Nu har det kommit en ny studie som ger liknande resultat som tidigare studier – dvs att fruktos är aptitstimulerande.
Jag har skrivit om precis det här tidigare, bl.a. här https://4health.se/fruktos-och-modifierade-former-av-majs-en-riktig-aptithojare , se allt om fruktos https://4health.se/?s=fruktos
Fruktos/ fruktsocker uppmuntrar hjärnan att fortsätta äta och stillar inte hunger eller sötsug på samma sätt som glukos (inte för att glukos är särskilt mättande om man skulle jämföra med tex fett och protein, men det är en annan historia)
Försökspersoner i den nya studien var till och med villiga att betala pengar för att få äta onyttig mat efter att de fått i sig fruktos.
Glukos finns naturligt i många livsmedel, bl.a. i form av stärkelse, och är den sockerart som till exempel potatis, bröd och pasta bryts ner till i kroppen. Fruktos, eller fruktsocker, finns naturligt i frukt men tillsätts också i stor utsträckning som sötning i de flesta söta livsmedel. Vanligt strösocker består av ungefär lika mycket fruktos och glukos.
Resultaten i den nya studien visar att fruktos inte skapar samma mättande effekt som glukos eftersom det inte stimulerar hjärnan att säga till oss att sluta äta. Istället stimulerar den de delar av hjärnan som reglerar aptiten och är del av vårt belöningssystem, och uppmuntrar oss att äta ännu mer.
Fruktosen smakar både sötare och frisätter inte insulin på samma sätt när vi äter det eftersom det först ska brytas ner i levern, och det kommer ingen signal att sluta äta.
När vi äter glukos frigörs insulin som gör att blodsockret (glukos) kan tas upp och/eller lagras av cellerna. Och när insulinet når hjärnan reducerar det aktiviteten i de områden som kontrollerar aptiten. När man har ätit och fått i sig tillräckligt med energi ska dessa områden vara inaktiverade för att signalera att vi borde sluta äta. Men fruktosen gör alltså inte detta, utan lockar oss att fortsätta, trots att glukos och fruktos har samma energiinnehåll.
Att sen höga insulinnivåer pga insulinresistens kan påverka mättnadshormonet leptin negativt är också en annan historia som du kan läsa om genom att söka på leptin här på sidan. Det jag vill säga är alltså att inte heller glukos i stora mängder är någon höjdare, även om det är bättre än fruktos.
När försökspersonerna i studien hade intagit fruktos rapporterade de större hunger och visade mer aktivitet i hjärnans känslocentrum när de såg matbilderna jämfört med efter glukosintag.
Försökspersonerna erbjöds också en belöning i form av pengar om de avstod från den onyttiga maten i en timme. När deltagarna fått i sig fruktos visade de större villighet att offra pengarna för att få äta maten direkt jämfört med glukos.
Förutom att fruktos kan leda till övervikt, kan för stora mängder också vara farligt för levern. Eftersom fruktosen måste gå genom levern för att tas upp av kroppen kan man utveckla fettlever om man får i sig för mycket.
I USA, som har en gigantisk majsindustri, tillverkas corn syrup som processas och får ett mycket högt innehåll av fruktos. Det tillsätts sedan i väldigt många livsmedel. Man kan se denna ingrediens som HFCS (high fructose corn syrup) på innehållsförteckningen.
Ett halvt kilo frukt motsvarar fruktosen i fem godbitar by the way. Och frukt innehåller dessutom fibrer som gör att fruktsockret kommer långsammare ut i kroppen, samt antioxidanter som skyddar det känsliga fruktsockret från att göra skada i kroppen.
http://www.pnas.org/content/early/2015/04/29/1503358112
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/darfor-okar-frukt-var-aptit
erik says
Jag är inte säker på att deras förklaringen är helt riktig men att fruktos har den effekten börjar bli bekräftat.
Fruktos ger inte mättnad det är riktigt men fruktos kan även påverka tarmfloran och bakterierna påverkar vår aptit, det tog dom inte upp.
Frukt har lite fruktos läsk har mycket fruktos, Fruktosmalabsorption kan även vara en delförklaring
https://en.wikipedia.org/wiki/Fructose_malabsorption
När man inte kan ta upp fruktosen så blir fruktosen mat till dåliga tarmbakterier.
Dåliga tarmbakterier är antagligen orsaken till leptinresistensen.
Leptinresistens orsakar överätning.