I senaste numret av Fitness magazine uttalar jag och Andreas Eenfeldt (kostdoktorn) oss om frukt. Lite motvikt till en artikel där Fredrik Paulun höjer frukten till skyarna.
Precis som jag säger i uttalandet har Fredrik helt rätt i att vi anpassats till frukt under evolutionen, men det handlar ju om nyplockad mogen frukt under en liten del av säsongen. Och dessutom ett utmärkt sätt att uttnyttja sötman och sockret för att lägga på hullet lite inför den kallare vintersäsongen. Jag är nog ändå lite mer paleoltitisk i mitt synsätt än många med strikt LCHF-syn och tycker att frukt i vissa sammanhang och i lagom mängd kan vara bra, t.ex. för den som tränar och under rätt säsong.
Om du använder taggen/etiketten frukt nere till höger på sidan hittar du mina tidigare inlägg om frukt här på 4health.se
Fördelarna med frukt kan framförallt vara:
- Vitaminer och antioxidanter
- Mjuka lösliga fibrer
Nackdelarna är bl.a. att:
- Frukt är sött, det innehåller socker, både i form av fruktos och glukos. Därför höjer det blodsockret. Vi stimulerar det fettinlagrande hormonet insulin genom att höja blodsockret.
- GI-värdet luras: Sockerarten fruktos ger ett lågt GI eftersom det måste göras om till glukos i levern innan det kommer ut i blodet och påverkar blodsockernivån. GI-värdet uppmäts bara under 120 min, därför hinner man inte riktigt se effekten.
- Näringsinnehållet minskat drastiskt:
- Våra jordar är utarmade på mineraler
- dessutom konstgödslar vi så att vissa mineraler dominerar över andra (ger mycket av ett fåtal mineraler som snabbar på odlingen och desto mindre av andra)
- frukterna odlas snabbt så att växten inte har tillräckligt med tid för att hinna ta upp näring ur marken och producera vitaminer och antioxidanter,
- plockas omogna så att de inte hinner bilda så mycket vitaminer
- transporteras och lagras sedan länge => ytterligare går förlorat.
- förädling av arter till förmån för större och mer snabbväxande växter och frukter med sämre näringsinnehåll
- Fruktos är den mest fettinlagrande sockerarten
Några argument för frukt och mina kommentarer till dem:
Argument:Vår förkärlek för söta smaker existerar just för att vi ska dras till frukten och vilja äta den.
Det stämmer, vilket gör det till ett problem för vissa i dagens samhälle. Under evolutionen skulle man passa på om man hittade frukt och bär – även om man var mätt. Den söta smaken gör att vi kan äta även om vi är mätta. Idag har vi tillgång till frukt när som helst året runt. Men det är inte frukten som är problemet, utan den söta smaken triggar ett beteende. De som har de starkaste instinkterna som vi utvecklade under evolutionen triggar igång så mycket på den söta smaken att de lätt länsar kylskåpet även på annat efteråt.
Argument: Sammantaget finns det ingen annan föda som är lika naturlig för oss som frukten.
Ur detta hänseende är grönsaker också frukt. Dvs zuchini och tomat är frukter, rent bilogiskt talat, till sina plantor. Men eftersom grönsaker är mindre söta och har lägre kolhydratinnehåll är de nyttigare
Frukt är naturligt, men det mest naturliga är det vi under evolutionen åt mest av. Under vinter och vår lär vi inte ha ätit frukt. Däremot har vi ätit animalisk kost året runt – fisk, kött och ägg tex.
Argument: Frukt är ett kalorisnålt livsmedel jämfört med mycket av den moderna maten.
Skilj på kalori och kalori. Kolhydrater höjer blodsockret och triggar därmed insulinet => fettförbränningen avstannar och i värsta fall ger det även fettinlagring
Argument: Fruktätare är i genomsnitt är smalare än andra
Om det är sant så beror det nog inte på frukten, men kanske på livsstilen som helhet. Troligtvis äter många av fruktätarna nyttig i övrigt – mindre snabbmat och mer grönsaker- och kanske dessutom tränar mer
Argument: Antioxidanter
Sparsamt i mycket av dagens frukt, och man kan även få det från grönsaker
Argument: Levern rymmer 50-75 gram kolhydrater i lagrad form. Tio normalstora frukter innehåller cirka 50 gram fruktos så det ryms i ett dagligt intag.
Inte ofta idag har du ett helt tomt glykogenförråd att starta med. De flesta äter mer kolhydrater än det finns lagringsutrymme för, och tränar dessutom inte så mycket att glykogenlagren töms. Dvs om vi redan ätit grönsaker mm, och särskilt om man ätit bröd eller pasta så är det antagligen ganska fullt i levern
Argument: Frukt innehåller stora mängder vattenlösliga fibrer.
Det stämmer, men dessa fina fibrer finns också i grönsaker
Argument: Frukt har ett lågt GI-värde
Visst sänker fibrerna GI-värdet något, men ett lågt GI-värde beror framför allt på fruktsockret i kombination med begränsningar i mätmetoden av GI-värden enligt tidigare resonemang
Argument: Frukt är perfekt för dig som gillar att träna.
Instämmer. Bra tex efter träning för att fylla upp glykogenlager. Särskilt då frukt med högre andel glukos och lägre andel fruktos för att snabbt återhämta sig. (tex banan)
[…] tankar kring frukt – argument för och emot https://4health.se/4health-i-fitness-magazine-%e2%80%93-och-mina-tankar-kring-frukt Share this page Tweet about this Email this link Det här inlägget postades i Nyheter. […]