Jag gör ganska ofta någon form av kikärtsbiffar eller falafel. Ibland som del av en måltid och ibland som huvudingrediens om jag tex känner att jag ätit mycket animalier vid föregående måltid. Dessutom enkelt att bjuda på om någon tex äter vegansk/ vegetariskt. Ofta gör jag baserat på mitt tidigare recept: https://4health.se/falafel-recept-fritt-fran-gluten-mejerier-och-agg Men detta går att variera massor. Så här brukar det landa för mig:
- 1 paket kikärtor
- 1 lök eller en näve gräslök (ibland har jag ingen lök alls)
- 2 vitlöksklyftor
- 0,5 dl av något glutenfritt mjöl, tex cassava-, bovete- eller mandelmjöl. Ibland kör jag i ett par msk potatismjöl istället. Går även att göra utan, men de håller ihop bättre med lite mjöl.
- en stor näve persilja (har även gjort med andra örter, men persilja och/elller koriander godast)
- rejält med spiskummin (använder nog oftast minst 1 msk)
- ca 1 tsk bakpulver eller bikarbonat
- salt och peppar
- ev lite chili
- ca 2 msk olivolja
Skölj kikärtorna och mixa ihop alla ingredienser
smaka av med salt och peppar
Forma till biffar och stek en liten stund på varje sida. Gärna i någon form av traktörpanna med lock, så sväller de lite
Servera gärna med en god, enkel sallad. Varför inte denna: https://4health.se/tradgardssallad-mitt-personliga-favorittillbehor-som-enkelt-blir-en-hel-maltid och med fördel någon god fettkälla, tex aioli https://4health.se/hemmagjord-majonnas-pa-5-sekunder (går att göra vegansk om behövs, tillsätt vitlök till detta: https://4health.se/kikartsmajonnas-aggfri-majonnas-del-4)
Lämna ett svar