Har länge lovat att skriva ett mer utförligt inlägg om naturlig hårvård. Har du missat tidigare inlägg så kan du ev. skumma igenom det som skrivits under taggen hud & hår: https://4health.se/tag/hud-har
Anledningen till naturlig hårvård
Syftet för de flesta är att slippa en massa kemikalier både i hårbotten och som spolas ut i vårt vatten (kemikalier som inte alltid kan renas bort utan faktiskt stannar kvar i det vi dricker). Men faktiskt så mår håret bättre av det också. “Vanlig” hårvård går ut på att använda skarpa ämnen som sliter och öppnar upp hårstrået, för att sedan med silikoner och andra icke-vattenlösliga ämnen täppa till och lägga ett glansigt lager ovanpå. Det är alltså inte ditt hår som mår bra med dyra shampon, balsam och inpackningar, utan konstgjorda ämnen som ger det glans utanpå.
Många upplever också att håret fort blir fett, och därför tvättar de håret ofta med skarpa kemikalier (dvs vanligt shampo) för att torka ut hårbotten. Resultatet blir att hårbotten reagerar med att producera mer fett för att återställa balansen, så att man måste tvätta håret ännu oftare. Hårstråna torkas ut, medan hårbotten blir ännu fetare.
Förberedelser
För att naturlig hårvård ska fungera så måste man börja med att få bort de icke-vattenlösliga ämnena man har i håret. Många hårprodukter innehåller silikoner och en del andra icke vattenlösliga ämnen (de flesta balsam och många schampon tex). När du börjar med naturlig hårvård så måste du få bort dessa ämnen eftersom de snälla produkterna inte får bort dem. Annars kommer de ligga som en hinna som gör håret tungt och livlöst. Du måste göra en så kallad ”sista-tvätt” med ett schampo som är fritt från silikoner och mineraler, men som innehåller sulfater. Sulfater är annars just ett av ämnena du vill undvika med naturlig hårvård, men dessa ämnen behöver du för att få bort silikon mm.
Exempel på schampon som fungerar för sista-tvätt är (dvs de är fria från mineraloljor och silikoner, men innehåller sulfat):
- Apoliva
- Coop X-tra
- eldorado
- family fresh
- garnier fructis
- Herbal Essences
- naturelle
- wella
- änglamark
Observera att det kan finnas en del speciella produkter från ovan märken som inte fungerar för sista-tvätt. Se listan nedan på ämnen som inte får vara med i innehållsförteckningen.
Metoder för naturlig hårvård
Det finns många sätt att välja för en mer naturlig hårvård. Dels kan du välja produkter som är fria från de värsta ämnena (se listor nedan på ämnen att undvika och produkter som är ok).
Dels kan du använda dig av den så kallade balsammetoden. Den går ut på kemiregeln “lika löser lika”. Dvs att det feta i balsamet faktiskt tvättar bort fett ur håret.
Då behöver du ett eller två balsam med bra ingredienser (dvs utan ämnena i listan nedan). Det ena balsamet för rengöring och det andra som “vanligt” balsam, dvs för att reda ut håret och bevara fukt. Det går att använda samma balsam till båda sakerna, men det kan vara bra med ett lättare/tunnare balsam till rengöring och ett krämigare därefter. Se även listan med exempel på balsam som är ok nedan.
Skölj håret med vatten och massera sedan in en klick balsam i hårbotten. Detta balsam kallas ofta tvättbalsam. Massera mjukt, men intensivt och skölj sedan noggrant.
Applicera sedan balsam på längderna och red ut håret om så behövs.
Skölj ur balsamet som vanligt balsam, dvs helt eller delvis.
Ett ytterligare alternativ är att tvätta helt naturligt. Själv tvättar jag ofta med ägg. Rör ut ett ägg (eller 2 om du har mycket och långt hår) med citronsaft eller askorbinsyra. Skölj håret som vanligt och massera in detta som om det vore vanligt schampo. Skölj sen med ljummet vatten. Ta inte för varmt vatten för då finns det risk att det koagulerar i håret (dvs stelnar istället för att sköljas ur). Citronsaften hjälper till att lämna håret mjukt och fint.
Ett annat tips är bikarbonat. Det är mycket effektivt mot mjäll om du har äkta ”svamp-mjäll”. Rör ut en matsked i lite ljummet vatten och massera in i hårbotten. Bikarbonaten gör dock håret torrt eftersom det höjer pH, så skölj med lite äppelcidervinäger, citronsaft och/eller ha i balsam i längderna på håret för att det ska bli mjukt.
Ämnen att undvika
Vilken metod man än väljer så finns det en rad ämnen du vill undvika. Antingen för att de är dåliga för hår och hud, eller för att de är svåra att tvätta bort utan ämnen som är dåliga. Här kommer de vanligaste/viktigaste (som du hittar genom att läsa innehållsförteckningen på dina hårvårdsprodukter):
Sulfater är vanliga ingredienser i schampo, men de torkar ut håret och är irriterande för huden. Sulfater är tvättensider som ingår i de flesta schampon, ofta i form av Sodium Lauryl Sulfate eller Sodium Laureth Sulfate, SLS. Enda gången användning av dem behövs är för att få bort eventuella rester av andra ämnen ur håret. Så här kan det heta i innehållsförteckningen (och det vill du alltså undvika):
- Ammonium Laureth Sulfate
- Ammonium Lauryl Sulfate
- Ammoniumlaurylsulfat
- Natriumlaurylsulfat
- Sodium Alkyl Sulfate
- Sodium Laureth Sulfate (SLES)
- Sodium Lauryl Sulfate (SLS) (SLS kan ibland finnas i balsam, men då som emulgeringsmedel och i mycket små mängder)
Silikoner lägger sig som en hinna på hårstrået. Silikon i sig är inte direkt skadligt för håret – de är fuktbevarande och skyddande, men de ämnen som krävs för att tvätta bort silikonerna från håret är uttorkande och hudirriterande eftersom silikoner är svåra att tvätta bort utan sulfater. Silikoner slutar oftast på –cone, -conol eller -xane. Så här kan det heta i innehållsförteckningen (och det vill du alltså undvika):
- Amodimethicone
- Cyclohexasiloxane
- Cyclomethicone
- Cyclopentasiloxane
- Dimethicone
- Dimethicone copolyol
- Dimethiconol
- Phenyl Trimethicone
- Polysilicone-9
Mineraloljor är petroleumprodukter (alltså typ olja/bensin) som bildar en hinna på hår och hud. Dessa kan vara svåra att tvätta bort utan sulfater, och dessutom kan användning av dem på huden leda till att hudens egen fettproduktion störs. Så här kan det heta i innehållsförteckningen (och det vill du alltså undvika):
- E 905
- Isododecane
- Isohexadecane
- Isoeicosane
- Isoparaffin
- Liquid paraffin
- Medicinsk vitolja
- Mineral Oil
- Mineralolja
- Petrolatum
- Petroleum
- Paraffin
- Paraffin oil
- Paraffinum
- Paraffinum durum
- Paraffinum molle
- Paraffinum molle album
- Paraffinum molle flavum
- Paraffinum liquidum
- Paraffinum liquidum leve
- Paraffinum liquidum tenue
- Paraffinum perliquidum
- Paraffinum solidum
- Paraffinum subliquidum
- Vaselin
- Vaselin oil
- Vaselinum
- Vaselinum flavum
- Vaseline officinale
- Oleum paraffini
- Ozokerit
- Petroleum jelly
- Polyisobutene
- Yellow petrolatum
- Yellow petroleum jelly
Alkoholer är uttorkande. Så här kan det heta i innehållsförteckningen (och det vill du alltså undvika):
- Alcohol denat
- Denaturated alcohol
- Etanol
- Isopropyl alcohol
- SD alcohol
Det finns dock även fettalkoholer som inte är uttorkande, utan helt ok, exempelvis cetyl alcohol, cetearyl alcohol och stearyl alcohol.
Parabener används som konserveringsmedel i en del produkter. Vissa parabener tros vara hormonstörande. Så här kan det heta i innehållsförteckningen (och det vill du alltså undvika):
- Etylparaben
- Propylparaben
- Metylparaben
- Butylparaben
- Bensylparaben
Produkter som är ok
Exempel på balsam som är fria från ovan ämnen är:
Tunnare “tvättbalsam”:
- Bamse Balsam från CCS
- Barnängen Creme Volym balsam
- Be Well Balsam
- Charm balsam
- Coop X-tra Conditioner
- Garant Såklart klimatsmart balsam, oparfymerat
- Garnier Fructis No Silicone Volume Restructure balsam
- Klippoteket balsam Energizing Salon Style Colour Guard och Salon Style Extra Shine och Salon Style Super Volume
- L’Oréal Elvital Volume Collagen balsam
- Naturelle balsam Berry Fusion, Creamy Peach, Green Apple, Pink Flowers, Soft Honey
- Neutral balsam, oparfymerat
- New Spa balsam. Sommarbär, Aloe Vera , Lavendel
- Urtekram conditioner (flera sorter)
Exempel på lite tjockare balsam och inpackningar:
- Frank Provost Expert Repair, Strengthens & Repairs, Damaged and Dry Hair
- Garnier Fructis Nutri-Repair
- Garnier Respons Conditioner Avocado Oil and Shea Butter
- L’Oréal Elvital Volume Non-Stop Conditioner
- Nivea Classic Care Shine Conditioner
- Oliva by CCS Hair Conditioner
- Oliv Naturell balsam
- Oliv naturell sensitive conditioner
- TRESemmé Naturals Nourishing Moisture Conditioner
- Wackra by CCS Conditioner
- Garnier Respons inpackning, pärlemor och körsbär
- L’Oréal Elvital Nutrigloss inpackning (den rosa)
- L’Oréal Elvital Nutrition & Shimmer inpackning (den gula/guldiga)
- Oliv Naturell hårinpackning
Exempel på schampon som är fria från SLS:
- Estelle & Thild Neroli Bergamot Schampo
- Bentley Organics SLS-fria schampon, flera sorter
- Weleda Calendula Shampoo & Body Wash
- Urtekram olika schampon, förutom dem som innehåller sodium coco sulfate
Läsa vidare?
Mer information kan du bl.a. hitta på sidorna http://www.lockig.se och http://www.nopoo.se
Lyx-LCHF says
I hårbotten produceras sebum som skyddar håret. De som tvättar håret ofta, tvättar bort sebumet, och kroppen reagerar med överproduktion av sebum vilket gör att håret snabbt blir fett.
Det finns ytterligare ett naturligt tvättalternativ än de du nämnt, och det är Water Only (W.O). Även då kör man först en sista-tvätt, och sedan bara med vatten. Till en början får man denna överproduktion av sebum, men det lugnar sen ner sig.
Vid W.O, så tvättar man hårbotten mekaniskt med fingertopparna i ca 2 minuter 1-2 gånger i veckan. Jag har kört W.O i ett par års tid, och har hur fint hår som helst. Min frisör klagar inte, utan instämmer i att det går alldeles utmärkt med denna metod…
Anna Sparre @ 4health.se says
perfekt, tack för tipset!
Minette Sandberg says
Vad tycker du om Dr. Organic. Är det ett bra märke för hud & hårvård?
Anna Sparre @ 4health.se says
Vet ej, känner inte till
Miriam says
Hej,
Först och främst tack för en superbra sida och podd! 🙂
Blev lite förvirrad över en sak i inlägget här: Sodium coco sulfate – är det lika illa som sodium laureth sulfate?
Hittar inga shampoon hos Urtekram som inte innehåller det. De allra flesta ekologiska shampoon som jag tittat på använder just detta som tvättensid men utnämner sig för vara skonsamma och SLS-fria.
Hur ska man tänka om man vill hitta ett shampoo som är skonsamt och naturligt?
Tack! /Miriam
Hanna says
Hej,
Kan ett sista-schampo innehålla alkoholer, så länge det inte innehåller silikoner eller mineraloljor?
(Vill i och för sig inte övergå till balsammetoden, men vill byta till ett sls-fritt schampo utan en massa skräp.)
Anna Sparre @ 4health.se says
det bör inte vara ngt problem
Men det är uttorkande, så använd det bara i sista-schampo
Carolina says
Hej, har lyssnat mycket på din podd nu och blir verkligen inspirerad av sig till att göra förändringar i min livsstil 🙏. Jag har redan bytt till naturlig deodorant och efter lite invänjning så fungerar det jättebra :). Tänkte nu börja med naturlig hår och hudvård, men som ett första steg köpa produkter. Jag har insett att det är en djungel därute att hitta rätt. Jag har hittat två märken som jag undrar om du eller någon annan känner till om de är ok? Och det är Dr Sannas och 100% pure. Tacksam annars för tips på annat märke för hår och hudvård 🙏
Anna Sparre @ 4health.se says
just nu använder jag aleppotvål + äppelcidervinäger i håret. Tidigare tvättat med ägg bl.a.