Den som vill hålla sig frisk och leva länge ska äta kryddstark mat och mycket chili om man ska tro en ny studie.
Den nya studien är en observationsstudie (dvs inte högkvalitet, och inget att dra slutsatser på), men den är baserad på nästan en halv miljon kinesers matvanor, så underlaget är i alla fall stort.
Deltagarna fick frågor om hur mycket kött och grönsaker de konsumerat och hur ofta de åt kryddstark mat med chilipeppar. De fick även svara på frågor om deras hälsa, rökvanor, alkoholintag, utbildningsnivå hur mycket de rörde på sig. Efter cirka sju år följde ett internationellt forskarlag upp deltagarna i olika dödsorsaksregister.
Efter att ha justerat för andra faktorer som kunde påverka deltagarnas hälsa kunde forskarna dra slutsatsen att kryddstark mat kan förlänga livet. De deltagare som ätit chili nästan varje dag hade 14 procents lägre risk att dö i förtid jämfört med dem som bara åt chili någon gång i veckan. De var friskare och hade mindre risk att få hjärtsjukdom, cancer och sjukdomar i luftvägarna.
Även tidigare studier har visat att chilipeppar har olika hälsofrämjande effekter, bland annat pga ämnet capsaicin som påverkar blodtrycksregleringen och blodsockerregleringen. Man har tidigare bl.a. sett att capsaicin är antiinflammatoriskt. (mer om capsaicin https://4health.se/?s=capsaicin och chili https://4health.se/?s=chili)
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/starka-kryddor-kan-forlanga-livet
erik says
Kryddor använder växter för att döda skadeinsekter ,svampar virus och bakterier.
Kryddor dödar våra skadliga microorganismer.
Därför är kryddor bra.
Cooling Inflammation
Han pratar om detta.
Örter är nog inte så nyttiga dom är toxiska och dom dödar microorganismer, därför fungerar vissa hälsokostpreparat.
Kroniska lågradiga infektioner är orsaken till många sjukdomar, då kan man förklara varför krydor är bra.