Att leka i grönska och smuts i en miniskogs undervegetation i bara en månad kan vara tillräckligt för att förändra ett barns immunförsvar enligt ett experiment i Finland. När daghem/förskolor i Finland byggde “skog” förbättrade det barnens immunsystem och tarmflora mycket snabbt.
Att växa upp i stadsområden verkar bidra till immunrelaterade sjukdomar. Allt mer bevis stärker biodiversitetshypotesen, dvs att en miljö rik på levande organismer påverkar vår immunitet. Baserat på den hypotesen är en förlust av biologisk mångfald i stadsområden åtminstone delvis ansvarig för den senaste tidens ökning av immunrelaterade sjukdomar. Men en förändring av mikrober i vår miljö kan relativt lätt påverka ett väletablerat mikrobiom (åtminstone hos barn), vilket ger immunförsvaret en hjälpande hand.
Man rullade på förskolorna i experimentet ut en gräsmatta, planterade skogsundervegetation (som dvärgljung och blåbär) och lät barn ta hand om grödor i planteringslådor. Det ledde till att mångfalden av mikrober i tarmarna och på huden på de små barnen blev hälsosammare nästan omedelbart.
Jämfört med andra stadsbarn som leker på vanliga urbana förskolor med mest trottoar, kakel och grus, hade 3-, 4- och 5-åringar på dessa grönskande daghem i Finland ökade T-celler och andra viktiga immunmarkörer i blodet inom 28 dagar.
Man fann också att tarmfloran hos barn som fick vara i grönska liknade tarmmikrobiotan hos barn som besöker skogen varje dag.
Tidigare forskning har visat att tidig exponering för grönområden på något sätt är kopplad till ett välfungerande immunsystem, men det är fortfarande inte helt klart om det förhållandet är orsakssamband eller inte.
Experimentet i Finland var det första som explicit manipulerade ett barns stadsmiljö och sedan testade förändringar i deras mikrobiom och, i sin tur, ett barns immunförsvar.
Även om fynden inte innehåller alla svar, stöder de en ledande idé – nämligen att en förändring av miljömikrober relativt lätt kan påverka ett väletablerat mikrobiom hos barn, vilket ger deras immunförsvar en hjälpande hand i processen.
Uppfattningen att en miljö rik på levande organismer påverkar vår immunitet kallas för “biodiversitetshypotesen”. Baserat på den hypotesen kan en förlust av biologisk mångfald i stadsområden vara åtminstone delvis ansvarig för den senaste tidens ökning av immunrelaterade sjukdomar.
Resultaten av denna studie stödjer hypotesen om biologisk mångfald och konceptet att låg biologisk mångfald i den moderna livsmiljön kan leda till ett outbildat immunsystem och följaktligen öka förekomsten av immunmedierade sjukdomar.
https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.aba2578
Lämna ett svar