Som en teaser inför podcastavsnittet imorgon, som bland annat kommer att handla om hur du förändrar din hälsa med bönor, så kommer här ett favoritrecept som jag brukar använda som tillbehör till maten
(här hittar du en annan bönfavorit https://4health.se/mjolfria-brownies-aven-fria-fran-notter-och-notmjol)
Jag använder en del, men inte jättemycket, kidneybönor, eftersom magbakterierna gillar det. Däremot älskar jag kikärtor, och använder det desto mer. Man kan ha dem som de är och blanda i en sallad, men helst gör jag olika röror och såser. Här kommer tips på ett som jag gillar som är en slags variant av hummus.
Du behöver:
- 1 paket ekologiska kikärtor (avrunnen vikt ca 200g)
- 1 vitlöksklyfta
- ca 2 msk olja (olivolja, och/eller smaklös kokosolja om du tycker att olivoljan ger en för skarp smak. Jag använder gärna en blandning och ibland även löst kokta äggulor för att få en mildare smak. Resten av ägget kan du hacka ner i din mat sen)
- 1 -2 msk tomatpure (alternativt 1 tomat + 2 droppar stevia) . Det här är bl.a. för att ge en hint av sötma. Just nu när plommonen mognar så kör jag gärna ner 1-2 plommon
- lite spiskummin
- salt
Lägg allt i en skål och mixa med stavmixer till en jämn smet. Smaka eventuellt av med mer salt och tomatpuré. Om du använder kokosolja, så tänk på att värma upp den något innan så att den inte blir grynig
Det här receptet gör jag i oändligt många olika varianter. Ibland ersätter jag olivolja och vitlök med kokosolja med vitlökssmak. Ibland häller jag i lite kombucha eller citron för att få lite mer syra. Och som jag nämnt ovan, har jag söta närodlade tomater så använder jag det istället för tomatpuré. Vill man kan man då söta med pyttelite stevia eller ett par söta plommon.
Spiskummin ger en väldigt god och lite sötaktig smak, men det går bra att hoppa över
Testa dig fram och låt kikärtorna revolutionera din tarmflora! 🙂
Ps. Givetvis ska alla ingredienserna vara ekologiska – olivolja, tomatpure etc är inte så mycket dyrare att köpa ekologiskt. Investera i din hälsa!
Gun says
Tack för tipset med tomater/tomatpuré ! Brukar göra hummusvarianten med kikärtor, färsk citron och spiskummin.
Otroligt gott och passat till det mesta.
Lisen says
Förutsatt att magen verkar tåla bönor och linser. Hur många gånger per vecka kan man äta det anser du innan det blir för stor belastning av t.ex. lektiner och man får i sig för lite näring?
Anna Sparre @ 4health.se says
varje dag och ganska mycket för de flesta med normalt immunförsvar och ok tarm