Ett äpple om dagen håller läkaren borta (an apple a day keeps the doctor away), åtminstone enligt en ny studie som visar att äppelpolyfenoler ökar aktiviteten av 5′-adenosinmonofosfataktiverat proteinkinas (AMPK).
Aktivering av AMPK kan vara ett bra sätt att gå ner i vikt, balansera blodfetter, öka fettförbränning och hålla blodsockret i schack.
AMPK är en sensor för adenosinnukleotidnivåer. I grund och botten övervakar den energitillgång och aktiveras när ATP-produktionen (cellenergi) minskar. Eftersom AMPK hämmar fettsyrasyntes, dvs bildning av fett, och ökar fettförbränningen, undersöker forskarna det som en möjlig väg för viktminskning. AMPK påverkar också enzymet HMG Co-A-reduktas, vilket påverkar kolesterolsyntesen.
Träning är ett sätt att öka AMPK, enligt studier. Det finns också olika fytokemikalier som kan öka AMPK, bl.a. polyfenoler i grönt te. I den här studien användes polyfenoler från äpple. Man undersökte hur äppelpolyfenolerna påverkar stumlering av brunt fett och den process som kallas “beiging” som vi bl.a. pratat om med Deanna Minich i podcasten med henne.
Resultatet av studien visar att polyfenoler i äpplen kan öka insulinkänslighet och minska kroppsfett.
“Dietary apple polyphenols promote fat browning in high-fat diet-induced obese mice through activation of adenosine monophosphate-activated protein kinase”
“BACKGROUND: Promoting brown and beige adipogenesis contributes to adaptive thermogenesis, which provides a defense against obesity and related disorders. Apple polyphenols (APs) play a significant role in treating variety of metabolic diseases. This study was conducted to determine the effects of APs on the development of brown and beige adipocytes and thermogenesis and investigate whether these effects are mediated by adenosine monophosphate-activated protein kinase (AMPK). High-fat diet (HFD)-induced obese mice and differentiated 3T3-L1 adipocytes were subjected to APs treatment. The thermogenic program and associated regulatory factors, and the involvement of AMPKα was assessed.
RESULTS: Dietary APs supplementation reduced adiposity and improved insulin sensitivity in HFD-induced obese mice. Moreover, APs increased the oxygen consumption and heat production and decreased respiratory exchange ratio, which were accompanied by the upregulation of thermogenic genes expression and the activation of AMPKα in brown fat and inguinal white fat. Further, APs treatment directly increased expression of brown adipogenic markers and induced phosphorylation of AMPKα in differentiated 3T3-L1 adipocytes, whereas the beneficial effects of APs were reversed by AMPK inhibition.
CONCLUSION: Our results provide new insights into the function of APs in regulating brown/beige adipogenesis and adaptive thermogenesis and suggest the potential application of APs in the prevention and therapeutics of obesity and associated metabolic diseases.”
Lämna ett svar