Tarmen och hjärnan har en väldigt nära koppling när det kommer till vår hunger och mättnad. Om vi blir överviktiga kan balansen i kopplingen mellan tarm och hjärna rubbas. Till exempel har man sett med mättnadshormonet leptin att hjärnan kan bli resistent mot hormonet, och vi får svårare att känna oss mätta. (läs mer om leptin i tidigare inlägg) Men utan att vara överviktiga så finns det andra hormoner som kan få oss att överäta.
Sedan tidgare har forskare vid Thomas Jefferson University upptäckt att ett hormon, uroguanylin, spelar en roll för hunger och mättnad. Studier som forskargruppen gjorde på normalviktiga möss visade att hormonet som bildas i tunntarmen, skickar signaler till hjärnan när vi ätit, så att vi upplever mättnad.
I den nya studien tittade samma forskare på möss som fått överäta, och såg då att mössens tunntarm hade slutat att producera uroguanylin. Receptorerna fanns fortfarande kvar i mössens hjärnor och var till och med fler till antalet. Däremot hade mössen alltså slutat tillverka hormonet, vilket fick forskarna att tro att det var överätningen som var orsaken. Så snart mössen sattes på diet började hormonet produceras igen.
Oavsett om mössen var normalviktiga eller överviktiga så gav överätning samma resultat – uroguanylinproduktionen hämmades. Det här skulle enligt forskarna tyda på att vikten inte spelar någon roll för uroguanylin, utan att det är mängden mat och kalorierna som har störst betydelse.
Forskarnas teori är att när vi äter för mycket stressas tarmcellerna så att de slutar producera mättnadshormonet uroguanylin. I studien spelade det ingen roll om kalorierna kom från kolhydrater eller fett. Forskarna har ännu inte svaret på vilken mängd mat som är för stor, eller exakt hur cellerna känner av att de fått för mycket.
Om du vill hjälpa kroppen på traven att känna mättnad, och inte äta mer än du behöver, kan du förutom att äta riktig bra mat, även tänka på att:
- Tugga maten ordentligt
Läs mer här: https://4health.se/tugga-din-mat - Ät medvetet
Lägg undan all elektronik när du ska äta - Lägg upp lagom mycket mat på en mindre tallrik
Läs mer om betydelsen av tallrikens storlek här: https://4health.se/tallriksstorlek-och-matmangd - Låt måltiden ta tid
Sitt ner och ät i lugn och ro. Mättnadskänslan tar ungefär 20 minuter på sig att infinna sig. Vänta alltså åtminstone så länge innan du tar mer mat - Undvik söt mat
Det triggar aptit och blockerar mättnad - Testa en soppa ibland
Läs mer: https://4health.se/darfor-mattar-soppa-sa-funkar-det
Läs mer om att överäta https://4health.se/?s=överäta
Inlägg i samarbete med Katarina Hagberg
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4895379/
https://www.sciencedaily.com/releases/2016/06/160615134450.htm
[…] Ett spännande mättnadshormon, och hur du ska göra för att inte överäta https://4health.se/mattnadshormonet-som-forsvinner-om-du-overater […]