Antioxidanter är viktiga och nyttiga och balanserar kroppens immunförsvar med fria radikaler. Det är dock ifrågasatt om antioxidanter man får i sig via kosten har någon särskild effekt (det finns ju även kroppsegna antioxidanter såsom kolesteroltransportören LDL), särskild eftersom upptaget från matsmältningssystemet verkar vara begränsat.
Nu har man i alla fall en ny studie som är stor och pågått under lång tid (som vanligt med kost dock ingen blindstudie eller isolerad faktor som undersökts). Den har undersökt flavonoider, en stor grupp av antioxidanter som bland annat finns i bär, görnsaker, te, rödvin. Flavonoider är färgämnet i många växter (därav rekommendationen att välja färggranna grönsaker).
Studiens resultat tyder på att intag av en kost rik på flavonoider, och särskilt de som finns i bär, verkar kunna bromsa försämringen av kognitiva funktioner hos åldrande kvinnor.
Om man nu tror på antioxidanter via kosten eller ej får man avgöra själv, men det man ska tänka på är att många flavonoider är instabila och bryts ned vid produktion/processing och förvaring av livsmedel. Dvs. naturliga och gärna närodlade råvaror är bäst.
Här kan du läsa mer om studien: http://svt.se/2.108068/1.2785974/jordgubbar_och_blabar_mumma_for_hjarnan
Lämna ett svar