En ny pilotstudie som gjorts vid Göteborgs universitet visar att capsaicin, det som ger chili dess starka smak, skulle kunna lindra kronisk hosta. Det handlar om idiomatisk hosta och med det menas att orsaken bakom den inte kan förklaras.
I studien har forskare kunnat se att ett dagligt intag av capsaicin lindrat symptom och överkänslighet hos personer med kronisk idiopatisk hosta. Forskarna hoppas kunna genomföra en längre studie med capsaicin i höst.
Capsaicin är ett fettlösligt, färglöst, doftlöst och vaxigt ämne, som är orsaken till den upplevda hettan hos växtarter i släktet Capsicum (Chilipeppar). Växterna har troligen utvecklat ämnet som skydd mot växtätande djur, och angrepp från svampar och mikroorganismer.
Capsaicin används för att behandla både människor och djur. Man kan använda det utvärtes eftersom det ökar blodgenomströmningen i det berörda området genom att vidga de ytliga kapillärerna, vilket motverkar kramp i musklerna. Det kan också vara smärtlindrande.
Capsaicin är även den aktiva ingrediensen i pepparsprej.
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/chili-kan-hjalpa-mot-kronisk-hosta
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/chili-kan-hjalpa-mot-kronisk-hosta_4506822.svd
Lämna ett svar