Två oberoende forskarlag har hittat bevis för hur ett hormon påverkar sötsuget hos möss och apor. Ett relativt nyfunnet hormon, hormonet FGF21 (Fibroblast growth factor 21), visar sig nu kunna ha en kraftfull effekt på det centrala nervsystemet och därigenom kunna styra matintaget och sockersuget. Att ge en apa en dos av hormonet har visat sig kunnat få den att nästan helt förlora intresset för sött.
FGF21 är ett metabolt hormon som i huvudsak produceras av levern, men också finns i fettvävnad och bukspottskörteln. Det reglerar glukos- och fettmetabolism. Bl.a. fasta stimulerar aktivering av FGF21 i levern, där det då stimulerar glukoneogenes (alltså nybildning av blodsocker), fettförbränning och produktion av ketoner.
Man har visat i studier, att man bl.a. genom att ge överviktiga möss och apor FGF21, kan få metabola fördelar som bättre insulinkänslighet, blodsockervärden, blodfettsprofil och vikt. Men i studier på människor så kan man se att FGF21-nivåer i blodet ofta är höga när man lider av fetma och metabola syndrom. Det är ett möjligt tecken på hormonresistens, alltså att man är resistent mot FGF21 och inte reagerar som man ska på hormonet.
I de nya studierna har man sett hur FGF21 påverkar hypotalamus och minskar sockerintag. Levern reglerar kolhydratintaget genom att producera FGF21 som i sin tur påverkar hjärnan. FGF21 leder i studierna till minskat intag av enkla sockerarter, men inte av komplexa, sammansatt kolhydrater, proteiner och fetter.
Genetiskt lägre nivåer av FGF21 ökar sockerkonsumtionen och att i djurförsök ge en dos FGF21 minskar djurens intag av både socker och sötningsmedel. Detta genom att FGF21 påverkar hypotalamus i hjärnan via en “liver-to-brain hormonal axis”
Forskarna tror att i en kropp med bra fungerande FGF21-utsöndring så utsöndras FGF21 när man ätit socker, som en signal om att “det räcker med socker nu”.
I den andra studien såg man att FGF21 minskade suget efter både sött och alkohol, medan det inte påverkade bittra smaker. Man såg dessutom hur FGF21 påverkade dopaminnivåerna.
Forskarna varnar också för att tro att hormonet kan bli ett medel för att hålla tillbaka sockerkonsumtion. De påpekar att man också bör undersöka om FGF21 orsakar depression, eftersom behovet av att stoppa i sig sötsaker har starka kopplingar till humör och känslor.
FGF21 utsöndras alltså som en respons både på ett tillfälligt högt sockerintag, som en signal på att det räcker, och som en respons på fasta och ketogen kost. Mycket intressant!! Kan definitivt vara en delförklaring på hur man kan minska sitt sockersug genom en högfettskost och/eller med hjälp av periodisk fasta!
Samtidigt verkar övervikt (och troligen ett konstant högt sockerintag) leda till FGF21-resistens. Något som alltså bör kunna reverseras med hjälp av en ketogen kost och fasta.
Läs tidigare inlägg om hormoner via taggen
http://www.cell.com/cell-metabolism/references/S1550-4131(15)00618-X
http://www.cell.com/cell-metabolism/references/S1550-4131(15)00623-3
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23134073
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/levern-kan-stoppa-sotsug
Mattias Frenne says
Kesos -> Ketos ??
Anna Sparre @ 4health.se says
autospell 😀
Magnus says
Tror hon har käkat för mycket keso 😉
“med hjälp av en kesogen kost och fasta.”
Tack i alla fall för en mycket bra artikel..
Intressant..
/Magnus
Anna Sparre @ 4health.se says
😀