/review när du ändå är i iTunes.
Podcast: Play in new window | Download
Subscribe: RSS
Peter says
Hej Anna
Ännu ett superintressant avsnitt men detta var nog det bästa på länge, 5 toastar av 5 möjliga 🙂
Vet du om Cecilia har någon läkarkollega i Göteborgstrakten? Är inne på mitt 4:e sjukskrivningsår för utmattningssyndrom och hjärntrötthet fast egentligen började detta flera år innan men att jag inte lyssnade på varningsklockarna. Begåvades också med Menierers sjukdom för 9 år sedan som inte heller gör livet enklare, yrsel, dubbelsidig TT mm. Ett av alla mina problem och som jag haft i många år är att jag har ett sådant otroligt godissug som slår till på eftermiddagen/kvällen när tröttheten kommer. Det hade kanske inte varit så farligt om inte min Meniere reagerat så väldigt mycket beroende på vad jag stoppar i mig, socker, kaffe, alkohol mm. Har länge trott att det är någon slags obalans i kroppen men man får hela tiden försöka driva läkaren framför sig och det är ganska tröttsamt, “Man behöver vara frisk för att orka vara sjuk”.
Vaddå skånska?? Jag märkte ingen skånska men jag kanske har börjat vänja mig 🙂
//Peter
Anna Sparre @ 4health.se says
🙂 tack för din fina feedback!
Peter Martin som du kan lyssna på i avsnitt 66 är den andre praktiserande funktionsmedicinska läkaren i Sverige förutom Peter och finns i Göteborg
Josefin Aldell says
Hej Anna!
Så spännande att lyssna på två brillianta skånskor. Snabb fråga: vilka DNA tester är det Cecilia använder för att ta reda på de genetiska avvikelser hon nämnde i avsnittet? Ingår de i DNA health från Nordic Labs? När går nästa utbildning inom DNA tester (kan tänka mig att åka till Köpenhamn eller London om det finns något denna hösten tex). Tack
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej Josefin! Tusen tack! Nästan alla de gener Cecilia nämner ingår i DNA health. De gener/SNPs som kommer me di DNA Health utökas ständigt, men endast de SNPs som har ordentlig forskning på fötterna (minst 3 studier som publicerats i de största vetenskapliga tidningarna) får vara med.
Återkommer med information om kommande kurser, kommer säkert någon i Köpenhamn/london i höst
Birgitta Blom says
Verkligen intressant och viktigt. Tänk om landstingvården hade samma kunskap som Cecilia Furst.
Kattis says
Hej!
Ja håller med ovanstående om att detta var mycket intressant att lyssna på!
Har alltid varit kritisk till mediciner och så även SSRI preparat, som gladeligen skrivs ut på Vårdcentralerna, så även för mig, nu senast! Jag tackade nej och ville först att de skulle ta blodprover på mig för att utröna mineral eller vitaminbrist, men ack det var inte populärt!!! VIlle till exempel att de skulle kolla mer än mitt Hb, för jag kände mig så trött och min trötthet hade blivit annorlunda, sen en längre tid tillbaka! Men det förvägrades jag eftersom mitt Hb var bra!
Till slut vände jag mig till ett privat labb för att se om det var något fel( vilket kostade en del) och mycket riktigt så hade jag en begynnande järnbristanemi!! Lågt ferritin och högt transferrin! Kunde köpa mig ett järntillkskott och blev mycket bättre efter en tid!
Så det är inte så lätt att sitta och kräva en massa, när man är sjuk och orkeslös, ej heller populärt att du är mer påläst en den läkare du träffar! Det stämmer så väl det här med att du måste vara frisk för att orka vara sjuk!
Det borde vara självklart, så som Cecilia säger under intervju, att alltid först kolla vilket näringsstatus en person har, vitamin eller mineralstarus, innan mediciner! Tänk vad samhället skulle kunna spara pengar! Funktionsmedicin skulle för övrigt vara något som täcks in under den vanliga vården, vilket det inte gör nu! Många kanske inte kan få adekvat och rätt vård, för att man helt enkelt inte har en ekonomisk möjlighet! Låt oss hoppas att vi kommer dit nån gång och jobba för det framledes!
Anneli says
Tack för ett mycket intressant avsnitt! Gäller samma för SNRI som för SSRI?
mariana burenstam linder says
Tack för mycket intressant program!
Vad är det för kostplan Cecilia nämner om AIP inte fungerar till att börja med?