Appropå dolt socker så fick jag en fråga på facebook (kopplat till inlägget om dolda sockerkällor).
“Intressant! hur är det med Lightprodukter. Det kan väll inte vara så bra för kroppen??”
Finns ju lite olika sorters lightprodukter. För det första har vi ju light som i mindre fett, vilket nästan alltid betyder att man tar en naturlig produkt med bra fett och ersätter med konstiga tillsatser och en massa stärkelse, dvs dåligt …både för blodsockret och annat.
Antar att du menar light som i utan socker. Det vanliga är ju då att man tillsätter aspartam el dyl. Aspartam har omdiskuterade hälsoeffekter. Djurförsök har ju visat på cancerrisk och man diskuterar också om det rubbar hormonbalansen, tex ”må bra”-hormonet serotonin. Och man diskuterar också om det påverkar hjärna/Alzheimer etc. Aspartam är aminosyror som man satt ihop på konstgjord väg (eller egentligen en ester av protein). Denna form finns inte naturligt, och allt annat man mixtrar med på det här sättet brukar till slut visa sig vara hälsofarligt eftersom det stör kroppens naturliga processer (jmfr tex med transfett och härdat fett).
Sen har vi ju tuggummin och annat som brukar sötas med sockeralkoholer. Dels påverkar de blodsockret på samma sätt som socker (om än i mindre grad), dels framställs sockeralkoholer på motsvarande sätt som man framställer härdat fett, med nickel som katalysator tex. Så skulle inte rekommendera det heller…
Tipset är att försöka undvika både socker (och alla dess dolda former) och lightprodukter
Lämna ett svar