Hur blir man frisk från kronisk utmattning?
Med fantastiska läkaren Cecilia Tibell som arbetar med funktionsmedicin.
– Vad är ME och CFS?
– Orsaker till att man blir sjuk
– Skillnaden mellan olika diagnoser – utmattning, ME, CFS, fibromyalgi…
– Och hur är det egentligen med långtidscovid?
– Kan man bli frisk från ME och utmattning? Hur?
– Kost, livsstil, kosttillskott mm.
Vi gör nu en miniserie om ME/CFS och hur man blir frisk från kronisk utmattning.
Avsnitten är för alla som lider av trötthet, utmattning och även av andra kroniska sjukdomar.
Här får du 1,5 h att lyssna på i solstolen, när du städar, promenerar, tränar eller åker bil
Så här gör du:
Lyssna på din dator
- Antingen kan du lyssna direkt här på bloggen genom att trycka på play i respektive avsnitt, dvs längst ner här i inlägget (alla avsnitt hittar du här: https://4health.se/category/podcast)
- Eller så kan du gå in i iTunes och söka 4health. Då hittar du kanalen 4Health med Anna Sparre som du kan klicka på och välja avsnitt att lyssna på. Klicka på prenumerera så får du varje avsnitt.
Direktlänk till iTunes: https://itunes.apple.com/se/podcast/4health-med-anna-sparre/id907951009?mt=2
Lyssna på din iPhone
- Lyssna i appen Podcast (lila och vit symbol). Annars gå till App Store i din telefon och sök Podcast. Välj ladda ner (gratis)
- Gå in i Podcastappen och sök 4health. Då hittar du kanalen 4Health med Anna Sparre som du kan klicka på och välja avsnitt att lyssna på. Direktlänk: https://itunes.apple.com/se/podcast/4health-med-anna-sparre/id907951009?mt=2
Lyssna på din android:
- Se till att du har en app för att lyssna på podcasts. Gå till Google Play i din telefon för att ladda ner en podcast-app. Exempel på podcast-appar för android som du kan söka upp och ladda ner till din telefon är BeyondPod eller pocket cast. Se här för olika podcastappar till android: https://play.google.com/store/search?q=podcast&c=apps
- Sök fram podcasten, eller öppna länken till 4healths podcast-feed i denna app. Detta är det podcast-feed du kan kopiera och öppna i din podcast-app: https://4health.se/category/podcast/feed
Gå gärna in och lämna en recension när du ändå är i iTunes.
Podcast: Play in new window | Download
Subscribe: RSS
Helena says
Hur vet man att man har inflammation i nervsystemet? Har just tagit “kortsänkan”/CRP som visar goda resultat – mäts inflammation i nervsystemet med ett CRP? Misstänker att jag har det…
Tack Anna, för ännu en superintressant och informativ podcast!!!
Anna Sparre @ 4health.se says
nja, CRP är mer kopplat till levern
Inflammation i nervsystemet kan bla ett par markörer i organix eller metabolomix indikera (se näringsstatus under hälsotester)
Helena says
Tack!! Vilken tur då att jag just har fått hem ett organix-test från dig 🙂
Helena says
Intressant att Cecilia Tibell nämner att vara “prestationsprincessa” som en bidragande orsak till ME. Vill dock gärna tillägga att när man använder detta epitet, så låter det nästan lite nedlåtande och ungefär som om man är lite korkad och får skylla sig själv att man fått ME. Förstår att det inte alls är hennes syfte, men vill ändå tillägga att orsakerna som ligger bakom att en person blir en prestationsprincessa eller -prins ofta är oerhört, oerhört allvarliga, och kan ta en livstid att komma tillrätta med – om ens någonsin. Orsaken (som är mycket vanlig) kan vara att man har upplevt CEN och/eller aldrig blivit älskad för den man är, utan för det man presterar. Detta går ju som en löpeld genom vårt samhälle – vi har som individer en massa möjligheter och frihet – så länge vi presterar (eller kanske är den bästa sexigaste partnern, eller bästa vänninan eller mamman…). Om man bara ÄR, med sina behov och brister… så blir man ju behandlad extremt annorlunda. CEN står för Childhood Emotional Neglect och handlar om att föräldrarna inte kunde hantera och processa sina känslor, och därmed inte barnens heller…
Anna Sparre @ 4health.se says
Jag räknar mig själv till dessa “prestationsprinsessor och jobbar hårt på att dra ner på det. Men ja, de flesta av oss, särskilt kvinnor, är uppfostrade med betoning på prestation. Så de flesta lär ha “mild” CEN
Sorgligt, men sant
Martha Östlund says
Hej. Lyssnar och gråter inombords. Detta stämmer in så väl på mig. Aldrig fått någon diagnos hos sjukvården och inte någon riktig utredning heller. Har de flesta besvären som ni pratar om för ME och aldrig kommit tillbaka sedan 2015 när jag tippade över i en utmattning. Kämpar fortfarande hela tiden för att bli bättre men ser inte många framsteg. Hankar mig fram i vardagen med näsan över vattenytan men aldrig mer. Trots så många livsstilsförändringar. Aldrig pigg, värken äter upp mig och svårt med att orka t o m deltid.
Anna Sparre @ 4health.se says
❤️ Lyssna även på lördag. Då kommer ett konkret exempel på någon som blivit helt frisk från ME
Lisa says
Det här avsnittet var toppen. Jag har inte ME utan Post-Covid och väldigt mycket av behandlingarna som Cecilia beskriver är jag nyfiken på då jag har förstått att det används utomlands. Post-Covid är dock inte exakt ME även om vissa symtom är samma (PEM t.e.x.). Du råkar inte ha några planer på ett avsnitt specifikt om Post-Covid? Känns som det kan vara nästa stora folksjukdom. Upplever det väldigt vanligt bland till synes friska och hälsosamma personer. Sjukdomstillfället var lindrigt men sedan fick man alla möjliga kvarstående problem.
Anna Sparre @ 4health.se says
tack!
Kanske ngt om långtidscovid, men problemet är att jag blir censurerad när jag poddar och skriver om det, så det når färre
Läs gärna mer genom att söka på censur här på sidan…
Lisa says
Really??…blir du censurerad om du skriver om långtidscovid?? Jag trodde att det bara gällde vaccination och inlägg om smittskyddsåtgärder/politik.
Ett avsnitt om långtidscovid är ju i min värld helt opolitiskt och okontroversiellt. Men om du kallar det “postviralt syndrom/besvär” eller någonting liknande så kanske det funkar?
Jag har inte lyckats hitta någon svensk podd om långtidscovid så du skulle nog bli först att lyfta ämnet. Kanske Cecilia Fürst vore en lämplig person att intervjua?
Camilla Engdahl says
Hej
Undrar vad det var för kosttillskott som man pratade om i avsnitt 315.
Maria Boström says
Uppfattar av Cecilia Tibell att det är möjligt att få både Q10 och NAC, N-acetylcystein utskrivet på recept av läkare. När det gäller Q10 antar jag att det är APL:s produkt Ubidekarenon 525 mg hård kapsel, 100 st. Eller? Önskar info om produkt och dos för att kunna ta det med min läkare.
Uppfattar att ubiquinol är en variant som alla kan ta upp, ofta tillsammans med olika typer av oljor för biotillgängligheten. En kan ju naturligtvis testa sig men en annan variant är att ta ubidekarenon en tid, då gärna tillsammans med selen för ökat upptag, och utvärdera. Selen kanske också kan skrivas ut av läkare?
När det gäller NAC finner jag ingen lämplig produkt då det allmänt går som hostmedicin och finns som brustablett, något en vill undvika. Vilken dos rekommenderas och vilken produkt finns som läkaren kan skriva ut?
Anna says
Hej!
Vart hittar jag ATP 360?