Jag fick följande frågor från en tjej som får kostrådgivning:
Jag funderar över mjölkprodukter – har läst att de inte ingår i stenålderskost?
Jag undrar också om mättat fett? Har man visat att det är ok?
Svar:
Jag lever och lär själv inte strikt stenålderskost, utan tycker att det viktiga där är att vi får i oss ungefär motsvarande fördelning av energiämnen som vi anpassats till under evolutionen – och så naturlig mat som möjligt. Men det stämmer annars, skulle man vara strikt skulle inte mjölk ingå. För min egen och andras del blir det för svårt och tråkigt utan mjölkprodukter. Det finns en del frågetecken och forskning kring nyttan med dem, men det pekar åt att mjölksocker och mjölkproteiner är det som kan vara onyttigt medan mjölkfettet är ganska bra. Så välj hellre de feta sorterna av mjölkprodukter och undvik att dricka mjölk så får du mer mjölkfett och mindre socker och mjölkprotein. Problemet med just mjölkproteiner verkar vara att de liknar våra hormoner och därför kan fastna i receptorer på cellerna och skapa oreda. Barn med koncentrationssvårigheter, ADHD osv kan ofta bli bättre om de undviker mjölkprodukter.
Mättat fett är inte farligt, men som med allt annat kan det säkert bli det i riktigt överdriven form, dvs om man inte får i sig fler- och enkelomättade fetter. Blanda och variera! Vill man ha bevisen för det mättade fettets ofarlighet (och nytta) så rekommenderar jag Uffe Ravnskovs (läkare/forskare) bok “Fett och kolesterol är hälsosamt”. Hans hemsida är här http://www.ravnskov.nu/svcholesterol.htm och ligger även som en permanent länk i länklistan på 4health. Kroppen behöver en viss del mättat fett i cellerna tex eftersom omättade fetter är för instabila för vissa ändamål. Och ser vi till evolutionen så har vi ätit mycket mättat fett – gärna de fetaste delarna av de fångade djuren, mycket ägg mm.
Lämna ett svar