Hur din mormor och farmor åt som barn påverkar din hälsa. Jag har skrivit om detta tidigare bl.a. här https://4health.se/?s=epigenetik
Ny forskning från Karolinska bekräftar också detta, dvs att det vi äter kan få effekter på arvsmassan och sätta spår i kommande generationer.
Den nya forskningen bygger på insamling av historisk data och dokumentation av skördar från byn Överkalix på 1800-talet. Byn var periodvis isolerad när Bottenviken frös till is och helt beroende av sina skördar. Vädret avgjorde tillgången på mat och varierade från år till år. Och just tillgången på mat förändrade arvsmassan hos kommande generationer. Generationer som varit med om drastiska skillnader i tillgång på mat när de var små fick förändrad arvsmassa. Den fördes över till kommande generationer. Barnbarnen hade en ökad dödlighet i hjärt- och kärlsjukdomar som var 21 gånger högre än hos de barnbarn vars farföräldrar haft en mer jämn tillgång på mat.
Det hör gäller givetvis inte bara tillgången på mat, utan vad vi stoppar i oss (eller farmor stoppat i sig)
Förstår ni vad det här betyder? All den skräpmat som nuvarande generationer sätter i sig kommer att förstöra hälsan i flera generationer framöver. Vår hälsa är säkert relativt ok eftersom den mat som fanns på mormors tid inte innehöll lika mycket gifter och nya, processade livsmedel.
Thomas B says
Citat: ´´All den skräpmat som nuvarande generationer sätter i sig kommer att förstöra
hälsan i flera generationer framöver´´ Håller helt med.
Gäller självklart också all annan hormonstörande kemikalierester i omgivande miljö.
För de riktigt intresserade Googla bara: www/stefan jarl.se/underkastelsen.
Hinner inte mer, nu ska vi lira hockey….
Ell. Googla `den andra vågen`
Lyx-LCHF says
Min mormor fick min mamma som ung, och senare ett sladdbarn som blev min 6 månader äldre morbror. Mina första nio månader bodde jag hos mormor, och min morbror och jag ammades av henne när min mamma var på jobb.
Att jag sedan var på sommarlov hos mormor och morfar på bondgården i många år, och fick jättegod mat tillagad av på gården odlade grönsaker och uppfödda djur, och att min mamma alltid varit så matglad, i det att hon gick hemma med min lillasyster och mig, lär borga för att jag har bra gener och goda förutsättningar för ett hälsosamt liv.
Så när jag hittade till LCHF i april 2007, så blev det lite av “back to basics”, eller grädde på blomkålsmoset…
Anna Sparre @ 4health.se says
vad härligt – och vad bra för dig att du fått en bra start i livet. Det lär göra skillnad även för kommande generationer i din släkt