Nötter och fröer innehåller så kallade enzymhämmare som dels förhindrar dem från att börja gro i fel förhållande och dels skyddar fröet/nöten. Tyvärr hindrar det också oss människor att ta upp nyttigheter ur nötterna.
För att fröet ska börja gro krävs rätt temperatur, ljus och fuktighet. Att blötlägga nötter och fröer är att ta steget före groddning och är ett sätt att bli av med dessa hämmande och inte särskilt nyttiga ämnen. Och det är inte bara näringsupptaget som blir bättre efter blötläggning – även magen blir glad eftersom nötterna blir betydligt snällare att smälta.
Så här gör du:
- börja med att skölja dina nötter ett par gånger- Du kommer säkert se att vattnet redan nu ser brunt och smutsigt ut
- lägg nötterna i en skål, gärna av glas och täck med rumstempererat vatten. Använd gärna ca dubbelt så mycket vatten som nötter. Tillsätt lite havssalt, det skyndar på processen
- Låt nötterna stå täckta med en kökshandduk (så att de kan andas) i rumstemperatur. Mandlar är lättast att låta stå över natten, men olika nötter har olika tider:
Mandel 8-12 h
Valnötter 4h
Cashew 2-2,5h - Om du har tid så byt gärna vattnet någon gång under tiden
- Häll av vattnet och skölj med rent vatten några gånger för att bli av med alla enzymhämmarna etc som finns i det gamla vattnet
- Förvara sen nötterna i kylen eller frysen för att de inte ska bli dåliga
- Extra gott är det att låta nötterna torka i torkugn eller ugn vid låg temperatur, men personligen blir det för krångligt. Jag låter dem torka lite utspridda på papper
IngridHM says
Låter intressant, men hur vet man att nötterna är färdiga? Syns det eller känns det på konsistensen att de legat blötlagda lagom länge?
Anna Sparre @ 4health.se says
Använd tiderna här så blir det bra. All blötläggning är bättre än ingen. Mandlar kan man märka det på 2 sätt – det bildas en ny lite söt smak i mandeln + det bruna skalet går ganska lätt att skala av i ett eller ett par svep.
Lotte says
Så gjorde jag med vetekorn på slutet 80-talet: De fick ligga i blöt över natten och sedan torka i ugn kallades att dextrinera säden. Se’n malde jag kornen på en gammal kaffekvarn och gjorde (efter vad jag trodde då) en nyttig gröt till min lilla dotter. Men den var väl iallafall bra mkt bättre än köpevälling!
Önskar jag vetat då vad jag vet idag……..
Anna Sparre @ 4health.se says
Det låter ändå bra mycket nyttigare än all processad mat Lotte! Låter som ett bra knep för den som inte vill ge upp spannmål helt (den del av vuxna människor som klarar lite gluten)
Omnivoren says
Spelar det någon roll om nötter och mandlar är värmebehandlade? Har hört att de brukar vara det och därför inte kan groddas. Men det som du beskriver kanske fungerar utan att groningsprocessen aktiveras?
Anna Sparre @ 4health.se says
Ja det spelar roll eftersom de inte är levande – det betyder precis som du skriver att de inte går att groda. Däremot tror jag att blötläggning hjälper lite ändå, men jag är inte 100
John says
Behövs nötter alltid behandlas på det här sättet, eller kan de köpas färdigbehandlade? Jag äter valnötter regelbundet som jag köper i små färdiga påsar med 200g, kan jag utgå från att de är obehandlade?
Spelar det någon roll om de ligger i vatten längre än den tid du anger (t ex över natten trots att fyra timmar räcker)?
Anna Sparre @ 4health.se says
Vad jag vet kan man inte köpa blötlagda nötter någonstans. Så du avgör själv om du behöver
Vet ej vad som händer med näringsinnehåll om de ligger för länge. Kanske bara konsistensen blir tråkigare
Johan says
Tack anna för tipsen men mina nötter blir inte torra om jag lägger dom i kylen och sedan försöker torka dom. Jag vill få dom “vanliga” så jag kan krydda dom själva sen. Har förutom dom du skrev paran- och jord-nötter. Blir jätteglad för hjälp haft problem med detta. Och efter man gjort dey en gång behövs de aldrig göra igen eller om man nu inte använt dom direkt och sparat i kylen?
Tack på förhand!
johan says
Än en gång blir jordnötterna helt mjuka o dåliga men parannötterna blev perfekta!
Anna Sparre @ 4health.se says
Jordnötter är ingen nöt utan en baljväxt (böna) så dem kan jag inte uttala mig om. Roligt att paranötterna blev bra. Din tidigare fråga förstod jag inte riktigt. Torka måste du göra i torkugn eller ugn om du vill göra det.
Dag Hedberg says
Hej tack för tipset! Hur ser det ut för blötläggning av pumpafrön och solrosfrön – behövs det och i så fall hur länge?
Anna Sparre @ 4health.se says
Jo, det är samma sak där – det är bra att blötlägga, men kan ej exakta tider. Brukar själv äta dessa fröer i så liten mängd att jag slarvar med blötläggning av dem. Om du hittar tider så kommentera gärna!
Dag says
Hej här finns en del svar:
http://alltomyoga.se/wp-content/uploads/2013/05/soaksprout1.jpg
Lena says
Sen kommentar;
Ni säger att jordnöten inte är en nöt och därför behöver blötläggas men varför blötlägger ni cashew då? Det är inte heller en nöt, det är en skenfrukt. Alltså har det inte bara med hälsoaspekterna att göra utan även hur man skall använda “nötterna”! Cashew som skall processas till raw grädde, raw majonäs etc. behöver det för att konsistensen på slutprodukten skall bli så bra som möjligt.
Luna says
Hej! Undrar om någon vet om skalet på mandlarna är nyttigt på något sätt, eller kan man skala mandlarna och slänga skalet?
Anna Sparre @ 4health.se says
mycket av näringen finns i skalet, ja