I andra avsnittet gör vi supersnabb paleomjölk och pratar en massa om sömn. Lyssna på det om du har en dryg kvart över – kanske när du tar en promenad eller sitter på bussen. Du kan lyssna i din telefon och via iTunes (se nedan), eller längst ner här i inlägget. Passa också på att ställa frågor du vill ha besvarade i kommande avsnitt. Det kan du göra i kommentarerna här nedanför.
I det här avsnittet handlar det om sömn och sömnhormoner, och hur du påverkar din hälsa med sömnen, men också om hur du snabbt gör nyttig mjölkfri ( 🙂 ) mjölk. Ljudkvaliteten är nu uppdaterad/bra, ledsen för i morse!
Äntligen en hälsopodcast på svenska! Det är enkelt att lyssna – antingen i din telefon eller i din dator. Så här gör du:
Lyssna på din dator
- Antingen kan du lyssna direkt här på bloggen genom att trycka på den grå playknappen i respektive avsnitt, dvs längst ner här i inlägget (alla avsnitt hittar du här: https://4health.se/category/podcast)
- Eller så kan du gå in i iTunes och söka 4health. Då hittar du kanalen 4Health med Anna Sparre som du kan klicka på och välja avsnitt att lyssna på.
Klicka på prenumerera så får du varje avsnitt
Direktlänk till iTunes: https://itunes.apple.com/se/podcast/4health-med-anna-sparre/id907951009?mt=2
Lyssna på din iPhone
- Kolla om du har appen/symbolen Podcaster (lila och vit). Annars gå till App Store i din telefon och sök Podcaster. Välj ladda ner (gratis)
- Gå in i podcaster och sök 4health. Då hittar du kanalen 4Health med Anna Sparre som du kan klicka på och välja avsnitt att lyssna på
Direktlänk till iTunes: https://itunes.apple.com/se/podcast/4health-med-anna-sparre/id907951009?mt=2
Gå gärna in och lämna ett betyg/review när du ändå är i iTunes.
Lyssna på din android-telefon
- Kolla om du har en app för att lyssna på podcasts. Annars gå till Google Play i din telefon och ladda ner podcast-app. Exempel på podcast-appar för android som du kan söka upp och ladda ner till din telefon är BeyondPod eller pocket cast. Se här för olika podcastappar till android:https://play.google.com/store/search?q=podcast&c=apps
- Öppna länken till 4healths podcast-feed i denna app. Detta är det podcast-feed du kan kopiera och öppna i din podcast-app:
https://4health.se/category/podcast/feed
Podcast: Play in new window | Download
Subscribe: RSS
Jesper says
Jag skulle gärna vilja att du pratade om resistent stärkelse. Framförallt hur man kan få i sig nog om man inte klarar å dricka potatismjöl i vatten (eller få i sig potatismjöl på annat sätt). Alltså i vilka grönsaker etc det finns mycket RS eller vilken annan typ av kost som kan bidra till tarmbakteriernas godartade tillväxt (typ svårsmälta delar av djur e.dy).
Tack på förhand
/Jesper
Anna Sparre @ 4health.se says
Vad bra, tack för frågan. Ska ta upp det antingen i nästa avsnitt eller veckan efter!
Tina says
Kul att du börjat podda, följer din intressanta blogg sedan länge. Funderade på några saker du nämde i senaste poden. Kroppen vill ha kolhydrater på kvällen när den ska bilda malatonin och att man inte ska lägga sig hungrig. Kan det vara en fördel att äta lite kolhydrater på kvällen och har du i så fall någon rekomendation på vad. Jag äter i övrigt lchf.
Anna Sparre @ 4health.se says
ska försöka svara i nästa avsnitt 🙂
Tove says
Hej!
Har på sistone läst lite om kolhydratmängd och sköldkörtelfunktion, där en del menar att för lite kolhydrater kan ge underfunktion i sköldkörteln. Har dels läst att om kroppen är i ketos för länge så tror kroppen att det är svält och nedreglerar sköldkörtelfunktionen därför. Har också läst att insulin behövs för omvandlingen från T4 till T3. Hade varit intressant att höra dina tankar om detta och vad som är en hälsosam kolhydratnivå för friska människor. Jag börjar mer och mer tro att strikt LCHF inte är optimalt såvida man inte “måste”, t ex vid diabetes, viktminskning etc.
Det skulle också vara intressant att höra hur du ser på baljväxter, bönor osv. Om man “kan” äta dem, och i så fall hur de ska hanteras.
/Tove
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej Tove!
Tack för din kommentar! Jag tror jag börjar med att besvara den här så får vi se om vi även tar upp din fråga i podcasten
Jag tror inte att det finns någon säker kunskap om det (inte vad jag vet), men min egna tro är att det inte är insulin som behövs för omvandlingen T4 till T3. Något som däremot behövs för de flesta energiprocesser i kroppen är kortisol, stresshormonet. Många sköldkörtelpatienter har problem med sköldkörteln pga binjurarna. Så jag tror snarare att problemet kan bero på låga kortisolnivåer i så fall. Dvs att de har svårt att bilda både ketoner och blodsocker eftersom de har trötta binjurar som inte är så alerta med att producera kortisol och därmed inte så bra på att bilda vare sig ketoner eller blodsocker och därmed tror sköldkörteln och kroppen att det är svält. Ketos i sig behöver inte vara ngt svältillstånd, då hade alla inuiter haft nedreglerade sköldkörtlar (om det nu inte är så att vi är signifikant annorlunda om vi inte har inuiter i vår släkt, vilket jag inte tror)
Kanske de som säger att mindre insulin är tecken på svält förväxlar det med det tillstånd som diabetiker kan hamna i. Dvs när de inte producerar insulin och kroppen tror att det är svält och sätter igång ketonbildning trots höga blodsockernivåer. Och till slut har man extremhöga ketonnivåer parallellt med högt blodsocker, ketoacidosis, vilket är ett farligt tillstånd.
Jag gissar att vara i ”vanlig” ketos inte är ett tecken på svält dels pga att det måste funnits både folk som, och tidpunkter när vi var, i ketos trots tillräcklig energi, och dels för att man mår bra under en ketos under längre tid (man brukar må ganska kass av svält) och dels för att ketos i allt fler studier visar sig hjälpa mot allt från diabetes, till cancer, till halsbränna etc.
Men som sagt, det här var mina egna tankar.
Däremot tror jag inte att gemeneman behöver vara så superstrikt som många är. Low carb brukar definieras till upp över 100g kolhydrater per dag och ”moderate” brukar vara runt 150-200g. Så många kan säkert ligga på 80-100g kolhydrater per dag och ändå ha ketonbildning, kunna utnyttja fett som energi och må bra på alla sätt
Jag tycker inte att bönor tillhör en evolutionär kost, eftersom vi inte kan äta dem som de är utan tillagning, men tror inte heller att en frisk kropp utan autoimmunitet och magproblem tar skada av en liten dos ibland
ki kollbrunner says
Konstigt kommentar att bönor inte är evolutionär föda då man inte kan äta som den är.
Så du menar att ost ,mozzarella majonäs bacon osv. har funnits i naturen så människan från stenåldern kunde bara hitta och äta?
Och det finns visst stor skillnad i vad vi och inuiter kan äta. Vi skulle dö om vi åt de stora mängder fett de äter i form av t.ex isbjörn lever.
Människan som förflyttat sig från varmare platser till norden fått ändrat sina tarmbakterier för att klara födan (mycket kortfattat).
Dessutom vad sägs om alla mexikaner och brasilianare som äter bönor varje dag utan problem.
Istället för att jaga kolhydrater och försöka baka och likna bröd ,pizzor ,kakor utan mjöl och socker .
Skulle man koncentrerar sig att äta utan tillsatser ,”godkända gifter”och antibiotika.
Det är överkonsumtion av få varor som är skadligt, inte ens den vita giftet skulle vara SÅ farligt om man kunde begränsa intaget(till en frisk människa),snarare är det att man begränsar sig att äta få livsmedel som inte gynnar vår tarmflora då socker och mjöl orsakar ett behov av att vilja ha mer,som ett beroende.