Flera svenska reningsverk ska nu använda de tekniker som utvecklats för att rena bort rester av läkemedel från avloppsvattnet. Äntligen!
Läs vad jag skrivit om detta tidigare: https://4health.se/?s=reningsverk
Naturvårdsverket har delat ut investeringsbidrag till en rad olika kommuner och vattenreningsbolag för att rena bort rester av läkemedel som hamnar i avloppsvattnet efter att de har passerat kroppen. Fokus på projekten som har fått bidrag är att anpassa teknikerna till varje reningsverks egna processer och bekanta sig med tekniken. Det är totalt 85 miljoner kronor som har delats ut i pengar från en regeringssatsning på avancerad rening av avloppsvatten. 16 kommuner och vattenreningsbolag har fått del av medlen till förstudier och investeringar.
Hittills är det bara i Linköping det finns en anläggning i full skala, och i ordinarie drift, för att rena bort läkemedelsrester. Även om det funnits pilotprojekt på andra håll. Men nu kommer det att bli ytterligare sex anläggningar i full skala. Förhoppningen är att satsningen ska leda till att läkemedelsreningen byggs ut och införs på fler ställen i Sverige.
Men det handlar också om att lära sig ännu mer om den här sortens rening. Till exempel under vilka förutsättningar olika läkemedelsrester och andra miljöfarliga ämnen renas bäst av antingen kolfilter eller nedbrytning med ozon. Man har ännu inte full förståelse för hur de här processerna fungerar. En av anledningarna till bidragen.
De som delar på pengarna är bland andra Växjö, Örebro, Simrishamn och Lidköpings kommuner.
Det var ju tusan att jag bor på gränsen mellan Ystad och Simrishamns kommun, men tillhör Ystad… 🙂
https://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=406&grupp=12718&artikel=7102317
Maja says
Det är jättebra att de kan rena avloppsvattnet från läkemedelsrester men detta rör ju just reningsverken och inte vattenverken som renar vårt kranvatten. Avloppsvatten som renas är inte det vi dricker ur våra kranar utan släpps ut i naturen efter reningen. Men i det långa loppet kan det ju påverka kranvattnet positivt 🙂 Bäst hade väl varit att rensa både avloppsvattnet och dricksvattnet från läkemedel för att få allt vårt vatten renare från läkemedelsrester 🙂
Anna Sparre @ 4health.se says
Tack för förtydligandet!
Och JA, man borde definitivt rena kranvattnet!