På lördag kommer vi ha funktionsmedicinska läkaren Marie Petersson i podcasten i ett riktigt favoritavsnitt! Du får både hennes personliga resa från utmattning; och hennes erfarenhet som läkare som arbetar med personer med utmattning. Tycker att det är ett fantastiskt avsnitt – och inte bara för den som är utbränd. Lite mer om avsnittet nedan, men i avsnittet är meditation en av många saker vi pratar om. Och de meditationstips hon ger till sina patienter får du även här👇 (fler bra meditationer hittar du via taggen meditera):
10 min meditation med Andy Puddicombe från Headspace
Yoga nidra för sömn med Melanie Cooper
Yoga Nidra For Sleep | Melanie Cooper, Insight Timer
Yogaövning viparita karani
Viparita Karani (benen upp mot väggen) | Yoga för dig (yogafordig.nu)
(denna övning har även jag skrivit om på 4health: https://4health.se/ovning-mot-stress )
3:3:3, en övning från Stressmottagningen i Stockholm
Detta är en övning i medveten närvaro.
Övningen går ut på att tyst för dig själv beskriva tre saker som du ser, tre saker som du hör och sedan tre saker som du känner. Till exempel: “Jag ser bruna löv på marken, jag ser gröna barr på träden och en snigel på marken.
Jag hör vindens i träden, en bil som startar och mina andetag. Jag känner solen mot mitt ansikte, jag känner min tröja mot huden och jag känner marken under mina fötter.”. Blunda om du känner dig trygg med det när du beskriver vad du hör och känner.
Fortsätt sedan genom att beskriva två saker du ser, hör och känner. Och sedan på samma sätt med en sak av varje.
Försök att inte använda några värderande ord i dina beskrivningar såsom exempelvis “ful”, “fin”, “dålig”, “bra” och så vidare.
- Tre saker du ser
- Tre saker du hör
- Tre saker du känner
- Två saker du ser
- Två saker du hör
- Två saker du känner
- En sak du ser
- En sak du hör
- En sak du känner
Mer om lördagens podcastavsnitt
- Vad är utmattning?
- Varför blir man utmattad?
- Vilka varningssignaler och tecken finns det?
- Hur blir man frisk från utmattning?
- Vi pratar om allt från kost och tillskott, till beteendeförändringar och tankemönster; och vi kommer in på många spännande aspekter av läkande.
- Vi pratar om olika sorters vila och återhämtning – några du kanske inte reflekterat över; om läkning av trauman; meditationens effekter för läkning av utmattning, Maries personliga erfarenheter och mycket annat.
- Och du som inte är utmattad – hur undviker du att hamna där? Lever du ett hållbart liv?
- Dessutom – hur kan vi använda mötet mellan läkare och patient för att skapa läkning?
Marie är personlig, varm och generös med att dela sina tips och erfarenheter. Lyssna på lördag❤️
Jennica says
Jaa! Jag tycker att jag gör och har gjort “allt”, men varför räcker inte det? Känner mig så frustrerad över att inte veta vad jag ska göra för att bli frisk! Hoppas avsnittet ger några nya ledtrådar. Tack Anna.
Anna Sparre @ 4health.se says
🥰
Maria says
Åh, hög igenkänningsfaktor på den. Det var först när jag insåg vikten av att dra ned på allt till en baseline där jag inte längre hamnade i push-crash som jag påbörjade min läkningsprocess. Att sluta göra saker som gör mig sämre än vad jag var innan jag gjorde. Fokus på att vara så mycket jag kan i parasympatisk tillstånd ger förutsättning för läkning. Att trygga kropp och knopp igen. Ex promenad, drog jag ned till 20min på plan mark för att inte övergöra och dra igång systemet för mycket. Bestämda tider för mat och mellanmål och sömn för att hjärnan ska kunna dra ned varningssystemet och gå i stress för huruvida den får mat/sömn eller inte. När jag funnit min baseline på vad jag kunde göra utan att bli sämre och hålla mig till den ett antal veckor utan förvärrade symptom, minst två gärna fyra, innan jag tog ett litet steg fram i EN riktning, ex promenera 20min i kuperad terräng istället för plan. Men att bara göra en enda förändring i taget för att kunna utvärdera den, funkar i minst två veckor så kanske ta ett nytt steg men bara OM det inte sker något på någon annan front i livet som kräver min energi. Osv. Med syfte att lära om hjärnan och nervsystemet Att ha ett nyfiket förhållningssätt till sig själv istället för dömande och reflektera kring vad det ör för tankar o känslor som dyker upp och våga ifrågasätta dem. Jobba med begränsande tankar. Bli sin egen förälder i sitt självprat. Begränsa antalet möten m människor och övrig stimuli. Jag kom fram till att ett möte, max två med en annan människa än familjen funkade, när hade funnit min baseline och något annat inte kom som krävde min energi. Gjorde det det så planerade/planerar jag om. Det viktiga för mig har varit att ständigt känna efter hur mycket energi jag har och låta det i 99% av fallen styra min tillvaro.
Anna Sparre @ 4health.se says
Tack för att du delar 💕🙏
Låter nästan som att du arbetat m någon form av brain retraining-program?
Hannah says
Samma här!! Men misstänker adhd och att jag behöver gå medicin för att få upp mina dopaminnivåer. Har provat ALLT verkligen. Men nu efter 7 år i utmattning som jag inte tar mig ur har jag fått nog! Hoppas du finner svar 💗
Jennica says
Hon pratar om en 5-minuters meditation… Behöver något jag kan göra på jobbet bland annat. Känner igen det hon säger om att det är så svårt att leta upp en bra meditation.
Jennica says
Och det här med perfektionism 🙁 till och med som utmattad vill man göra allt perfekt och lösa problemet. Då blir hälsan ett fokus och att äta perfekt och träna perfekt blir en ny stressfaktor. Väldigt viktigt att hitta sitt sätt att bli frisk. Jag behöver snarare tagga ner med att vara hälsosam, medan för någon annan är det att bli MER hälsosam.
Anna Sparre @ 4health.se says
Precis <3
Meditationerna ser du här ovan.
På 5 min kan du tex köra 3:3:3 eller en andingsövning eller kroppsscanning bara