Stressade pappor kan föra vidare sin stress till sina barn. En stressad pappa kan påverka hur barnets hjärna utvecklas och göra barnet mer stresskänsligt i vuxen ålder.
Det här har en grupp amerikanska forskare kommit fram till efter att ha studerat möss som utsatts för stress precis innan parning. Mössen som stressat fick ungar som var mer stresskänsliga än de möss vars pappor inte hade stressats. Studien visar hur livshändelser, och inte enbart vårt DNA, kan påverka nästkommande generation. (läs mer i tidigare inlägg om epigenetik). Och det finns många indikationer på att miljöfaktorer hos föräldrar kan påverka olika utseenden och sjukdomar hos kommande generation.
Forskarna bakom studien hade tidigare sett att möss som stressats innan parning fick avkommor som var mindre stresståliga än möss som hade pappor som inte stressats.
För att ta reda på varför, studerade forskarna möss pappornas spermier. De fann att hos de möss som stressats var nivåerna av en specifik molekyl mycket högre än hos sina muskompisar som inte stressats. Molekylen var så kallat mikro-RNA som normalt sätt finns i våra celler och som reglerar hur och när proteiner bildas. Det var alllstå inte förändringar i arvsmassan som förde vidare stressanlagen till nästa musgeneration.
Forskarna gick sedan vidare i sitt experiment och injicerade befruktade musägg med de proteinreglerande molekylerna. De möss som föddes hade mycket lägre nivåer av kortison, ett av hormonerna som ökar vid stress för att skydda kroppen. Dessutom såg forskarna förändringar i en del av hjärnan som är kopplad till stressreglering hos mössen som utsatts för injektionen under fosterstadiet.
Genetiker har allt mer börjat inse att arvsmassan inte betyder allt utan att även de byggstenar, som påverkar hur vår genetiska kod läses av, har betydelse. När yttre faktorer som inte sitter i vår arvsmassa påverkar hur gener uttrycks pratar man om epigenetik. För att en sådan förändring ska föras vidare till nästa generation måste faktorerna påverka arvsmassan i en könscell, det vill säga en spermie eller i ett ägg.
I den aktuella studien såg forskarna att mössens spermier påverkades av stressen. Men för om anlagen blir permanenta och alltså föras vidare även till nästkommande generationer vet man ännu inte.
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/stressade-pappor-far-stressade-barn
Therese says
Hej Anna
Jag har ett litet problem som du kanske kan tänkas ha någon förklaring på.
Jo jag är 23 år, normal viktig, kanske något kilo för mycket på magen men inget som gör något. Ser mig som normal iallafall. Jag har haft problem med magen sedan jag började första året på gymnasiet, och för ca 2 år-3 år sedan blev jag stämplad med IBS.. Jag hade då haft mina problem med magen jätte länge, jag frös konstant, gick lätt upp i vikt och var väldigt trött. Inte konstigt med tanke på att jag var i total obalans. Efter en hårmineralsanalys konstaterades alla mina värden åt pipan, jag vart ombedd att sluta med socker, mjöl och stärkelse för att svälta ut Candida svampen jag hade.
Jag har verkligen fått tillbaka livet efter detta och nu har jag tagit nästa steg i min hälsoresa.
Nu köper jag det mesta ekologiskt, har slutat med aluminiumdeoderanter, tränar och äter enligt LCHF, paleo så gott jag kan. Dock nu till mitt lilla bekymmer efter denna långa utläggning. Min sambo och även jag själv har noterat att jag ofta efter halva dagen kan börja lukta väldigt illa. Först insåg jag att det var min thai sten som jag använde istället för deo som luktade, så jag slutade med den. Och bytte till dr. organic istället, det fungerar bättre men jag kan fortfarande uppleva att jag börjar lukta svett efter halva dagen. Jag är ju glad över att jag inte fryser längre men nu svettas jag istället så himla mycket och jag kan känna att “svettringarna” kommer krypandes även fast jag inte gör något speciellt. Fråga 1. Vad tror du detta kan bero på? Ska det vara så eller har jag någon ny obalans i kroppen?
2. Varför börjar det lukta så? Min andedräkt är inte heller den trevligaste, har använt både flourfri och flor tandkräm men luktar i båda fallen. Jag pratade med en kvinna på en hälsokostbutik och hon hade en teori att om jag är för sur så kan det påverka? kan det vara så? Jag upplever mig lite bättre kanske om jag tar en sup med bikarbonat men inte så jätte mycket. Vad tror du?
Vore kul med dina tankar om detta
Tack för din super blogg!
Mvh Therese
Anna Sparre @ 4health.se says
Tack för din fråga, får se om den kommer med i podden vid tillfälle. Vill du ha hjälp direkt så kan du boka rådgivning. Ha en härlig dag!