Publicerade detta inlägg första gången i maj 2016, men det tål att upprepas!
Visste du att du inte behöver köpa dina alger dyrt som en algsallad i en delikatessbutik, eller ens leta upp en asiatisk butik? Nu i vår och sommar kan du plocka alger helt själv! Vanlig tång alltså.
Alger är närinsspäckade växter fulla med mineraler, fibrer och till och med omega-3. Både i Japan och även på Irland använder man tång, eller alger, flitigt i maten.
Några sätt att använda den är att marinera den till en algsallad, eller använda den i soppor och grytor. Eller varför inte steka den i smör?
Enligt en gammal artikel jag hittade i tidningen Hälsa, så är ingen tång giftig. Däremot ska du plocka levande tång och inte den som flyter i land under algblomningen. Inte heller den som växer vid hamninlopp. Du plockar istället tång i rörligt vatten, och det gör du med sax eller kniv, dvs dra inte upp rötterna. Många sorter växer i strandbryn eller på stenar.
Förvara din plockade tång i en påse eller skål med lite vanligt kranvatten. Den håller då i upp till en vecka. Alternativt kan du hänga upp och torka tången så att den håller länge. Går också bra att torka i ugn.
Här kommer sorterna du ska hålla utkik efter (bilder via länkarna):
- Blåstång
Vanligaste tången. Har platta mörkgröna blad med blåsor. Växer i strandkanten och på stenar eller klippbotten april-september - Knöltång
Har också blåsor men har smalare tagliatelliliknande blad. Växer i strandkanten och på stenar eller klippbotten april-oktober - Sockertång
Långa, stora bruna blad som växer på stjälk. God ca mars-juli - Fingertång
Slät och brun i långa remsor. Växer på klippbotten, god ca april-juli - Havssallad
Ser ut som salladsblad. Växer längsvattenbrynet i lugnt vatten april-september - Rörhinna (mermaids necklace)
Smala ljusgröna långa rör som växer tätt som ett gräs. Växer grunt på tex stenar – söker sig till solen. Ca april-augusti
Th B. says
Ja..men..hallå. Tång ifrån ett av världens mest förorenat Agua miljöer…. Östersjön.
http://www.alltomvetenskap.se/nyheter/ostersjön
med bottendöd, syrebrist, övergödning, kemikalierester…..well you name it….
Nä, skulle nog inte tro att den tången är så hälsosam. Även om det pågår försök att odla Sockertången till någonting ätbart längst Bohuskusten.
http://www.extrakt.se/havets-bruna-guld-ska-ge-nya-jobb
Katten vet vad mer tången innehåller än av de nyttigheter som näms ovan.
Humlan says
Fast omega-3 i växter är ju i kortkedjig form.
I animalier är omega-3 i långkedjig form som kroppen utnyttjar bäst.
(Finns t.ex. beskrivet i “Rädda vår mat” av biologen Lars Wilson.)
Anna Sparre @ 4health.se says
Precis, visst är det så. Nu är vi genetiskt olika i hur effektivt vi omvandlar de kortkedjiga omega-fetterna till längre. Det beror på våra FADS1 och FADS2-enzymer. jag har en variant av FADS1 tex , som gör att jag är effektivare på denna omvandling. https://4health.se/dna-health-overgripande-genetiskt-test
annika says
Håller med ovan. Alger suger åt sig tungmetaller och gifter. Det är oerhört mycket i östersjön så det vore rent vansinne att äta tång där halterna är extra höga. Inte ens säkert vi kissar utan det lagras i levern. Precis som hos fiskar och djur i östersjön. Pcb och ddt mm.
carin says
Vad anser du om de som tas upp i kommentarerna här ovan då? Angående tungmetaller och annat i förorenat vatten? Var i Sverige kan man plocka tång som inte är förorenad anser du?
Jag bor i Malmö och skulle gärna plocka tång men tvekar just pga att jag trott att den är fulll av miljögifter.
Anna Sparre @ 4health.se says
Visst ligger det mycket i det. Östersjön är ju tyvärr ingen hit för någonting. Men jag skulle inte tveka att äta alger från västkusten