- Tarmen och vanliga besvär med Dr Sanna Ehdin
- Varför uppstår dessa tarmbesvär?
- Sannas personliga erfarenheter och samlade efterforskningar kring vad som fungerar för att lösa olika tarmåkommor.
- Sjuka tarmars koppling till ohälsa. Inte bara mentalt mående och metabolt syndrom, utan:
- Vad har inkontinens med förstoppning att göra?
- Vad är kopplingen mellan bihåleproblem och tarmen?
- …
- Vad är tarmstenar och kameltarm?
- Varför lider så många av förstorad tarm, och vad innebär det?
- Hur fick Sanna själv ordning på allt från förstoppning och IBS, till parasiter?
- Vad är lavemang och hur gör man det?
- Hur påverkas tarmfloran av mobil och wifi?
- Detta och massor med annat avhandlas i avsnittet.
Störst vikt ligger på Sannas råd kring vad man faktiskt kan göra själv.
Sannas kurser som tas upp i avsnittet hittar du här:
FlushDetox-kursen, klicka här
Allt om Fasta – audio onlinekurs, klicka här
Blissful Body-kursen, klicka här
Överblick över alla kurser: https://www.drsannaofsweden.com/?ref=b9baf9
Här får du 1,5h att lyssna på i bilen eller på promenaden.
Du hittar podcasten på din telefon – i alla vanliga podcastappar och Spotify, iTunes mm.
Ny med podcasts? Så här gör du:
Lyssna på din dator
- Antingen kan du lyssna direkt här på bloggen genom att trycka på play i respektive avsnitt, dvs längst ner här i inlägget
- Eller så kan du gå in i iTunes och söka 4health. Då hittar du kanalen 4Health med Anna Sparre som du kan klicka på och välja avsnitt att lyssna på. Klicka på prenumerera så får du varje avsnitt.
Direktlänk till iTunes: https://itunes.apple.com/se/podcast/4health-med-anna-sparre/id907951009?mt=2
Lyssna på din iPhone
- Lyssna i appen Podcast (lila och vit symbol). Annars gå till App Store i din telefon och sök Podcast. Välj ladda ner (gratis)
- Gå in i Podcastappen och sök 4health. Då hittar du kanalen 4Health med Anna Sparre som du kan klicka på och välja avsnitt att lyssna på. Direktlänk: https://itunes.apple.com/se/podcast/4health-med-anna-sparre/id907951009?mt=2
Lyssna på din android:
- Se till att du har en app för att lyssna på podcasts. Gå till Google Play i din telefon för att ladda ner en podcast-app. Exempel på podcast-appar för android som du kan söka upp och ladda ner till din telefon är BeyondPod eller pocket cast. Se här för olika podcastappar till android: https://play.google.com/store/search?q=podcast&c=apps
(Podcasten finns också i alla vanliga podcastappar, inklusive Spotify mm) - Sök fram podcasten, eller öppna länken till 4healths podcast-feed i denna app. Detta är det podcast-feed du kan kopiera och öppna i din podcast-app: https://4health.se/category/podcast/feed
Gå gärna in och lämna en recension när du ändå är i iTunes eller din podcastapp.
Alla avsnitt hittar du här: https://4health.se/category/podcast
Podcast: Play in new window | Download
Subscribe: RSS
Veronica says
Jätteintressant avsnitt, men så synd att Sanna artikulerar så slarvigt. Jag hade ibland svårt att höra vad hon sa eftersom hon sluddrade så på orden. Hoppas hon kan försöka sakta ner lite på orden framöver för hon har mycket att komma med! Tur att det går att läsa i stället om man vill läsa hennes ord på andra ställen
Patricia V says
Håller med, har man lite svag hörsel blir man snabbt trött av försöka förstå. Synd eftersom det är så viktigt det hon pratar om.
RoseMari says
Alltid lika spännande och informativt att lyssna på Dr Sanna
Carola Östlund says
Bästa Sanna, så mycket jag har lärt mig av henne! Så tacksam för att det finns eldsjälar som ni som djupdyker i ämnet kropp och hälsa, driver på forskningen och ser till att den når ut till folket.
Astrid says
Hej,
Älskar er kunskap och att ni delar den med oss som får lyssna, så tacksam.
Jag undrar bara vad Sanna sa om probiotika, kan du utveckla det närmare. Skulle man öppna kapseln och dricka med vatten?
Tack på förhand bästa Anna
Anna Sparre @ 4health.se says
tack snälla!
Jag minns inte exakt vad Sanna sa om probiotika, så lämnar det åt henne att svara på. Men rekommenderar dig att lyssna på nästa avsnitt, som släpps 3 oktober med Kiran. Där får du så mycket info om probiotika. (och ett superspännande avsnitt)
Astrid says
Tack Anna, jag ska lyssna 😊
Hoppas Sanna har möjlighet att svara. Såklart vill jag veta att jag tar min probiotika på bästa sätt 🙏
Petra says
Tror hon sa öppna kapseln blanda med vatten och köra upp den rektalt så det hamnar där det ska direkt. Ist för att skapa sibo i tunntarmen.
Elisabeth says
Apropå att hjälpa avföringen ut: Kvinnor har en stor möjlighet i att hjälpa till från “andra sidan “. Det vill säga tumme upp i vagina. Då kan man dels stimulera tarmrörelserna och trycka ut avföring. Dels kan man stötta upp tarmväggen om man har rectocele (svag vägg mellan vagina och rektum). 30-40 procent av alla kvinnor har rectocele. Jag kan inte beskriva hur mycket detta tumtrick hjälpt mig, väl värt att testa.
Vid problem att tömma tarmen ska man också alltid tänka svag bäckenbotten! Att träna upp den gör enorm skillnad för hälsan i underliv och rektum. Anna varför inte intervjua en expert på att träna bäckenbotten, finns många fysioterapeuter tex Michaela Augustinsson.
Anna Sparre @ 4health.se says
Bra tips att trycka från vagina!
Tack för din kommentar <3
Annamaria says
Tack för ännu ett bra podd som även tar upp det intressanta ämnet fasta. Jag har lyssnat på alla dina tidigare poddar med gäster med olika bakgrund på ämnet. Två saker funderar jag fortfarande över. Dels skulle jag vilja veta vad forskningen säger om hur ämnesomsättningen påverkas av periodisk och långtidsfasta. Studier har ju visat att personer som gått ner mycket i vikt med hjälp av kalorirestriktion lätt går upp mer i vikt igen och flera år senare har lägre ämnesomsättning än tidigare samt lider av hungerkänslor. Även Sanna nämnde ju att hon klarar sig på mindre mängder mat efter att hon infört fasta. Många som äter en hälsosam, strikt lågkolhydratkost med fastor vill nog någon gång kunna gå tillbaka till en “vanligare” kost med färre fastor och lite mer kolhydrater utan att riskera en viktuppgång. Själv har jag upplevt mindre viktuppgångar efter varje längre fasta och perioder med mindre och nyttigare mat.
Det andra jag funderar över är hur fasta påverkar stress i kroppen. Vid längre fastor har jag ofta haft svårt att somna och jag har vaknat ofta. Jag tolkar det som att kroppen är i stress med kortisolpåslag (jag har även svårt att somna när jag inte fastar om jag lägger mig hungrig). Jag är därför rädd att stresshormoner och sömnbrist väger ner fördelarna med långtidsfasta. Jag upplever fasteperioder enklare om jag äter en mindre portion mat på kvällen, men undrar om inte en fastehärmande kost riskerar att fungera som annan kalorirestriktion och sänker ämnesomsättningen på sikt.
Det vore värdefullt att höra dina reflektioner och vad forskningen säger på området.
Tack för allt arbete du lägger ner på att sprida kunskap om hälsa!
Cattis says
Hej och Stort tack för lärorik och intressant podd! Så mycket jag lär mig!
Här en fråga från en riktig amatör; man kan inte rubba bakterie-balansen med detta flushande? Det kan få med sig parasiter och annat, men våra goda bakterier, de påverkas inte?
Anna Sparre @ 4health.se says
Tack. Jo, det skulle jag tro att det gör. Frågan är hur mycket och hur länge. Har man en blindtarm (=reservoar) så tål man det antagligen bättre