Katarina Fornander, som är biomedicinare och medicinjournalist, berättar både om forskning och sin egen resa tillbaka från sköldkörtelsjukdomen Graves. Då Graves är starkt sammankopplat med påverkan på stressystemet och utmattning så är det här ett avsnitt även för den som vill ha verktyg mot stress och utmattning. Dessutom massor med spännande information om kopplingen mellan sköldkörteln och stressystemet – binjurar, hjärna mm – i det här avsnittet.
Bl.a. berättar Katarina väldigt konkret om hur meditation kan läka kroppen och hur det förändrade hennes hälsa. Men vi pratar också om kost, tillskott, fysisk aktivitet och mycket annat. Helt enkelt om de saker Katarina önskade att hon hade fått veta när hon fick sin diagnos.
Du får väldigt konkreta verktyg och tips på allt från kost och tillskott till hur du kommer åt det parasympatiska lugn- och ro-systemet, kommer igång med meditation och förbättrar din andning.
Du får en timme att lyssna på i bilen, på din promenad, eller på tåget.
Enligt vad vi tar upp i avsnittet så kommer här även länkar till andningsövningar för HRV. Tio minuter av den här typen av andningsövning höjer HRV och upplevt välmående enligt studier.
Den vanligaste frekvensen är 6 andetag per minut
https://www.youtube.com/watch?v=eRWtytSjKZs
Vissa behöver långsammare frekvens:
5 andetag
https://www.youtube.com/watch?v=rVy-sDz6rQw
4 andetag:
https://www.youtube.com/watch?v=VefeoUD6GVA
Testa vilken som är bra för dig och ta pauser om du behöver. Sätt på ljudet om du vill kunna blunda och göra övningen. Men varning för att det är väldigt lätt att somna då. Det kan du i och för sig vända till en fördel om du behöver hjälp att somna.
Så här gör du:
Lyssna på din dator
- Antingen kan du lyssna direkt här på bloggen genom att trycka på den grå playknappen i respektive avsnitt, dvs längst ner här i inlägget (alla avsnitt hittar du här: https://4health.se/category/podcast)
- Eller så kan du gå in i iTunes och söka 4health. Då hittar du kanalen 4Health med Anna Sparre som du kan klicka på och välja avsnitt att lyssna på. Klicka på prenumerera så får du varje avsnitt
Direktlänk till iTunes: https://itunes.apple.com/se/podcast/4health-med-anna-sparre/id907951009?mt=2
Lyssna på din iPhone
- Kolla om du har appen/symbolen Podcaster (lila och vit). Annars gå till App Store i din telefon och sök Podcaster. Välj ladda ner (gratis)
- Gå in i podcaster och sök 4health. Då hittar du kanalen 4Health med Anna Sparre som du kan klicka på och välja avsnitt att lyssna på
Direktlänk till iTunes: https://itunes.apple.com/se/podcast/4health-med-anna-sparre/id907951009?mt=2
Lyssna på din android:
- Kolla om du har en app för att lyssna på podcasts. Annars gå till Google Play i din telefon och ladda ner podcast-app. Exempel på podcast-appar för android som du kan söka upp och ladda ner till din telefon är BeyondPod eller pocket cast. Se här för olika podcastappar till android:https://play.google.com/store/search?q=podcast&c=apps
- Öppna länken till 4healths podcast-feed i denna app. Detta är det podcast-feed du kan kopiera och öppna i din podcast-app: https://4health.se/category/podcast/feed
Gå gärna in och lämna ett betyg/review när du ändå är i iTunes.
Podcast: Play in new window | Download
Subscribe: RSS
Eeva-Liisa says
Äntligen någon som tar upp hyper. Jag har inte grave (än i alla fall) med hypersymtom och inflammerad sköldkörtel / subklinisk hyper. Det känns som vi ofta glöms bort <3
Anna Sparre @ 4health.se says
Så härligt att det är efterlängtat 💕🤗
Katarina Fornander says
Hej Eeva-Liisa,
Nej, det nämns alldeles för sällan. Verkligen tack Anna för att jag fick ta upp ämnet i din podd. Har du Eeva-Liisa (eller någon annan som hört avsnittet) funderingar får du gärna ställa dem här. Jag försöker ha koll på kommentarer som kommer in och förhoppningsvis kan frågorna och svaren komma till nytta för andra. Ta hand om dig!
Anna Sparre @ 4health.se says
Tack Katarina 🙏😊
Bengt says
Fundera på ett avsnitt med Fredrik A.
Utför behandlingar som är okända för många.
Flyttar på olika organ mm.
Finns i Sölvesborg.
http://spiritlifestyle.se/visceral-manipulation/.
Anna says
Hej,
Tack för ett ännu superbra avsnitt i din podd Anna. Jag har en följdfråga på HRV. Ska det vara varierat och högt. Har hört att lågt inte är “bra”. Har bra vilopuls, men också väldigt låg HRV nattetid ( då min mäts) typ mellan 21-32 ms. Vad är det som stämmer?
Tack på förhand
Mvh
Anna
Anna Sparre @ 4health.se says
tack!
Ja, den ska gärna vara en jämn kurva upp och ner hela tiden och ja, variera mycket mellan toppar och dalar
Anna says
Tack Anna 🙏❤
Carina says
Tack för mycket intressanta program!
🙏❤
Anna Sparre @ 4health.se says
Tack 😊