Sammanfattar här en lång och bra text om cancer från Annika Dalqvists sida. Det är en text som baseras på cancerforskaren professor Thomas Seyfrieds föreläsning om cancer vid Ancestral Health Symposium vid Harvard Law School.
Dr Georgia Ede skrev ner texten på engelska och Sven Erik Nordin har tolkat till svenska.
Den väldigt korta sammanfattningen av texten är att den rådande uppfattningen om att cancer uppstår pga genmutationer i våra celler högst sannolikt inte stämmer. Genmutationerna är snarare en följd av cancern och teorin borde ersättas med att cancer uppstår i cellernas mitokondrier, dvs i de kraftverk där energin från maten görs om till energi som cellen kan använda. Just därför är också maten vi äter det sätt som i första hand kan påverka och till och med bota cancer.
Min sammanfattning som följer är inte kort, men dock kortare och enklare än originalet. Jag gör sammanfattningen som 3 delar nu tre dagar i rad. Definitivt läsvärt både för den som vill bota, den som vill förstå och den som vill förebygga cancer!
Så här kommer alltså texten lite sammanfattad och med något förenklat språk av mig, Anna Sparre alltså. Länken till hela originaltexten finns längst ner.
Cancer som en ”ämnesomsättningssjukdom”
Thomas Seyfried PhD, en hjärncancerforskare med över 25 års erfarenhet inom området, gav en banbrytande presentation om cancer på Ancestral Health Symposium, som hölls vid Harvard Law School i augusti. De tre viktigaste punkterna i hans tal var:
1. Cancer orsakas inte av genetiska mutationer
2. Cancer är en mitokondriell sjukdom
3. Cancer kan behandlas med ketogen kost
I hans nya bok, med titeln ”Cancer som en ämnesomsättningssjukdom, om orsak, behandling och förebyggande av cancer” lägger han ut mer än 400 sidor av tät vetenskaplig evidens med 1 740 referenser
Del 1: Cancer orsakas inte av genetiska mutationer
Denna första del fokuserar på Dr. Seyfried första punkt – att cancer inte orsakas av genetiska mutationer.
Genteorin om cancer
våra gener består av DNA; spolar av kodad information, som berättar för våra celler exakt hur de skall bygga alla de proteiner som de behöver för att bedriva sin dagliga verksamhet.
Dessa ritningar måste vara flexibla, eftersom cellerna behöver olika proteiner under olika omständigheter. Cellerna måste kunna anpassa sig till olika förhållanden, såsom stress, skada, infektion, temperaturförändringar och livsmedelsförsörjning. Så gener innehåller massor av speciella kontroller som kan slås på och av beroende på vad som händer i och runt cellen.
I läkarutbildningen lär man sig att cancer handlar om gener som blir tokiga, något ont som dyker upp, en giftig kemikalie eller en strålning, som angriper ditt DNA, och poff – Muterade celler börjar dela sig som galningar och tar över din kropp. Man får också lära sig att sättet att bli av med cancer är att översvämma den med giftiga kemikalier och strålning … Etablissemangets linje är att cancer orsakas av mutationer (förändringar) i DNA, som sedan förvandlar friska, väluppfostrade celler till vårdslösa, glupska, odödliga avfällingar. Dessa mutationer stjäl en uppsättning instruktioner, kodade i cellernas DNA, och forskarna tror att dessa mutationer förorsakar att cellerna sedan blir helt vilda.
Skillnaden mellan cancerceller och vanliga celler
Cancerceller är väldigt annorlunda jämfört med normala celler. De växer oberoende och ignorerar antitillväxtsignaler och order som normalt skulle hindra friska celler från att bli okontrollerbara. Cancerceller skapar sin egen blodtillförsel och kan fortsätta att dela sig för evigt. Cancerceller förlorar många av de fysiska egenskaperna hos sina moderceller; de är oftast mindre, och kan vara vanställda eller formlösa. Ibland smälter de ihop med varandra eller med angränsande celler och skapar märkliga hybrider. De mest aggressiva typerna av cancerceller invaderar lokala vävnader och/eller lossnar och färdas i blodet till avlägsna delar av kroppen (metastaserar).
Hundratusentals olika mutationer har upptäckts i cancerceller, men det är faktiskt ovanligt att hitta genetiska mutationer i friska celler, eftersom friska celler har stabilt DNA.
DNA är den viktigaste molekylen i kroppen, så evolutionen har sett till att den är väl skyddad. DNA hos friska celler är inte bräckligt. I så fall skulle det inte ha överlevt. Det finns till och med ”vaktmästargener” som är utformade för att underhålla och reparera defekter i DNA, eftersom massor av saker i naturen kan skada DNA – även sådant vi tänker på som hälsosamt, som solljus och grönsaker.
Cancerceller har instabilt DNA, som muterar lätt och därför är i ständig förändring. Det är därför det finns så många mutationer i cancerceller. Denna ”genomiska instabilitet” ses som ett starkt tecken på att tumörcellerna muterar för att förbättra sig själva, och att de med de mest smarta mutationerna är de som överlever och reproducerar sig bäst (Darwinism – survival of the fittest). Man tänker på cancerceller som oövervinneliga, som starkare, snabbare och smartare än friska celler. Men detta är inte sant.
Jo, de flesta tumörceller växer snabbare än de flesta av sina friska angränsande celler, men det är inte för att de är snabbare. Det är för att de är oreglerade. Alla friska celler runt dem kan växa lika snabbt, men det finns kontroller och balanser på plats för att hindra dem från att växa mot sin vilja.
Tumörceller är mer sårbara än friska celler. Det är faktiskt därför strålning och kemoterapi kan fungera. Strålning och kemoterapi är toxiska för alla celler, cancerceller och andra, men de är mer toxiska för tumörceller. Tumörceller är också mer känsliga för värme (feber) och svält. När kroppen är stressad, är tumörcellerna de första att duka under. Bara för att cancerceller har massor av mutationer betyder det inte nödvändigtvis att mutationer orsakar cancer.
Peta hål i mutationsteorin
Ett enormt utbud av företeelser i världen – från virus till strålning, kemikalier och oxidation – kan skada DNA och orsaka mutationer. Det finns hundratusentals unika mutationer associerade med tumörer. En enda tjocktarmscancercell kan innehålla 11 000 mutationer.
Omvandling av en normal cell till en cancercell (malign transformation) sker på exakt samma specifika sätt varje gång. Hur kan alla olika och oförutsägbara händelser, som leder till alla dessa slumpmässiga mutationer, alltid orsaka exakt samma resultat?
Ingen specifik mutation är en tillförlitlig markör för någon typ av cancer. Det finns inte ett exempel på en mutation som orsakar samma typ av cancer varje gång. Inte ens de mutationer som starkast förknippas med vissa cancertyper förorsakar cancer hos mer än några få människor.
Muterade gener, som tros vara starkt förknippad med cancer (”onkogener”), främjar ibland tumörtillväxt, men de kan ibland hämma tumörtillväxt, och ibland kan de göra båda delarna.
Och om du transplanterar muterat cancercells-DNA till en frisk cell, blir den friska cellen nästan aldrig cancer. Endast 2 av 24 försök i studier har lyckats omvandla normala celler till cancerceller.
Kriget om cancer
President Nixon förklarade krig mot cancer för 40 år sedan. Mutationsteorin om cancer har varit på plats och styrt forskningen sedan 1981, men trots de enorma summor pengar, tid och energi som har östs in i cancerforskning sedan dess, så fortsätter vi att förlora kriget mot denna dödliga sjukdom.
De allra flesta framsteg vi har gjort i bekämpningen av cancer, har berott på identifiering av och utbildning om livsstilsfaktorer (t.ex. rökning) och har inget samband med genetiska teorier.
Seyfried hävdar att anledningen till att vi gör så små framsteg är att vi kämpar mot fel fiende. Gener, hävdar han, är inte fienden, istället är de oskyldiga offer för cancern. De är skadade och slumpmässigt muterade av cancerprocessen.
Imorgon kommer fortsättningen, som handlar om hur cancer uppstår i mitokondrierna. Och i övermorgon del 3 som handlar om hur man bäst botar och förebygger cancer
Hela texten hittar du här: http://annikadahlqvist.com/2015/07/25/cancer-som-en-amnesomattningssjukdom/
Vill du lära dig mer om cancer så lyssna på podden avsnitt 40 om cancer som du hittar i din podcast-app eller iTunes.
Helena says
Hej Anna!
Intressant detta med cancer och kost, ska läsa lite noggrannare så fort jag hinner.
Vill först säga – tack för en superbra blogg och pod! Håller på och lyssna igenom dina podcasts och lär mig så himla mycket!
Här kommer ett förslag på ämne: pcos! Eller kanske snarare ”hur man förbättrar sin pcos”. Hur man sänker sina testosteronnivåer och balanserar sina hormoner. Maten är ju det absolut viktigaste förstår jag (att äta lowcarb och balansera blodsockret), men skulle gärna höra mer om det, eller om det finns andra saker man kan göra. Hur ska man träna t.ex.? De flesta gynekologer vet dessutom NOLL om detta.
Ha det bra!/Helena