Askorbinsyra är den syntetiska formen av C-vitamin som du hittar i de flesta C-vitamintillskott. Ibland finns det i sin saltform, askorbat.
Naturlig C-vitamin är mer än askorbinsyra – med sina bioflavonoider och hur det finns i livsmedlet naturligt tillsammans med andra viktiga ämnen, såsom koppar och zink (inte minst koppar!).
Askorbinsyra är faktiskt bara en liten del av den C-vitamin du hittar i grönsaker, bär mm.
Jag kommer att diskutera detta (och mycket annat) med Morley Robbins i kommande podcastavsnit här i vår – håll utkik och hör hans förklaringar på ämnet!
Jag är numera noggrannare med att få i mig C-vitamin i naturlig form istället för som askorbinsyra. Förutom att äta C-vitaminrik mat som grönsaker, lever och bär, så finns det rikligt i saker som acerola, camu camu och nypon (det senare mest närodlat och miljövänligt).
Här kan du köpa storpack ekologiskt nyponpulver https://www.borgebykryddgard.se/kryddor/kilopack/nyponpulver-ekologiskt
Jonna says
Nyfiken på hur mycket av C-vitaminet och flavonoiderna som blir kvar efter torkning och förvaring. Färskt, fryst eller fermenterat är såklart bäst, men torkade pulver är ett komplement på våra breddgrader om man inte har frys, eller ont om utrymme.
Marie says
Är inne på samma fundering här som tidigare kommentatör, eftersom man alltid hör att just c-vitaminerna så lätt försvinner ur frukt och bär när de skärs upp och kommer i kontakt med syre eller värms upp, hur mycket kan man då garantera finns kvar i till exempel nyponpulver?
Tack för en fantastisk blogg/podd!
Evelina says
Vad spännande med en sådan podcast!
Är det mindre bra med askorbinsyra?
Jag har der i flertalet av mina kosttillskott just nu.
Anna Sparre @ 4health.se says
ja, det är sämre. Lyssna på kommande avsnitt av podden. Blir det fjärde avsnittet med Morley
Kicki Kristina says
Hej! Anna, tusentals tack för allt du gör om såååå många olika intressanta ämnen i text och podd. Du har den STÖRSTA kunskapsbanken att lyssna på och jag sprider den till vänner och bekanta! Nu ska jag leta fram poddavsnittet om askorbinsyra o C-vitamin.
STOR kram från Portugal <3
Anna Sparre @ 4health.se says
Tusen tack 🙂
Dinka says
Är inte natrium (sodium) ascorbat som man egentligen skulle ta som vitamin C?
Anna Sparre @ 4health.se says
nej, det är samma sak som askorbinsyra, bara syraneutralt. alla askorbat är “saltformen” av syran askorbinsyra
Sara says
Hej Anna! Enligt Morley bör man få i sig 400-800 mg c-vitamin per dag. Jag har precis köpt samma nyponpulver som du rekommenderat men det står inte näringsinnehåll på förpackningen. Vet du hur mycket c-vitamin nyponpulver innehåller? Hur mycket nyponpulver tar du per dag och på vilket sätt? Tusen tack för svar!
Rebecca says
Kom ihåg att C-vitamin är vattenlösligt och därför sköljs ett överskott ut med urinen, då kan det också dra med sig magnesium från kroppens depåer. SÅ fyll på med magnesium samtidigt som du intar c-vit!