”Nattätarsyndromet” har nyligen klassats som en ätstörning och kännetecknas av att man vaknar på natten och kan inte somna om – om man inte äter något.
Cirka 1–2 procent av alla människor beräknas lida av ”nattätarsyndromet”. Det visar sig genom att man vaknar på natten och inte kan somna om – om man inte går upp och äter något. Ofta väljer man skräpmat med hög kalorihalt och syndromet leder inte sällan till att man går upp i vikt.
Forskare konstaterar nu att det sannolikt finns en genetisk orsak bakom nattligt botaniserande i skafferiet. Teorin går ut på att störningar i två gener som samarbetar för att reglera kroppens inre ”mat- och sovklocka” kan leda till nattätande.
Jag tror personligen att detta i de flesta fall inte alls är en ätstörning på samma sätt som tex anorexi och bulimi som är väldigt psykiskt förankrade. Jag tror att detta oftast är en rent fysisk åkomma som beror på kronisk stress och trötta binjurar eller skada i den hormonella dygnsrytmen. Det är binjurarnas uppgift att höja blodsockret mha stresshormonet kortisol, tex under natten. Om binjurarna har tappat i funktion så klarar de inte höja blodsockret tillräckligt på natten och du måste gå upp och äta för att kunna somna om. Eller om dygnsrytmen är rubbad så att kortisolutsöndringen är för stor för tidigt på natten (istället för på morgonen då den ska väcka dig) så vaknar du mitt i natten och behöver äta något för att avstanna kortisolutsöndringen. Då går bl.a. pulsen ner och du kan komma till ro igen.
Forskarna har dock hittat störningar i två gener som samarbetar för att reglera kroppens inre ”mat- och sovklocka” och inplanterade möss med en mänsklig version av en gen som reglerar den biologiska dygnsrytmen. När genen stängdes av åt mössen mycket tidigare än annars, på tider när de egentligen skulle ha sovit. Samtidigt ledde mutationer i en annan gen, som också reglerar dygnsrytmen och är inblandad i sömnstörningar, till att mössen sov mer.
Frågan är, säger jag, om detta handlar om genernas uttryck (genetic expression) som beror på levnadsvanor (tex att man själv skapat störningar i dygnsrytmen) eller om det handlar om arv. Jag tror i alla fall, som sagt, att nattätning beror på stressrelaterade problem.
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/nattatande-kan-bero-pa-dina-gener/
http://www.netdoktor.se/somnloshet/nyheter/Nattatande-klassificeras-som-atstorning/
[…] Om ny ätstörning https://4health.se/ar-detta-en-atstorning […]