Danskt och tyskt fläskkött som säljs i svenska butiker innehåller resistenta MRSA-bakterier visar en granskning som DN har gjort tillsammans med Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.
Ökningen av resistenta bakterier i samhället är ett av de allvarligaste hoten mot människors hälsa, har WHO slagit fast.
Det är bara en tidsfråga innan svenska grisar får bakterien, och det finns ingen handlingsplan enligt Statens veterinärmedicinska anstalt.
Tjugo förpackningar danskt fläskkött och tjugo förpackningar tyskt fläskkött inhandlades i femton olika butiker i Stockholmsområdet efter samråd med SVA:s bakteriologiska avdelning.
Resultatet: fyra av tjugo danska paket med fläskkött innehöll den resistenta MRSA-bakterien och ett av tjugo tyska paket innehöll samma bakterie.
Enligt Folkhälsomyndigheten är det osannolikt att man skulle smittas via köttet. Att DN bara köper tjugo paket fläskkött i affären och direkt hittar MRSA visar att det är väldigt vanligt förekommande bland djuren.
I både Danmark och Tyskland är MRSA vanligt hos grisar. I Danmark har ökningen varit explosionsartad. År 2009 fanns bakterien hos 13 procent av grisarna, några år senare, 2012, fanns den hos fler än tre av fyra grisar – 77 procent.
Nyligen visade det sig att MRSA-bakterien fanns i var femte förpackning med griskött som säljs i danska affärer. Nu visar DN:s stickprov samma tendens när det gäller danskt fläskkött i svenska butiker.
Bakterierna förekom i såväl olika styckningsdelar – kotlett, karré och filé – som i olika butiker och från olika slakterier.
Förra året importerade Sverige cirka 142.000 ton grisprodukter. Tre fjärdedelar kommer från Danmark och Tyskland. Inget av köttet testas. Kött från EU förutsätts vara kontrollerat i det egna landet och det som kommer från tredje land måste produceras i en anläggning som står under EU:s kontroll.
MRSA är en resistent stafylokockbakterie som finns på huden och på slemhinnor. Risken att smittas via maten anses vara liten. Men bilden av problemet med antibiotikaresistens förändras snabbt.
MRSA gör inte grisar sjuka och behöver inte vara farlig för friska personer, men hos människor med nedsatt kondition kan bakterien leda till blodförgiftning som i värsta fall kan vara dödlig.
Att MRSA-bakterien är vanlig bland grisar hör samman med hög antibiotikaanvändning i djuruppfödning. Användningen kan leda till fler resistenta bakterier i samhället. De hamnar i köttet och i miljön som ett slags miljöförstöring. Om resistenta bakterier finns överallt omkring oss ökar risken för att vi ska påverkas av dem.
Resistenta bakterier är ett av de allvarligaste hoten mot människors hälsa, slog WHO fast i en rapport som kom i våras. Bara i EU anses de ha dödat 25 000 personer hittills. Enligt WHO är vi snart där vi var innan antibiotikan uppfanns och då kan lunginflammation och andra infektioner återigen bli dödliga.
I Sverige har MRSA hittills bara hittats i ett prov från grisar för några år sedan. Att bakterien inte fått fäste här beror bland annat på strikta regler för införsel av levande grisar och för djurhållningen. Det beror också på att Sverige har EU:s lägsta användning av antibiotika till djur. Här medicineras sjuka djur individuellt. I många andra länder ges antibiotika till både friska och sjuka djur, eftersom det är billigare än att förebygga sjukdomar. DN lät testa ett mindre antal, fem, förpackningar, svenskt griskött. Ingen av dem innehöll bakterien.
Just nu pågår en ny screening av svenska grisar för att se om de fortfarande är fria från MRSA. Undersökningen blir klar i januari. Trots att smittan enligt vissa står och knackar på dörren finns ingen plan för hur den ska hanteras.
Så dagens tips verkar bli att alltid hålla sig till svenskuppfödda djur, men såklart helst inte uppfödda djur alls, utan vilt 🙂 Köp högkvalitetskött – ekologiskt, vilt, naturbete etc, det behöver inte bli dyrt eftersom vi inte behöver så stora mängder!!
http://www.dn.se/ekonomi/smittat-flaskkott-i-svenska-butiker/
[…] Om det skulle bli fortsatt brist så ökar importen från utlandet. Utländskt kött innehåller oftare bl.a. mer antibiotika och djurhållningen kan vara sämre. (Läs mer i äldre inlägg, tex här https://4health.se/resitenta-bakterier-i-kottet-i-vara-vanliga-butiker) […]