Apropå virus i hjärnan som jag skrev om igår – Bor det även bakterier i vår hjärna?
Bilden till höger (klicka för förstoring) visar en del av en mänsklig hjärna och avslöjar bakterier, på bilden till vänster om ett blodkärl. Ett preliminärt bevis på ett “hjärnmikrobiom”. Häftigt, eller hur?!
Vi vet att mängder av mikrober i tarmen har kraftfulla effekter på vår hälsa. Kan några av dessa bakterier faktiskt bo i våra hjärnor? Inte undra på, eftersom man hittar mikrober, som t.ex. bakterier, på och i nästan alla delar av kroppen ju mer man forskar på det.
En poster som presenterades i veckan vid Society of Neuroscience’s årsmöte uppmärksammade mikroskopbilder med bakterier som tydligen penetrerar cellerna i friska hjärnor. Arbetet är preliminärt och dess författare är noga med att notera att deras vävnadsprover, som samlats in från kadaver, skulle kunna ha blivit förorenade. Men möjligheten att bakterier direkt påverkar processer i hjärnan, inklusive neurologiska sjukdomar, är spännande.
Hjärnan är en skyddad miljö, delvis avskild från blodets innehåll genom ett nätverk av celler som omger blodkärlen. Bakterier och virus som lyckas tränga igenom denna blod-hjärnbarriär kan orsaka livshotande inflammation. Forskning har hittills antytt att avlägsna mikrober – de som lever i vår tarm – kan påverka humör och beteende och även risken för neurologisk sjukdom, men indirekt, bl.a. via vagusnerven. Till exempel kan en störning i balansen av tarmfloran öka produktionen av ett protein som kan orsaka Parkinsons sjukdom genom att påverka nervsystemet som förbinder tarmen med hjärnan.
https://www.sciencemag.org/news/2018/11/do-gut-bacteria-make-second-home-our-brains
Lämna ett svar