I nedan artikel beskrivs hur hästar får den vanliga sjukdomen fång – inte alls som man tidigare trott. Istället uppstår fång när gräset på våren blir för kolhydratrikt och särskilt när innehållet av en sockerart som kallas fruktan blir högt.
Den australiensiske proffessorn Christopher Pollit gav hästar 7,5 gram fruktan per kilo kroppsvikt, och inom 48 timmar hade alla hästar fått fång. Därefter har man forskat mer i detta ämne och löst manga mysterier kring fång. Det har visats att fång har att göra med socker, och då framför allt fruktan.
Hittills har man hittat två effekter av fruktan som kan orsaka att fång uppstår:
1. Tarmfloran förstörs: Stora mängder kolhydrater ändrar tarmflorans sammansättning och kan orsaka jäsning, som i sin tur leder till problem med matsmältningen. Problemen som uppstår är ungefär desamma som uppstår efter att en häst har ätit en överdos spannmålsprodukter (vilket kan bli mycket farligt för en häst)
2. Insulinresistens: hästar med fång har en mängd insulin som kan vara 4 gånger högre än vanligt. Även när de inte har fång har de under betesperioden högre insulinvärden än andra hästar. Okänslighet för insulin är någonting som har upptäckts nyligen hos hästar och länken till fång är påtaglig. Field och Jeffcot upptäckte att hästar som har haft fång har mer besvär med att bearbeta glukos (socker). Symtomen vid fång har starka liknelser med hypoglykemi hos människor – och insulinresistens hos hästar är en snabbt växande företeelse.
Hästars naturliga föda är gräs, men problemet är gräset som vi människor har odlat fram. Vi ville ha gräs som skulle börja växa tidigt på säsongen. grässorterna som gör det är just sorterna som lagrar fruktan. Dessutom är grästätheten i en beteshage mycket högre än man ser i naturen. I naturen äter inte en häst så mycket på en enda gång att den får problem.
Lämna ett svar