Att dygnsrytmen är viktig har du som följer mina inlägg säkert redan förstått (läs mer via https://4health.se/?s=nattarbete och https://4health.se/?s=dygnsrytm)
I en studie studerades sambandet mellan hjärnans belöningscentrum och vår interna biologiska klocka. Man tittade i djurmodeller på mattillgång dygnet runt och hur konstant/frekvent konsumtion och mellanmål kan leda till fetma. Dessutom studerades skillnaden i ätbeteendet beroende på om man åt en naturlig kost eller ej.
Forskarna såg att möss som fick sin naturliga kost fortsatte äta på ett normalt sätt, och de bibehöll även normal fysisk aktivitet . Men de som fick en högkalori-kost kunde nästan inte sluta äta, utan de åt dag och natt och blev feta.
Man testade även detta på möss som hade sina dopaminsignalcentraler avstängda – de åt som vanligt och blev inte överviktiga oavsett kost. Dopamin ingår ju i belöningscentrat och är starkt involverat i beroende.
Man såg vidare att hälsoproblemen i samband med fetma kom då möss åt under sina normala vilotider (motsvarande att människor skulle äta på natten tex). Även om de åt samma antal kalorier resulterade det i att energin lagrades som fett.
Forskarna poängterar hur vi i det moderna samhället har ständig tillgång till livsmedel med högt energiinnehåll som är lätt att överkonsumera. De pekar också på vårt eldrivna samhälle, där vi har lampor på hela tiden och är inte längre i linje med solens upp- och nedgång, utan har förstört vår dygnsrytm.
Saxat om studien:
The diet in the U.S. and other nations has changed dramatically in the last 50 years or so, with highly processed foods readily and cheaply available at any time of the day or night,
Many of these foods are high in sugars, carbohydrates and calories, which makes for an unhealthy diet when consumed regularly over many years.
demonstrate that the pleasure center of the brain that produces the chemical dopamine, and the brain’s separate biological clock that regulates daily physiological rhythms, are linked, and that high-calorie foods — which bring pleasure — disrupt normal feeding schedules, resulting in overconsumption.
mice fed a diet comparable to a wild diet in calories and fats maintained normal eating and exercise schedules and proper weight. But mice fed high-calorie diets laden with fats and sugars began “snacking” at all hours and became obese.
Additionally, so-called “knockout” mice that had their dopamine signaling disrupted — meaning they didn’t seek the rewarding pleasure of the high-fat diet — maintained a normal eating schedule and did not become obese, even when presented with the 24/7 availability of high-calorie feeds.
“We’ve shown that dopamine signaling in the brain governs circadian biology and leads to consumption of energy-dense foods between meals and during odd hours,”
https://www.sciencedaily.com/releases/2020/01/200103111717.htm
Lämna ett svar