Vikten av, och alla roller hos, vår mikrofilm, dvs bakteriekultur på hud, tänder, i mun och tarmar blir allt tydligare. Det händer enormt mycket inom forskningen på det här området just nu.
Och den här infon, särskilt den som rör tarmflora, finns väl tillgänglig i studier på engelska och från utländska experter, men jag har inte hittat så mycket välformulerat och tydligt på svenska innan. Men nu – två hela avsnitt från Vetenskapens värld, mycket fint gjorda och sevärda! De summerar verkligen på ett fint sätt vad vi vet här och nu om allt från avföringstransplantationer till tandhygien.
Har därför länge tänkt skriva ett antal inlägg på området, dvs på en del av ämnena som tas upp i programmen, men inte fått tummarna loss. Men nu lovar jag att det kommer ett par inlägg på temat bakterieflora 🙂
Tyvärr är inte första delen tillgänglig längre, men det går utmärkt att se bara den andra delen via länken nedan. Bara den är mycket sevärd!
Originalprogrammet heter “Life on us” och är producerad och regisserad av Annamaria Talas. Går troligen att hitta för nedladdning eller streaming på nätet.
Del 1 av programmet hittar du här: http://www.svtplay.se/video/2664489/vetenskapens-varld/vetenskapens-varld-avsnitt-4
Del 2 av programmet hittar du här: http://www.svtplay.se/video/2681607/vetenskapens-varld/vetenskapens-varld-avsnitt-5
Oskar says
Det är inte kosten som gör oss sjuka, det är tarmfloran som gör oss sjuka, kosten påverkar tarmfloran därför mår vi bättre eller sämre av olika dieter.
Med rätt flora så kan man äta skräpmat och vara frisk, med fel flora så kan man äta bra mat och ändå vara sjuk.
Det finns inga biokemiska förklaringar till hur kosten kan påverka vår hälsa noll noll studier finns.
Det vi vet är att mikroorganismerna kan göra oss sjuka.
Kosten påverkar tarmfloran, tarmfloran påverkar sen hälsan.
oskar says
https://www.aftonbladet.se/nyheter/article20375653.ab
“En vanlig tillsats i livsmedel – emulgeringsmedel – kan orsaka kroniska inflammationer i tarmen och metabolt syndrom – än så länge bara hos möss.
Forskarna tror att det kan förklara varför vi äter för mycket och blir feta.”
Kosten påverkar inte hälsan kosten påverkar tarmfloran.
Vi måste tänka om
Tina C says
Väldigt intressant program. Man får många tankar. Varför t ex man inte ser det uppenbara med när vi gick från jägare till jordbrukare. Och varför kollar man inte bakteriefloran hos de jägarsamhällen som faktiskt finns kvar. Intressant det där med myggen som vi ofta anser helt onödiga insekter som bara sprider sjukdomar. Allt har en mening i naturen och vi måste lära oss att om vi ändrar en del påverkar det en massa annat.
Hans Müller says
Man undrar varför dessa nya rön inte publiceras effektivare, av samhället och Medierna.
Alla mäniskor är inte dumma om de finge dessa informationer om tarmfunktioner etc. kunde de själva dra
sina slutsatser.
Sedan kan man undra varför ansvariga politiker i regeringen och oppositionen inte ser till att t.ex. emulgeringsmedel som är bevisligen sjukdoms-och hälsovådliga inte helt enkelt förbjuds ?
Kan detta medium dra igång informationsflöden i dessa så livsviktiga upptäckter o. insikter, forskningsresultat. ?