Ett recept som passar alla (nästan 🙂 ) , vare sig man är vegan, glutenfri osv osv. Och supermycket prebiotika (mat för tarmfloran). Något mer kolhydrater än vad en del av er är vana vid, men inte överdrivet mycket, utan mest fibrer. Går att äta som vegetarisk / vegansk huvudrätt eller som tillbehör eller snacks.
Lika gott som pepparkaka tycker min son (han är rätt härdad med mina matprojekt 😅 )
- 1 paket kikärtor
- 1 lök
- 2 vitlöksklyftor
- 0,5 dl av något glutenfritt mjöl, tex rismjöl, cassava eller mandelmjöl
- 0,5 dl hackad persilja
- 1,5 tsk spiskummin
- 1 msk hackad koriander eller 1 tsk malda korianderfrön
- 0,5-1 tsk bakpulver eller 0,5 tsk bikarbonat
- salt och peppar
- 1 msk olivolja
Skölj kikärtorna och mixa dem tillsammans med lök, vitlök och eventuellt örterna i mixer / matberedare
Blanda ihop med övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar.
Forma till små bollar och stek på relativt hög värme så att de får fin färg. Skaka gärna pannan då och då så att de får jämn färg runt om
Bäst blir de om man friterar, men det är ju tyvärr inte det nyttigaste. Är det svårt att få till dem i falafelform så blir de lika goda i form av kikärtsbiffar 🙂
Låt de ligga på hushållspapper när de är klara och servera sedan med önskat tillbehör – tex en sallad, lite citron eller lime, och aioli eller vitlöksdipp gjord på crème fraîche eller rysk yoghurt, salt, peppar och vitlök
Lämna ett svar