Sammanfattar en bra artikel från Helsingborgs Dagblad som baseras på den nya forskning du hittar via länkar nedan.
Sockerarten fruktos påverkar gener i hjärnan. Dessa genförändringar kan ge upphov till Parkinsons sjukdom, depression, bipolaritet och en rad andra sjukdomar. Det konstaterar en forskargrupp vid det amerikanska universitetet UCLA (University of California in Los Angeles).
Fruktos hade dåligt rykte redan innan nättidningen EBioMedicine (ägd av tidskrifterna Cell och Lancet) publicerade de alarmerande resultaten i förra veckan. Striden om denna sockerart har varit intensiv sedan 2009, då professor Robert Lustig, barnläkare och specialist på matsmältningsorganens sjukdomar, höll en föreläsning där han förklarade varför fruktos är mycket farligare än andra sockerarter.
Det som skiljer fruktos från annat socker är att vi inte blir mätta av det. Fruktos metaboliseras till fett i levern utan att några signaler går till hjärnan. I levern bildas det fett men hjärnan tror att vi svälter. Det är därför barnen kan dricka en jättestor läsk och ändå orka äta hamburgare direkt efteråt. Det är därför amerikaner bara blir fetare och fetare. Mer än sex miljoner människor har sett föreläsningen på YouTube, och jag la även upp den på här på 4health.se 2011.
Sedan dess har livsmedelsföretagen försökt på många sätt att hävda att socker och fruktos är ofarligt. Men den nu publicerade rapporten, som visar på genförändringar av fruktos, har finansierats av privata och offentliga stiftelser i USA, Kina och Norge. Inga livsmedelsföretag.
High fructose corn syrup (HFCS) innehåller mer fruktos än vanligt socker och är nästan dubbelt så söt. Eftersom det dessutom är billigt använder industrin det gärna, bl.a. i läsk. Vanligt socker (sackaros) består till lika delar av fruktos och glukos. High fructose corn syrup har en större andel fruktos, och är både sötare och billigare.
I Europa är det inte så vanligt som i USA med HFCS. Det beror på EU:s produktionskvot som begränsar tillverkningen till 690 000 ton om året, att jämföra med det vanliga sockrets tretton miljoner ton. Men den 1 oktober 2017 slopas EU:s sockerkvoter. Marknadsanalytiker spår en lysande framtid för HFCS. Kanske trettio procent. De genskador som forskarna i Los Angeles noterade blir därmed ett större orosmoment även för svenska konsumenter.
Forskarna vid UCLA upptäckte dock en annan intressant sak: De möss som förutom fruktos utfodrades med DHA, en typ av omega-3, uppvisade inga av de genförändringar som fruktisen annars gav upphov till. Den som äter DHA kan alltså motverka fruktosens skadeverkningar. Ps. forskarna säger att: Odlad lax duger inte.
Lise Benberg says
Hej Anna!
Tusen tack för alla fantastiska poddar och för all
superviktigt information du sprider!
Du är fantastisk!
En enda sak bara:
Skulle du kunna göra din blogg mobilvänlig?
Det är så plottrigt att läsa dina intressanta inlägg…