Överanvändning av antibiotika har gjort att bakterierna börjar bli resistenta. Tio miljoner människor kan dö varje år om inga nya läkemedel utvecklas.
Användningen av antibiotika har ökat med 65 procent globalt mellan åren 2000 och 2015, och nu varnar forskare för en annalkande katastrof. Om antibiotikaresistensen fortsätter att öka kan den komma att döda tio miljoner människor per år – vilket är fler än antalet som dör av cancer årligen.
Antibiotikaresistens innebär att en mikroorganism, oftast en bakterie, utvecklat motståndskraft mot antibiotika, dvs. den sorts läkemedel som är bakteriedödande eller hämmar bakteriernas tillväxt. Hos olika bakterier finns flera genetiska varianter, varav några är mer motståndskraftiga mot antibiotikans effekter än andra. Resistens utvecklas när dessa varianter gynnas och blir dominerande, vilket sker när antibiotika används. Risken för att resistens uppkommer minskar om antibiotikan inte används i onödan, samt om bakterierna inte utsätts för alltför låga eller kortvariga doser.
Resistenta bakterier kan spridas mellan människor, djur och i miljön. Dessutom kan bakterier byta resistensgener sinsemellan. Och som jag skrivit om tidigare så kan även resistenta bakterier underlätta för andra sjukdomsframkallande bakterier som egentligen är känsliga mot antibiotika.
Jag har tidigare skrivit en hel del spännande och skrämmande, men också hoppfullt på temat antibiotikaresistens https://4health.se/?s=antibiotikaresistens . Bl.a. har förekomsten av antibiotikaresistenta bakterier hos friska förskolebarn i Sverige ökat från tre till över 20 procent på bara sex år! Och bär du på resistenta bakterier är det inte bara de resistenta bakterierna i sig som utgör faran – de kan även underlätta för andra sjukdomsframkallande bakterier.
Antibiotikaresistens är ett av framtidens största hot mot människors hälsa. I dag beräknas 700 000 personer per år världen över dö av infektionssjukdomar som inte går att bota på grund av läkemedelsresistens. Den siffran kan till år 2050 växa till 10 miljoner, visar en brittisk statlig studie som också slår fast att resistensen då kan vara ett större hot mot mänskligheten än vad cancer är.
Runt hälften av patienterna som är inlagda på sjukhus i Vietnam är bärare av multiresistenta tarmbakterier som står emot den brett verkande antibiotikagruppen karbapenemer, enligt en studie.
År 2017 insjuknade närmare tio miljoner i tuberkulos och 600.000 hade en form av tuberkulos som var resistent mot den vanligaste och mest effektiva medicinen.
Tidigare förklaringar kring hur antibiotikaresistens fungerar, (illustreras bl.a. i ett kort videoklipp): https://4health.se/antibiotikaresistens-mycket-mer-komplicerat-an-man-trott-tarmflora Och forskare har också visat att resistenta exemplar av bakterien Klebsiella pneumoniae stänger ute antibiotika genom att anpassa storleken på särskilda porer i cellväggarna.
Nu letar forskarna intensivt efter nya antibiotika. Bland annat i alligatorblod. Men jag har också tidigare skrivit bl.a. om att bakterier från gamla jordlager på Irland visat sig ha effekt mot en del av de här antibiotikaresistenta bakterierna.
Biokemisten Mark Merchant berättar att han när han var liten passerade en stor alligator som saknade ett ben. Han började undra varför den inte fått någon infektion. Han tillbringar själv mycket tid i träsket, och om han får nåt litet rivsår blir det rött, svullet och väldigt infekterat. De senaste 20 åren har han fångat alligatorer och undersökt deras blod i hopp om att hitta nya antibiotika. Det måste finnas något fantastiskt i de här djurens immunsystem säger han.
Titta även på det här korta (1 min) videoklippet: https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/darfor-kan-ett-skrubbsar-bli-livsfarligt-igen-sa-funkar-antibiotikaresistens
https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/forskare-jagar-alligatorer-i-jakt-pa-nya-antibiotika
Lämna ett svar