Många är det som är känsliga för ägg. Tyvärr. Ägg är ett fantastiskt livsmedel, men pga att det kan ingå i vacciner så har mångas immunförsvar lärt sig att överreagera mot ägg.
I våras delade jag ett recept på hur man gör majonnäs själv utan ägg med hjälp av gelatin. https://4health.se/aggfri-majonnas-aip-mejerifri-glutenfri Här kommer två ytterligare tips som är ännu enklare.
- Det första tipset är att det går att köpa vegan-majonnäs och vegan-bearnaise mm i affären. Kolla veganhyllorna. Tyvärr lämnar ju innehållsförteckningarna lite att önska (som du ser på bilden är det en del tillsatser i och dessutom lite socker). Men det här är ju ett snabbt tips om det kniper när du ska bjuda på mat
- Det andra tipset är ett enkelt recept som du gör med hjälp av spadet från kikärtor. Dvs du behöver bara köpa en förpackning kikärter (kikärtorna kan du ju använda till en hummus eller ngt annat gott – dubbla såser, vilken lyx!) Recept enligt nedan
Kikärtsmajonnäs
- 3 msk spad från kikärter
- 1/2 tsk vitvinsvinäger
- 1 tsk dijonsenap
- salt och peppar
- 2 dl olja (rapsolja är vanligast, men du som läst mina tidigare recept vet att det går att använda ännu nyttigare oljor – tex MCT + olivolja)
Mixa ihop kikärtsspad med vitvinsvinäger, dijonsenap, salt och peppar med stavmixer eller elvisp
Tillsätt olja i en tunn stråle under fortsatt mixning, tills du får majonnäskonsistens
Carin says
Tror du att man kan reagera på kikärtsspad om man brukar bli uppblåst och andra symptom av att äta kikärter? Jag undrar även om det kan påverka blodsockret?
Anna Sparre @ 4health.se says
det är nog i huvudsak fibrerna ärterna du reagerar på, inte spadet. Gissningsvis väldigt lite kolhydrater i själva spadet, möjligen lite resistent stärkelse som ger effekten (dvs ej smältbara kolhydrater som ej påverkar BS)
Carin says
Aha, det låter riktigt bra!