Bakterier från rotsaker kan bryta ned gluten.
Gluten är ett spannmålsprotein som inte bryts ner fullständigt av humana proteolytiska enzymer, dvs av våra kroppar. Detta skapar små proteinklumpar, så kallade immunogena peptider, som ackumuleras i mag-tarmkanalen och kan skapa en hel del oreda (läs bl.a. om opioidpeptider här https://4health.se/opioida-peptider-anledningen-att-mjol-och-mejeriprodukter-ar-beroendeframkallande).
Glutenintolerans är ett växande problem, men både bakterier i vår tarmflora och från vår omgivning har visat sig påskynda nedbrytning av gluten.
I en studie simulerade man en magtarmkanal och utvärderade de bakterier som lever i/på rotfrukter i form av potatis, morot, betor och jordärtskocka. Man ville se om bakterierna kunde överleva förhållanden i mage/tarm och om de kund bryta ner gluten.
Genom 16S rDNA-sekvensering såg forskarna att fyra bakteriestammar som tillhör arterna Bacillus pumilus, Clostridium subterminale och Clostridium sporogenes, isolerade från rotfrukter, producerade proteaser (enzymer) som framgångsrikt neutraliserade glutenresterna (som forskarna kallar för toxiska immunogena epitoper).
Ur studien:
Bacteria from root vegetables can degrade gluten.
Some of these bacteria can resist conditions mimicking gastrointestinal tract.
“Gluten is a cereal protein that is incompletely digested by human proteolytic enzymes that create immunogenic peptides that accumulate in the gastrointestinal tract (GIT). Although both environmental and human bacteria have been shown to expedite gluten hydrolysis, gluten intolerance is a growing concern. Here we hypothesize that together with food, we acquire environmental bacteria that could impact our GIT with gluten-degrading bacteria. Using in vitro gastrointestinal simulation conditions, we evaluated the capacity of endophytic bacteria that inhabit root vegetables, potato (Solanum tuberosum), carrot (Daucus sativus), beet (Beta vulgaris), and topinambur (Jerusalem artichoke) (Helianthus tuberosus), to resist these conditions and degrade gluten. By 16S rDNA sequencing, we discovered that bacteria from the families Enterobacteriaceae, Bacillaceae, and Clostridiaceae most effectively multiply in conditions similar to the human GIT (microoxic conditions, 37 °C) while utilizing vegetable material and gluten as nutrients. Additionally, we used stomach simulation (1 h, pH 3) and intestinal simulation (1 h, bile salts 0.4%) treatments. The bacteria that survived this treatment retained the ability to degrade gluten epitopes but at lower levels. Four bacterial strains belonging to species Bacillus pumilus, Clostridium subterminale, and Clostridium sporogenes isolated from vegetable roots produced proteases with postproline cleaving activity that successfully neutralized the toxic immunogenic epitopes.”
https://link.springer.com/article/10.1007/s00253-020-10852-0
Erik 2 says
Jag undrar hur det är tänkt. Om bakterier huvudsakligen ska finnas i tjocktarmen tar det ju ganska lång tid innan de här bakterierna (om de ska bo i tjocktarmen) får tag på glutenet och gluten kan under sin resa dit fortfarande orsaka skador och trigga zonulin i tunntarmen. För att de där forskningresultaten ska fungera tänker jag att man måste utsätta glutenet för bakterierna innan man äter det eller isolera proteaserna de producerar och äta detta som tablett innan man tar in glutenet.
Jag kommer strunta i glutenprodukter likafullt, höjer insulinet alldeles för mycket.
Anna Sparre @ 4health.se says
jag antar att de verkar i hela matsmältningskanalen och att forskarna tänker att man äter rotfrukterna tillsammans med gluten.
Lena says
Ska rotfrukterna ätas råa eller tillredda?
Anna Sparre @ 4health.se says
gissar att det hjälper att äta dem råa för att inte ha ihjäl bakterierna. Men just potatis är ju inte helt optimal rå 🙂