I ett tidigare forskningsprojekt i finska Karelen har man observerat att barn som bor på landsbygden i nära kontakt med naturen i regel är mindre allergiska än de som bor i städerna. Något som även andra studier bekräftar.
De på landsbygden har en mycket rikare sammansättning av bakterier på huden jämfört med de som bor i städer. De har också ett immunförsvar som är mycket effektivare på att producera antiinflammatoriska ämnen, ämnen som bromsar inflammation. Forskares hypotes är att barn som lever i nära kontakt med natur kommer i kontant med hälsofrämjande bakterier, vilket hjälper till att hålla deras immunförsvar i balans – och på det sättet skyddas de från olika former av allergier.
En ny studie har genomförts på Karolinska institutet och Helsingfors universitet. Studien bekräftar att relationen natur, bakterier och hälsa inte enbart handlar om en tillfällighet – utan att det även finns ett orsakssamband.
Forskarna har nu jämfört möss som lever i burar på jordgolv med möss som lever i rena burar på spån. Resultatet visar att tarmfloran hos mössen i den mer artrika miljön förändras i en mer fördelaktig uppsättning – och att samma möss utvecklar en betydligt lindrigare inflammation när de utsätts för konstgjord astma.
Tarmbakterierna är viktiga för att hålla igång immunförsvaret, så att det inte börjar reagera på fel saker (pollen, mat etc). Tidigare forskning har också antytt att de senaste årtiondenas dramatiska ökning av kroniska, inflammatoriska sjukdomar delvis kan bero på minskad kontakt med naturliga mikroorganismer. Den nya studien visar att miljön spelar en betydelsefull roll i det här sammanhanget och att tarmfloran påverkar betydligt fler funktioner i vår kropp. Med vår moderna livsstil kan vi ha förlorat en stor del av de hälsofrämjande bakterierna som vi levt tillsammans med under århundraden av en gemensam evolution. Nu, när vi inte har de här bakterierna längre, har vi förlorat den nödvändiga stimuleringen av immunförsvaret.
Den nya studien gick ut på att jämföra möss som lever i burar med jordgolv, med de som lever i rena burar med spån. Mössen med jord i sina burar hade ett ökat uttryck av antiinflammatoriska gener och aktivare T-regulatoriska celler i tunntarmen – när de sedan utsattes för allergisk lunginflammation utvecklade de därför en betydligt lindrigare inflammation.
Den allergiska inflammationen påverkade i sin tur sammansättningen av tarmbakterierna hos mössen, vilket tyder på en direkt kommunikation i båda riktningarna – sker en förändring av immunförsvaret så påverkas även tarmfloran och vice versa. Mer om detta pratar vi om i podcastavsnittet med Mats Lekander samt avsnittet med Dr Michael Ash.
Ur studien:
“Results: We observed marked differences in the small intestinal and fecal microbiota composition between mice housed on clean bedding or in contact with soil, with a higher proportion of Bacteroidetes relative to Firmicutes in the soil group. The housing environment also influenced mouse intestinal gene expression, as shown by upregulated expression of the immunoregulatory markers IL-10, forkhead box P3, and cytotoxic T lymphocyte–associated protein 4 in the soil group. Importantly, using the murine asthma model, we found that exposure to soil polarizes the immune system toward TH1 and a higher level of anti-inflammatory signaling, alleviating TH2-type allergic responses. The inflammatory status of the mice had a marked influence on the composition of the gut microbiota, suggesting bidirectional communication along the gut-lung axis.
Conclusion: Our results provide evidence of the role of environmentally acquired microbes in alleviating against TH2-driven inflammation, which relates to allergic diseases.”
Mer på ämnet också via taggen microbiome
https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(18)30934-5/abstract
https://www.hd.se/2018-08-09/steril-miljo-ett-hot-mot-immunforsvaret
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/steril-miljo-ett-hot-mot-immunforsvaret
Lämna ett svar