Ett av de största problemen med tillsatser och kemikalier är den så kallade coctaileffekten. Dvs vad händer när vi får i oss flera olika kemikalier samtidigt? Alla gränsvärden för ämnen, dvs under vilken vi räknar med att ämnet/tillsatsen är ofarlig(t), är satta genom att man tittar på ett ämne i taget. Men vad händer när vi blandar dem?
För många år sen stängde man in studenter och lät dem äta massor med tillsatser i en salig blandning (men under gränsvärdena) . det experimentet fick avbrytas illa kvickt eftersom alla mådde skit rent ut sagt.
Har skrivit en hel del om kemikalierna i vår vardag: https://4health.se/?s=kemikalie och även om tillsatserna i vår mat och annat https://4health.se/tag/tillsatser
Hälsoriskerna från den blandning av kemikalier som vi ständigt utsätts för är underskattade.
Nuvarande riskbedömningar fokuserar alltså på enskilda ämnen, men i praktiken utsätts vi hela tiden för många olika kemikalier samtidigt, den så kallade cocktaileffekten. Detta tar nu det EU-finansierade internationella forskningsprojektet EDC-MixRisk upp.
En sak som oroar forskarna är när foster exponeras för hormonstörande ämnen, vilket kan störa utvecklingen och öka risken för både genetiska funktionsnedsättningar och att drabbas av sjukdomar senare i livet.
I Sverige pågår en utredning om hur hänsyn kan tas till cocktaileffekten i kemikalielagstiftningen. Den väntas vara klar i september. Så framsteg får vi väl säga!
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7184580
Lämna ett svar