- Äntligen dags för ett mycket efterfrågat ämne. Något som förvärrar och efterliknar alla sjukdomar och ohälsotillstånd. En riktig bov i mångas hälsobesvär – mögel och mögeltoxiner.
- Mögel har många olika sätt att göra oss riktigt sjuka på, och värst av allt är nog mykotoxinerna.
- Vilka symtom och sjukdomar är ofta kopplade till mögelexponering?
- Hur invaderar möglet din kropp, och till och med bosätter sig i den?
- Hur mögel imiterar andra sjukdomar och därför kan vara svårt att upptäcka
- Hur är neurodegenerativa sjukdomar som ALS, Parkinsons och MS kopplade till mögel och mögeltoxiner?
- Hur är matintoleranser, astma och allergi kopplade till mögel?
- Hur är hormonella obalanser, fertilitet och missfall kopplade till mögel?
- Hur tar man reda på om ens hälsobesvär är kopplade till mögel? Vi pratar både om tester som kan visa detta; och om olika mönster och kombinationer av symtom som är typiska vid mögelexponering
- Hur är mögel kopplat till candida och annan dysbios i tarmen?
- Hur påverkar mögel dina cellers hälsa, dina mitokondrier, din hjärna och ditt nervsystem, ditt DNA och din tarm?
- Och så pratar vi såklart massor om vad man gör åt problemet om det visar sig att mögel och/eller mögeltoxiner ställer till oreda i din kropp.
- Vi pratar med en av få experter i världen på mögel och mykotoxiner, Dr Shania Lee – med erfarenhet både från sina egna patienter, men också med en mycket allvarlig och intressant egen historia kring mögelexponering.
- Om hennes symtom och hur det höll på att gå riktigt illa. Men också vad hon gjorde för att bli frisk.
- Dr Shania Seeber är bl.a utbildad naturläkare och har över 22 års erfarenhet från privatkliniker och funktionsmedicin.
Du får 2h att lyssna på i bilen, på promenaden eller när du viker tvätt
Så här gör du:
Lyssna på din dator
- Antingen kan du lyssna direkt här på bloggen genom att trycka på play i respektive avsnitt, dvs längst ner här i inlägget
- Eller så kan du gå in i iTunes och söka 4health. Då hittar du kanalen 4Health med Anna Sparre som du kan klicka på och välja avsnitt att lyssna på. Klicka på prenumerera så får du varje avsnitt.
Direktlänk till iTunes: https://itunes.apple.com/se/podcast/4health-med-anna-sparre/id907951009?mt=2
Lyssna på din iPhone
- Lyssna i appen Podcast (lila och vit symbol). Annars gå till App Store i din telefon och sök Podcast. Välj ladda ner (gratis)
- Gå in i Podcastappen och sök 4health. Då hittar du kanalen 4Health med Anna Sparre som du kan klicka på och välja avsnitt att lyssna på. Direktlänk: https://itunes.apple.com/se/podcast/4health-med-anna-sparre/id907951009?mt=2
Lyssna på din android:
- Se till att du har en app för att lyssna på podcasts. Gå till Google Play i din telefon för att ladda ner en podcast-app. Exempel på podcast-appar för android som du kan söka upp och ladda ner till din telefon är BeyondPod eller pocket cast. Se här för olika podcastappar till android: https://play.google.com/store/search?q=podcast&c=apps
(Podcasten finns också i alla vanliga podcastappar, inklusive Spotify mm) - Sök fram podcasten, eller öppna länken till 4healths podcast-feed i denna app. Detta är det podcast-feed du kan kopiera och öppna i din podcast-app: https://4health.se/category/podcast/feed
Gå gärna in och lämna en recension när du ändå är i iTunes.
Alla avsnitt hittar du här: https://4health.se/category/podcast
Podcast: Play in new window | Download
Subscribe: RSS
Sofia says
Så intressant avsnitt! Jag tror att jag är mögelförgiftad och skulle så gärna vilja komma i kontakt med Dr Shania på något vis. Hittar dock ingen hemsida eller så.
Anna Sparre @ 4health.se says
Jo, hon nämner sin hemsida i slutet av avsnittet: radiantbalance
🤗
Andreas says
Hej,
Mycket bra avsnitt Anna, tack!
Mögel/mycotoxiner har störst negativ effekt när man blir exponerad inomhus eftersom luften är mer koncentrerad inomhus. utomhus blir mycotoxin erna utspädda och det är lägre risk att man får besvär utomhus.
Det finns en grupp kliniker vid Arbets & miljömedicin vid Linköpings Universitet som menar att var tredje byggnad i Sverige har problem med eller är i riskzonen för att antingen ha mögel eller ökade nivåer av volatila organiska ämnen.
Störst risk har hus byggda på 1970-talet som har vad som kallas, platta på mark. Där syllen ligger rakt på betongplattan och därmed suger upp fukt eller där syllen före den satts på plattan impregnerats med en kemikalie som ger kraftig lukt (luktar likt mögel).
En annan risk konstruktion är enstegstätade fasader som byggdes fram till cirka 2014 (men vissa byggnader byggdes även efter det) och byggnader med oventilerade krypgrund.
Sedan kan det finns byggnader som byggts på ett bra sätt från början men där undermåligt underhåll har skapat besvär 15-20 år senare. Exempelvis är badrum byggda före 2008 byggda men ett tätskikt som har en livslängd på cirka 15 år enligt statens analys för byggmaterial. Det betyder inte att alla badrum byggda med denna konstruktion är dåliga och risk för mögel just nu men att risken finns. Vissa badrum byggda med denna konstruktion kan hålla 10 år till.
Undermålig ventilation är också en orsak tillväxt av mögel. Notera att mögel trivs bra i miljöer som har relativ fuktighet över 50 % och värme över 21,5 grader. Och att det finns någon typ av näring.
Badrum, kök och tvättstugor har naturligt ökad exponering för fukt och det gäller att man har bra ventilation som transporterar bort (ventilerar bort fukten). Så en grundregel är att säkerställa att byggnaden man vistas i har tillträdeställande ventilation.
Anna Sparre @ 4health.se says
Tack så mycket för superbra kompletterande information till det här 🙏🙏
Maria says
Ett jätteintressant avsnitt! Jag förstår att olika mögel är olika hälsovådligt, men har en fundering, jag arbetar mycket med växtfärgning och har stora kärl med växter i vatten stående på min arbetsplats som ofta möglar, då brukar jag bara koka upp dem på nytt så möglet kokar sönder och jag kan använda dem på nytt, dvs möglet är ju väldigt lokalt i dessa kärl men kanske är ändå deras ångor hälsovådliga, vad tror ni?
Jonna says
Shania är en riktig expert, fin intervju tack! Vad jag gärna vill tillägga är att om man misstänker att huset/lägenheten någon redan bor i har mögel, behöver man inte testa kroppen först, utan bara lägenheten/huset. (Alternativt låta en person som vet att den är mögelkänslig vistas där. Får den symtom är huset inte friskt.)
Då får man veta vad som är prio ett: att flytta. Många gånger behövs kanske inte en ens vidare tester, utan en bra diet (som Shania ger ett exempel på i avsnittet) och frisk luft kanske räcker. Men om man fortsätter att vara sjuk efter en flytt eller om man bor i en frisk lägenhet men ändå uppvisar potentiella mögelsymtom, då kan urin-/blodtester vara relevanta. Tips/önskemål: intervjua gärna en svensk expert på mögel: Lisa Billö : )
Anna Sparre @ 4health.se says
Tack för tips 🙂
Mikael Månsson says
Jag tycker det är extremt svårt eftersom det är så vaga / spridda symptom. Jag tror att jag är påverkad av mögel, men jag vet inte om det är från detta hus eller ett tidigare. De symptom jag har har tagit flera år att visa sig – och om jag skulle byta boplats skulle det nog ta flera månader innan jag skulle märka skillnad, samma sak vid tillbakaflytt.
100% av de amerikanska mögelexperterna jag hört säger i stort sett alltid att flytta var den enda lösningen, och jag tyckte det var skönt att höra från Shania, att det kanske inte alltid måste vara så.
Jonatan Pålsson says
Vart kan man testa sig om man bor i Sverige? De flesta testerna är inom USA, Kanada eller Australien..
Anna Sparre @ 4health.se says
Här: https://4health.se/mogel-och-mogeltoxiner