Ett nervgift som finns i våra hav och livsmedel misstänks ge neurologiska sjukdomar som Alzheimers sjukdom. Nya studier har gjort den kopplingen starkare och det oroar forskare.
Du kan även titta på klippet nedan för en sammanfattning, och läsa tidigare inlägg via taggen demens
De blågröna algerna i Östersjön som orsakar stora blomningar under sommaren förstör inte bara för de som vill bada. Algblomningen med cyanobakterier, tillverkar ett nervgift som förkortas BMAA (β-N-methylamino-L-alanine). Vi får i oss giftet när vi badar, men också via livsmedel.
Nervgiftet kopplades ihop med nervsjukdomen ALS redan under 1960-talet då man såg att invånarna på Guam, en ö i Stillahavet, drabbades av en sjukdom mycket lik ALS. Sjukdomen troddes bero på öbornas kost som i stor del bestod av mjöl gjort på frön från kottepalmen och kött från fladdermöss. Båda källorna antogs ha tagit upp nervgiftet BMAA från blågrönalger i marken.
Nu visar den nya studien på apor för första gången att BMAA i ganska låga halter ger liknande förändringar på nervceller i hjärnan som man ser vid Alzheimer, och som man såg hos de insjuknade invånarna på Guam. Nu vet vi alltså att BMAA ger upphov till den här sortens hjärnskador hos apor och sannolikt också hos människa.
Studier vid Uppsala universitet har visat att BMAA i höga doser ger upphov till nervskador hos råttor. Man har även kunnat visa att en hög exponering av nyfödda djur har gett neurologiska skador längre fram i livet som visar sig genom beteendeförändringar och sämre inlärningsförmåga. Effekterna utvecklas långsamt och blir värre med tiden när djuret har nått vuxen ålder.
Den nya forskningen på apor visade också att de skadliga effekterna bromsades av aminosyran serin. Serin är en icke-essentiell aminosyra, vilket innebär att kroppen själv kan producera den. Men för att tillverka den behöver kroppen tillräckligt mycket av vitamin B3, B6 och folat. Har den det, kan den tillverka serin från glycin. Serin finns rikligt i proteinrik mat, bl.a. i äggvita.
Alggiftet BMAA är vattenlösligt men stannar ändå i näringskedjorna. Det finns i musslor, krabba och fisk i Sverige, men om vi människor får i oss farliga halter från maten är inte känt. Experter tror att vi får i oss betydligt mer från våra livsmedel än man tidigare trott.
http://rspb.royalsocietypublishing.org/content/283/1823/20152397
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/alggift-kopplas-till-alzheimer
Amanda says
Hej Anna.
Vill först säga att du har det BÄSTA podcasten någonsin. Jag har lärt mig oändligt mycket och jag har helt lagt om mina kostvanor. Helt fantastiskt. Jag delar den med allt och alla för att sprida din kunskap =)
Nu till min fråga, jag har precis fått över en vän på att börja äta mer lchf paleo och jag rekommenderade lite kokosolja i kaffet på morgonen för att få upp fetthalten, jag själv hade problem med det i början och överåt protein istället. Men då hittar han proffessor Mia-Lis Hellenius som varnar för kokosfett med dess palmitinsyra och laurinsyra plus att det kunde ge upphov till bukfetma pga det mättade fettet.
Jag hade verkligen inget bra svar på det, kan du hjälpa mig med det?
Ha det gott =)
Mvh Amanda