Forskare vid Harvard har analyserat 34 års data från 78 865 kvinnor samt 27 års data från 44 354 män. Samtliga hade deltagit i två av varandra oberoende studier, Nurses´Health Study respektive Health Professionals Follow-up Study.
Forskarna analyserade hur fem olika livsstilsfaktorer påverkade dödligheten. Som lågriskindivider definierades personer som
- inte rökte
- var normalviktiga (BMI 18,5–24,9)
- motionerade minst 30 minuter per dag
- drack måttligt med alkohol (motsvarande som mest ett glas vin om dagen för kvinnor eller två för män)
- åt hälsosamt (vad nu hälsosamt innebär 😉 )
För personer som inte anammade något av dessa råd var den genomsnittliga återstående livslängden vid 50 års ålder 29 år för kvinnor och 25,5 år för män. De som uppfyllde alla “lågriskkriterier”, däremot, hade hela 43,1 respektive 37,6 år kvar att leva vid fyllda 50.
Med andra ord kan kvinnor och män som anammar dessa fem råd troligen räkna med att leva 14 respektive 12 år längre, jämfört med personer som inte följer något av dem.
Forskningen visar också att det finns ett “dos-respons-förhållande” mellan varje livsstilsfaktor och risken att dö i förtid. För att förlänga sin förväntade livslängd behöver man alltså inte uppfylla alla kriterier, men bäst effekt får man om man tar till sig alla fem.
Notera dock att detta är en observationsstudie, alltså inte en klinisk studie som kan bevisa orsakssamband. Men dock intressant att sambandet i studien är så pass starkt mellan livslängd och dessa grundläggande hälsofaktorer.
http://circ.ahajournals.org/content/early/2018/04/25/CIRCULATIONAHA.117.032047
https://www.hd.se/2018-05-01/fem-rad-for-att-leva-tio-ar-langre
Lämna ett svar