Du kanske har sett att jag i en del inlägg här på 4Health har skrivit “i samarbete med Katarina Hagberg” (numera Fornander)? Katarina har hjälpt till med en del inom 4Health på sistone (helt ovärderligt) och idag kommer hon att berätta mer om vem hon är, och dessutom dela med sig av sina hälsotips! Och om några dagar kommer ett inlägg i samarbete med Katarina om träningsmotivation, missa inte det!
Katarina skriver:
Jag är frilansskribent inom hälsa och medicin, med en Magister i Biomedicin från Karolinska Institutet. Bor strax utanför Stockholm med min man och två barn som är 2 och 4 år gamla.
Intresset för hur kroppen fungerar fick jag tack vare en kompis som var väldigt duktig på kost och träning. Det öppnade sig en hel värld av biokemi, fysiologi och annat fascinerande. Så jag bestämde mig för att fördjupa mig i ämnena på universitetet. Det har jag inte ångrat!
Jag har provat flera olika dieter som varit mer eller mindre hälsosamma men det var inte förrän jag hittade till paleo (en lågkolhydratsvariant passar mig bäst) och funktionsmedicin som det klickade. Att ändra kosthållning har varit en process för mig, det tog ett tag innan jag insåg att det är okej att det är så och att snedtramp hör till. Det svåraste är fortfarande i sociala situationer, ibland slutar det med att jag äter nåt jag vet att jag inte mår bra av.
Tre bra kostråd jag har fått:
- Ät för att bli hälsosam, inte för att gå ner i vikt. Om du behöver gå ner i vikt kommer du att göra det av bara farten.
- Lägg till nyttig mat istället för att ta bort den onyttiga. Mer bra fett, gärna vid frukost och fler portioner med grönsaker leder ofta automatiskt till att vi äter bättre. Förbud funkar ofta i alla fall inte, rent psykologiskt dras vi till det vi inte ”får” äta.
- Håll koll på hur mycket grönsaker du köper. Om du vill äta 500g grönsaker varje dag – ja då måste du ju också köpa hem 3,5 kilo i veckan. Se till i affären att du når upp till det och kolla hemma sen att allt blir uppätet.
Hemma hos oss äter vi mest paleo men för barnen blir det inte riktigt fullt ut eftersom de också äter på förskolan. Vi äter aldrig mat med tillsatt socker i, och har aldrig gjort. Det här har gjort att deras smaklökar inte är vana med såna produkter och de gillar dem inte heller. Så det är mitt bästa tips, att aldrig börja. Sen blir det säkert svårare längre fram men för tillfället funkar det bra. Jag har inte förbjudit socker heller utan i sociala situationer där det serveras så är det okej.
Men grönsaker kämpar jag med att få i dem mer. Jag ser till att ofta servera det som de gillar och försöker utvidga repertoaren genom att upprepade gånger i alla fall smaka.
Om du behöver en skribent för en tidningsartikel, webben, marknadsföringsmaterial eller annat – tveka inte att kontakta mig.
Exempel på uppdragsgivare är 4Health (såklart!), Aftonbladet (huvudtidningen och bilagan Wellness), Topphälsa och Alpha Plus.
Uppdatering: Nuförtiden hittar du Katarina via www.fysiomedia.se och mejladress: info@fysiomedia.se
Katarina Fornander (fd Hagberg)
[…] Detta inlägg är skrivet i samarbete med Katarina Hagberg […]