Som en liten teaser inför podcastavsnittet nästa vecka (19 augusti), som bland annat kommer att handla om hur du förändrar din hälsa med bönor, så kommer här ett riktigt favoritrecept i repris. Nämligen chokladkaka eller brownies på bönor!
Jag la upp det här receptet första gången i april 2015, men här kommer det alltså igen
Och förresten, missa inte veckans podcastavsnitt, nu på lördag, med den kända funktionsmedicinaren Diana Noland!
Så här skrev jag 2015:
Utlovade för någon dag sen på Instagram receptet på brownies. På bilden nedan har min mamma använt receptet, men istället för att göra brownies använde hon receptet till att göra en kaka. Jag tyckte att det blev jättegott och roligt med något annat än mandel- och kokosmjölskakor. Särskilt eftersom jag vet att en del kanske inte tål mandel. Dessutom är det ett ganska enkelt recept och går hyfsat snabbt så länge du äger en mixer eller matberedare (eller möjligen stavmixer)
I receptet används faktiskt svarta bönor. Jag kunde verkligen inte gissa det när jag smakade på det, men det blir en väldigt bra mjölfri bas. Receptet kommer ursprungligen från ICAs tidning, men här med några små modifikationer.
Jag rekommenderar inte bönor till alla, med en autoimmun sjukdom så brukar man med en autoimmun kost (AIP) välja att utesluta det. Detta för att bönor innehåller en relativt stor mängd växtgifter som kan påverka tarm och immunsystem lite. Men bönor innehåller fibrer som är utmärkta för tarmfloran, så för er andra är detta ett bra recept tycker jag. Här pratar vi dessutom om att man i en bit får i sig mindre än 20 gram bönor (receptet räcker till 20-25 bitar om man delar det till brownies)
Vissa äter inte bönor eftersom det innehåller en del kolhydrater, men det är inte tillnärmelsevis lika mycket kolhydrater som i mjöl och annat. här är ett exempel på bönors näringsinnehåll, vilket innebär 14% kolhydrater, jämfört med mitt kokosmjöl som innehåller mer – 17% carbs (Visserligen inte riktigt jämförbart eftersom kokosmjölet innehåller så stor andel fett som väger upp det här ).
Tillägg 2017: kolhydraterna i bönor är dessutom till stor del så kallad resistent stärkelse, och verkar inte påverka blodsockret negativt hos de flesta, men det får ni lära er mer om i avsnitt 156 av podden. Håll utkik!
Hur som helst, till receptet, som definitivt är värt att testa!
Du behöver:
- 1 förpackning svarta bönor (400 g). De ska alltså vara färdiga att äta – förkokta
- 3 ägg
- 3 msk kokosolja
- 2 msk chiafrön, eller lite mer beroende på hur du väljer att söta enligt nedan (Det går också att ersätta chiafrön med linfrön, och jag tror att det går att hoppa över dessa helt om du inte tål frön alls)
- 1 dl kakao
- 1 krm salt
- 1 tsk äkta vaniljpulver
- sötning: I det ursprungliga receptet används 1,5 dl kokossocker. Mamma använde max hälften av detta och det blev lagom sött. Det går också bra att använda annan energifri sötning som tex stevia – du får helt enkelt smaka av hur mycket som blir lagom då. Använder man sötningsmedel som erytritol eller stevia så öka mängden chiafrö något för att få mer konsistensgivare
- 150 g mörk choklad
- Vispgrädde (och eventuellt bär) till servering
Sätt ugnen på 175 grader
Smörj en form
Häll av och skölj bönorna
Lägg bönorna i en matberedare eller mixa slätt med mixer
Tillsätt övriga ingredienser, utom chokladen, ner i mixern och mixa ihop
Smält chokladen i mikro eller mha vattenbad, häll ner i smeten och mixa ihop allt
Häll smeten i formen
Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter. Gör du brownies så kan du känna med en sticka så att den är klar i mitten – stickan ska vara torr. För kaka gör det inget om den blir lite lösare
Låt svalna och skär upp till brownies
Servera med fördel med vispad grädde
Lämna ett svar