Har skrivit en serie inlägg om varför protein bör intas i måttlig mängd. Du hittar inläggen via taggen protein https://4health.se/tag/protein
Idag tänkte jag skriva lite om proteinets effekt på insulin. Och den här effekten handlar inte bara om att protein kan göras om till blodsocker via en process som kallas glukoneogenes, utan det handlar om att även proteininlagring sker med insulin som budbärare.
Det finns ett ganska bra mått som kallas insulinindex som jag hoppas kommer att börja användas mer och vidareutvecklas (finns i dagsläget endast för ett fåtal livsmedel). Insulinindex (II) mäter till skillnad från glykemiskt index (GI) hur stor påverkan livsmedlet har på insulinet istället för på blodsockret. Och det är ju mer intressant eftersom det framförallt är insulinet vi vill hålla i schack genom att bl.a. hålla blodsockret lågt/jämnt. (Här är artikeln från insulinindexets intåg år 1997 http://ajcn.nutrition.org/content/66/5/1264.full.pdf)
Det finns stor korrelation mellan GI och II, mjölmat har tex både högt GI och högt insulinindex, men även högproteinkost utan några kolhydrater (kött, ägg etc) som har mycket lågt GI har ändå en betydande effekt på II. Tittar du på bilden nedan så ser du att kött och ost har ett insulinindex som är jämförbart med gröt.
Insulin fungerar som en budbärare för inlagring, inte bara för kolhydrater/blodsocker, utan kan även komma med budskapet att aminosyror ska tas om hand. Insulinet hjälper till att få aminosyrorna till muskelcellerna.
När vi äter proteinrik mat så utsöndras dessutom ett annat hormon, glukagon. Glukagon höjer blodsockret något och möjliggör för levern att ta hand om aminosyrorna och göra om dem till glukos/blodsocker.
Mark Sisson har skrivit ett bra inlägg om hur mejeriprodukter påverkar insulinet extra mycket (de innehåller ju både socker och protein) http://www.marksdailyapple.com/dairy-insulin/#axzz3HjSMutq7
Bilden nedan på insulinindex är från artikeln från 97:
Mia says
En konstig och svår fråga nu kanske men kött och ägg höjer ju insulin för att vi ska få in aminosyror i cellerna som du skriver. Är det då bättre eller sämre att inta “hela dagsransonen” med insulinpåverkande mat vid ett och samma tillfälle, eller ska man dela upp det under dagen för att hålla insulinet jämnare? Själv föredrar jag att äta ett stort mål, ett litet och därefter bara ta fettkaffe. Eller spelar det ingen roll? Hälsomässiga alltså. Jag tänker att mer sällan är bättre för att främja reparation och underhåll av celler ist för reproduktion som jag tror att mat mer ofta puttar på.
Sen kan väl även fett höja insulin om man bara äter det?
Hoppas på fortsättning inom insulinindex 🙂
Numera väljer jag förresten lååånglagrade och hårda ostar 🙂
Mia says
Just det, det är väl när man överäter som ASP går in kom jag på nu?! 🙂
Ulrika says
Hej, vad är asp?
Om man inte vill öka insulinet utan hålla det jämt, hur ska man äta? Lite och ofta eller få större måltider?
Jag äter protein och fett. Märker att blodsockret går rätt i botten om jag inte småäter (oxå då bara fett och protein). Överäter inte men är ofta hungrig.